Popotnik
14793 ogledov

Ne boste verjeli: To hotelski gostje najpogosteje ukradejo

Ljubljana brez turistov Anže Petkovšek Poletna Ljubljana brez turistev kot posledica zaradi covid-19.
Marsikoga po koncu dopustovanja v hotelu zasrbijo prsti in se založi s hotelskimi šamponi, copati ali brisačami. Kot kaže anketa nekateri iz hotelov odnesejo zelo nenavadne predmete.

Pred časom se je nemška spletna stran Wellness Heaven poglobila v male in velike kraje iz hotelskih sob. Pri direktorjih hotelov s štirimi in petimi zvezdicami so v krajši anketi preverili, kaj gostje iz njihovih sob največkrat odnesejo. Odgovori hotelirjev so bili različni; od zelo pričakovanih do povsem nenavadnih.

Hotel Magazin Kot 5 zvezdic, a žepu prijazno: Najlepši poceni hoteli na svetu!

Ne preseneča, da se v potovalkah gostov najpogosteje znajdejo brisače, kopalni plašči, obešalniki, kemični svinčniki in kozmetika. Iz hotelov radi odnesejo tudi baterije, jedilni pribor, umetniške slike, tablice in odeje.

Med navadnimi ukradenimi hotelskimi predmeti so v njihovi analizi izpostavili žarnice, vzmetnice, svetilke, telefone in majhne hladilnike. Eden najbolj bizarnih primerov je vključeval celo krajo lovske trofeje, klopi v savni, rože in avdio sistem. Najbolj nenavadna kraja, o kateri so poročali hotelirji, je nedvomno klavir.

Liburnia Hotels & Villas | Avtor: Liburnia Liburnia
Anketa nemške spletne strani je prav tako pokazala, da goste v hotelu s štirimi zvezdicami zamikajo druge reči kot tiste v hotelu s petimi. Slednji popotno malho pogostejo napolnijo z dragocenejšimi predmeti, kot so tablice in slike, medtem ko v hotelih z zvezdico so zanje najbolj zanimivi praktični predmeti.

Facebook stran Ljubljana Jože Pučnik Airport neverjetno Popotnik Tej goljufiji nasedli številni Slovenci

Kako je pri nas?

Na Policiji so nam dejali, da je omenjena problematika prisotna tudi pri nas, a je število tatvin v hotelih v primerjavi z vsemi obravnavanimi tatvinami razmeroma nizko. To povezujejo z varovalnimi ukepi v hotelih, med katere sodita tehnično varovanje in nadzor vstopa. "Posledično je tveganje storilcev, da bi jih odkrili, veliko večje," povedo na Policiji. Dodajo, da preiskava tovrstnih tatvin poteka podobno kot pri vseh ostalih kaznivih dejanjih: "Opravi se ogled, zbere potrebna obvestila, zavaruje posnetke, če so na razpolago, in poskuša izslediti storilca kaznivega dejanja."

rop | Avtor: Profimedia Profimedia
Med letoma 2018 in 2023 so v hotelih in motelih skupno zabeležili 438 tovrstnih primerov. Največ jih je bilo leta 2018, in sicer 110. Lani so jih na Policiji zabeležili 85. Najpogosteje so tarče napada nepridipravov gotovina in vrednejši predmeti. V veliki večini primerov gre za manjše tatvine, kjer je vrednost odtujenih stvari razmeroma nizka. Po podatkih slovenske policije je približno tretjina oškodovancev državljanov Slovenije.

Storilci tatvin so tako državljani Slovenije kot tujci, pri čemer prevladujejo prvi. Lani so jih od skupaj 63 primerov, v katerih so bile oškodovane fizične osebe, izvršili 24. Sledijo državljani ostalih članic EU (21) in prebivalci tretjih držav (19). Predvsem pri slednjih je po letu 2018 opazen skok tatvin v hotelih (leta 2018: 20, 2019: 14, 2020: 5, 2021: 2, 2022: 8), pri čemer je ključno vlogo najverjetneje igrala epidemija covida-19.

Booking Slovenija Pozor, nova oblika prevare na Bookingu!

Da se primeri hotelskih tatvin dogajajo tudi v Sloveniji, potrdijo v hotelu InterContinental v Ljubljani, kjer v primeru kakršnihkoli izrednih incidentov nemudoma ukrepajo: "Vedno sodelujemo s pristojnimi organi z namenom, da se primer takoj uredi in odpravi. Poleg tega nenehno izboljšujemo varnostne protokole v želji, da zagotovimo varno okolje za naše goste in tudi zaposlene. Za to skrbimo na različne načine, kot je na primer poostren varnostni sistem, ki vključuje video nadzor."

Drugačne izkušnje imajo v hotelih Sava Hotels & Resorts, kjer kraj skorajda ne beležijo. To povežejo z dejstvom, da so vsi njihovi hoteli opremljeni s kartičnim odpiranjem vrat, prav tako so v vseh sobah nameščeni sefi. Podoben odgovor smo prejeli tudi od Hotela Center v Ljubljani, kjer se tovrstnih primerov sploh ne spomnijo.

Težav s krajami naj ne bi imeli niti v hotelu Emonec v Ljubljani in hotelu Alpina v Kranjski Gori. Ob tem dodajo, da občasno "zmanjka" le kakšen TV daljinec ali brisača, "kar pa je težko dokazljivo". 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • rd2dmk2 13:25 22.januar 2024.

    tukaj se pogovarjate o krajah, torej ko ropar , ki ni gost , ukrade gosta ali inventar. me pa zanima kaj se dela ko gost odnese iz hotela in kaj se zgodi. jest verjamem da nič kaj dosti, kajti težava ...prikaži več je v tem da če gostu hotelir pokaže kriv prst, ta gost začne srat po internetu. a pa mislite da kdo kaj preveri ali je tisto napisano res. saj poznamo turiste, pride z avtodomov, zmeče smeti iz avtodoma v grmovje in če se ga dobi in mu se vrne smeti, pa potem ta turist žali po netu in se dela reveža

  • dare326 12:19 22.januar 2024.

    Srbi, srbi. Prsti, ne ono drugo. Odnesem kakšen pribor za osebno higieno, ki je priročen na potovanju in ga porabim kje drugje, kjer ga ni, brisač, slik in lustrov pa ne.

  • kapibara1 11:34 22.januar 2024.

    Poznam modela, ki se je v Kranjski gori v hotelu.. v nočno lučko, ob postelji posral.. - mladostniška objestnost

Sorodne novice