Popotnik
2884 ogledov

Nepozabni zimski izleti v naši bližini

Baško jezero Profimedia
Če vam smučanje ne diši, se lahko med zimskimi počitnicami podate na izlet v našo bližnjo okolico.

Zimske počitnice so že skoraj pred vrati. Mnogi jih izkoristijo za aktivno preživljanje prostega časa na snegu in ostalih zimskih radostih. Če mednje ne sodite in bi si zimske počitnice vseeno želeli nekoliko popestriti, lahko preverite nekaj naših predlogov za enodnevni izlet v naši okolici.

Klevevž ne bo vas zeblo Popotnik Skriti kotički, kjer se lahko tudi pozimi kopate

Hallstat

Z idilično lego ob jezeru Hallstättersee in s slikovitimi gorami Dachstein je mestece Hallstatt v Avstriji prava oaza miru in naravne lepote. Pravljične hišice ob jezeru, naravna lepota gorskega sveta, zanimive kulturne znamenitosti in kulinarični užitki so zagotovilo za nepozaben zimski izlet. Tako iz Ljubljane kot iz Maribora nas do Hallstatta, ki je ime dobil po nahajališču rudnikov soli, ločijo dobre tri ure vožnje. 

V vasici, v kateri živi manj kot tisoč prebivalcev, ne izpustite obiska trgovinic s spominki, kosila v restavraciji ali vročega čaja v kavarni. Obvezen pa je tudi obisk rudnika soli Salzwelten, ki se nahaja nad vasico globoko v hribih. V vasici so tri parkirišča, kjer se plačuje parkirnina na uro.

Baško jezero

Naši severni sosedi se lahko pohvalijo z izjemno naravo, ki kar kliče po tem, da bi jo raziskovali. Poleg bolj znanega Hallstata je za enodnevni izlet zanimivo tudi Baško jezero, ki ga Avstrijci imenujejo Faaker See. Ledeniško jezero blizu Beljaka je ime dobilo po vasi Bače, ki se nahaja v bližini. Je okroglaste oblike in se razprostira na površini 2,3 kvadratnega kilometra na nadmorski višini 544 metrov. Njegova povprečna globina znaša 16 metrov. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alex (@cheeky_alex)

Znano je po posebni turkizni barvi, na sredini pa lahko opazimo tudi otoček. Vožnja iz Ljubljane do najjužnejšega jezera v Avstriji nam bo vzela približno uro in pol, premagati pa moramo 91 kilometrov dolgo pot.

Motovun

Za konec predstavljamo še atraktivno srednjeveško mestece Motovun, ki se nahaja v severnem delu osrčja Istre, visoko nad reko Mirno. Njegovo ime je keltskega izvora – Montona, kar v dobesednem prevodu pomeni "mesto na vrhu hriba". Njegova veduta je eden od simbolov notranjosti Istre. V preteklosti je bil pomembno srednjeveško gospodarsko središče, danes pa si lahko v njem ogledamo zgodovinsko mestno jedro, osrednji mestni trg, srednjeveško obzidje, iz katerega se odpre prelep razgled, župnijsko cerkev iz 17.stoletja, gotski zvonik iz 13.stoletja, mestna vrata in še marsikaj drugega. 

Je eno izmed bolje ohranjenih srednjeveških mestec na Hrvaškem in zato med turisti izjemno priljubljeno. Od slovenske meje je oddaljen zgolj 30 kilometrov, zato je obisk mesta idealen za enodnevni izlet.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice