Popotnik
2140 ogledov

Še nedolgo nazaj povsem uničen, danes zopet sije

Mozirski gaj Facebook
Skoraj štiri mesece po tem, ko so uničujoče poplave skoraj povsem opustošile park cvetja v Mozirju, je v Mozirskem gaju znova posijala luč.

In posijala ni le ena luč, temveč kar 1,8 milijona prazničnih lučk, ki oblikujejo letošnjo Božično bajko Slovenije. Gaj je bil zaprt vse od avgustovskih poplav, ko je vodna ujma odnesla vse table, ograje, mostove, skulpture in na zelenici pustila debel sloj blata. Kjer je včasih skozi gaj potekala glavna pot, je voda izdolbla dvometrske kanale in odnesla celotno glavno pot v dolžini dvesto metrov, najmanj toliko tudi stranskih poti. Popolnoma uničeni so bili vsi tematski vrtovi; od zeliščnega in japonskega vrta do številnih skalnjakov. V parku so jo najbolje odnesli zidani in leseni objekti, v katerih pa je reka pustila pol metra mulja ter razdejano in uničeno pohištvo, stroje ter opremo.

Mozirski gaj pri nas Popotnik Ta priljubljena znamenitost pri nas popolnoma uničena, obnova bo trajala nekaj let

A tamkajšnji zaposleni in številni prostovoljci se niso dali. S pomočjo gradbene mehanizacije so tri tedne čistili mulj in vodo iz parka, uspelo jim je popraviti uničeno infrastrukturo, urediti poškodovane sprehajalne steze in na novo zasaditi nekaj cvetličnih gredic. Pridno delo se jim je obrestovalo, saj je z 2. decembrom Mozirski gaj znova sprejel obiskovalce in ponovno zasijal v vsej svoji lepoti.

Za obiskovalce so v gaju pripravili praznično Božično bajko z 1,8 milijona lučkami, ki bodo sijale do 7. januarja 2024. Park je možno obiskati vsak dan, od 16. do 21. ure. Tudi na letošnji Božični bajki Slovenije se obiskovalci lahko sprehodijo med tematskimi vrtovi in v vsakem kotičku parka začutijo praznično vzdušje. Evropski drevored je zažarel v beli barvi, ki simbolizira mir in harmonijo ter sodelovanje in prijateljstvo.

Grad Rajhenburg ga poznate? Popotnik Skrivnosten grad z bogato zgodovino in še bolj očarljivo podobo

Letošnja novost je pravcati Barbie svet, kjer je vse v znamenju roza barve. Znamka Barbie je polna nostalgije in obiskovalce vedno popelje nazaj v otroštvo, hkrati pa s seboj nosi tudi pomembna sporočila – sporočila samozaupanja in samozavesti ter lepote raznolikosti.

Mozirski gaj | Avtor: Facebook Facebook
Prav tako letošnja okrasitev služi kot opomnik, da za vsakim dežjem posije sonce. To obiskovalce med ogledom opominja mavrica. Kot že omenjeno so pri sanaciji parka sodelovali mnogi posamezniki in skupine, ki so vodstvu Mozirskega gaja pomagali, da lahko ponovno odprejo svoja vrata. Brez pridnih rok obiskovalcev in odprtih src jim zagotovo ne bi uspelo, navajajo v gaju in vsem pomočnikom še enkrat izkazujejo veliko hvaležnost, da so jim pokazali žarek upanja.

Mozirski gaj | Avtor: Facebook Facebook
Tako kot v preteklih letih bodo park tudi letos obiskovali dobri možje, stojnice pa bodo ponujale atraktivna darila domačih obrtnikov in pridelovalcev.

grad Žovnek Pri nas Popotnik Poznate ta skriti dragulj, dolga leta prepuščen propadanju?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • munja 20:18 17.december 2023.

    Sploh mi ni všeč, ker je preveč barv, ki sploh ne gredo skupaj. Izgleda kot nekaj na hitro skupaj zmetano - moje mnenje.

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:21 17.december 2023.

    Torej denar je prišel

Sorodne novice