Popotnik
3744 ogledov

Ste že obiskali ta skrivnosten svet gričkov, ki je dolgo časa veljal za pozabljenega?

Cirkulane Profimedia
Nekoliko odmaknjen od hrupa velikih mest leži na severovzhodu Slovenije čudoviti svet gričkov, ki jih sekajo grape in doline.

Čeprav so tudi kraji na območju Haloz v zadnjih desetletjih deležni udobja sodobnega sveta, ostajajo v svoji srčiki neokrnjeni in pristni v svoji iskrenosti. Če iščete pobeg iz mestnega vrveža, je območje gričevja panonske Slovenije, kjer se čas resnično ustavi, več kot le prava izbira za vas.

Ormož ideja za izlet Popotnik Čudovit kraj, ki je velikokrat (po krivem) spregledan

To pa še ne pomeni, da tam ni dosti za početi. Prav nasprotno. Če je prometno odročno obmejno gričevje s skromnimi možnostmi za preživetje, ki je bilo dolgo časa pozabljeno, še do nedavnega veljalo za eno najbolj nerazvitih področij Slovenije, se sedaj počasi prebuja, tudi turistično. Pripravili smo krajši spisek aktivnosti in znamenitosti, ki jih je na tem območju moč početi oziroma videti. Osredotočili smo se na občino Cirkulane, ki zajema trinajst naselij, ki se razprostirajo po dolinah in gričih ter ležijo na povprečni nadmorski višini približno 300 metrov.

Cirkulane | Avtor: Profimedia Profimedia

Območje občine Cirkulane, ki ponuja prekrasne razglede, je geografsko zelo razgibano, pretežno zasejano z vinogradi, gozdovi in travniki, v ravninskem delu pa tudi z njivami. Na različnih razglednih točkah lahko opazujemo Donačko goro, Boč, Mariborsko Pohorje in Ravno goro na Hrvaškem.

 

Maribor nova blagovna znamka Popotnik Zbudila se je tudi Podravska regija – bo Ljubljana dobila konkurenco?

Grad Borl

Glavna atrakcija tega dela Haloz je zagotovo grad Borl, s katerim je zgodovina Cirkulan tudi tesno povezana. Grad Borl nad Dravo v Halozah je ena starejših tovrstnih stavb na slovenskem Štajerskem. Zaradi svoje strateške lege ob ogrsko-hrvaški meji je od nekdaj igral pomembno vlogo. Prvotno je bil obmejna ogrska postojanka in je verjetno stal že v prvi tretjini 12. stoletja ali celo prej.

Grad Borl | Avtor: Profimedia Profimedia

Madžarsko ime gradu je Borlyn (kar označuje rečni prehod), znan pa je tudi pod nemškim imenom Ankenstein. Danes je grad v lasti države, ki ga postopoma obnavlja. Na njem se občasno odvijajo prireditve. Za njegovo hitrejšo revitalizacijo si prizadevajo tudi člani Društva za oživitev gradu Borl, ki so ga občani ustanovili leta 2005. S prihodnjim marcem naj bi bil grad odprt tudi za javnost.

grad Socerb ideja za izlet Popotnik 5 najlepših in malo manj poznanih slovenskih gradov

Park dediščine Cirkulane

Zelo zanimiv je tudi Park dediščine Cirkulane, ki se nahaja čudoviti lokaciji v centru Cirkulan, tik ob cerkvi sv. Katarine. Gre za etnološki muzej na prostem, ki ponuja vpogled v tradicionalni način življenja in dela naših prednikov.

Park dediščine Cirkulane | Avtor: Park dediščine Cirkulane Park dediščine Cirkulane

V parku je na ogled tradicionalna haloška cimprana hiška, štala in kolarnica s skednjem. Osrednja stavba je Bložakova hiša, po načinu gradnje tradicionalna haloška cimprana hiška iz leta 1805, zgrajena iz lesenih brun, ki so z obeh strani ometana z debelo plastjo ilovice in pokrita s slamo. Notranjost hiše ponuja podobo tradicionalne hiše, v kateri sta združena bivalni in gospodarski prostor.

Park je odprt od maja do avgusta ob sobotah med 11.00 in 15.00 z obvezno predhodno rezervacijo na telefonsko številko 02 795 32 00.

Park dediščine Cirkulane | Avtor: Park dediščine Cirkulane Park dediščine Cirkulane
Zraven stoji manjši leseni gospodarski objekt, Bložakova štala, ki jo sestavlja hlev za kravo in svinjak (štalinke), nad katerim je kurnik (kürjak) ter ločeni prostor za steljo (parma ali listjak). V na novo zgrajenem lesenem objektu se nahajata shramba za vozove (kolarnica) in prostor za mlatev žita – skedenj (škeden), opremljena s tradicionalnimi orodji, ki so jih uporabljali pri različnih kmečkih opravilih. Dvorišče bogatijo tradicionalne brajde, zeliščni vrt in čebelnjak.

Podzemlje Pece reportaža Popotnik Pa to ni res! Tudi to ponuja Slovenija

Tematske in planinske poti

Haloze so prav tako priljubljen cilj številnih planincev. Čez gričevnati svet je speljana Haloška planinska pot, ki zahteva dva do tri dni hoje. Njen začetek je pri gradu Borl, zaključek pa na Donački gori (882 m), ki sicer leži že izven Haloz ter je z Bočem in Macljem skrajni odrastek Vzhodnih Karavank. S čudovitim razgledom na vso pokrajino vabi tudi najvišji vrh Haloz, Jelovice, ki leži na 623 metrih nadmorske višine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nino Kadic (@ninokadic)

V občini Cirkulane potekajo tudi druge tematske in planinske poti, med katere sodijo Marijana romarska pot, Pot modre kavčine, Mustrova pot, Evropska pešpot, Haloška planinska pot in Bračičeva planinska pot.

Mesečev zaliv popotnik Popotnik Pet najlepših pešpoti ob morju s prekrasnimi razgledi

Pred kratkim so mladi in zagnani ponudniki v Halozah združili moči in samoiniciativno pripravili tudi Kulinarično avanturo med vinogradi Velikega in Belskega Vrha. Ponudniki so na dveh vrhih, Velikem in Belskem Vrhu, ki ločita in hkrati lepo povezujeta prostor med občino Cirkulane in Zavrč. Lokacije ponudnikov so med seboj povezane na zaokroženi nezahtevni poti, dolgi približno šest kilometrov. Med njimi se lahko sprehodite peš, prekolesarite s kolesi ali se odločite za obisk z avtom. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice