Popotnik
8271 ogledov

"To bo letošnja smetana za goste"

Goriška Brda TIC Brda
Pot se ne vije po ustaljenih in najbolj obiskanih planinskih poteh, pač pa po bolj samotnih poteh, ki vas vodijo mimo odmaknjenih domačij in osamljenih pašnikov.

"Marca mineva že skoraj eno leto, odkar traja pandemija in v tem času je turizem na številnih preizkušnjah," opozarjajo v Slovenski turistični organizaciji. V pogovoru v podkastu TUR!ZEM, ki ga vsak teden organizira STO, je tokrat spregovoil tudi direktor Turizma Bohinj in koordinator Skupnosti Julijske Alpe Klemen Langus.

Med drugim je izpostavil velik uspeh pohodniške poti Juliana Trail, daljinske krožne poti pod okriljem Triglava. Pot se ne vije po ustaljenih in najbolj obiskanih planinskih poteh, pač pa po bolj samotnih poteh, ki vas vodi mimo odmaknjenih domačij in osamljenih pašnikov. Juliana Trail šteje v dolžino 20 etap in meri v dolžino 330 kilometrov.

Bohinjsko jezero "Raj na zemlji" Popotnik The Times: "Ustreza vsem kriterijem raja na zemlji"

Pot obkroža najvišjo slovensko goro, večinoma poteka po robu Triglavskega narodnega parka. Langus pa je napovedal, da se Jliana Trail širi na območje Solkana in Nove Gorice, odkoder se lahko z javnim prevozom podate "v to izjemno pokrajino, Goriška Brda. To bo letošnja smetana za goste," je izpostavil Langus.

Soča, razgledni stolp ...

"Pohodniška pot je zapeljana krožno in povezuje gorenjsko s primorsko stranjo Julijcev. Dodatne štiri etape nas iz Tolmina povedejo na najjužnejše točke poti Juliana Trail in nas privedejo v izjemno okolje kulinarične in vinske pokrajine Goriških Brd, kjer mediteranska klima trči ob jutranjo svežino alpskih sapic," opisujejo v Turizmu Bled.

Na nove štiri etape se iz Tolmina po njihovem opisu podamo z vzponom na Kolovrat in jo prek kambreškega mahnemo na Korade od koder se spustimo v Brda in slikovito ter utrjeno srednjeveško vasico Šmartno: "Skozi vinograde se z razglednega stolpa v Gonjačah razgledamo po Goriških brdih in si pogled spočijemo na kulisi Julijskih Alp. Od tam nas do Soče loči le še etapa prek Sabotina, ki nas poduči o ostankih 1. Svetovne voje in Soški fronti, pogled pa nam odtava vse do Jadranskega morja."

Goriška Brda | Avtor: TIC Brda TIC Brda

 
Ravno v Brdih boste po njihovih navedbah razumeli, zakaj so Julijske Alpe neločljivo povezane z Jadranskim morjem in boste vse čudovite lastnosti bogate osebnosti pohodniške poti Juliana Trail zares tudi najbolje spoznali.

Skupnost Julijske Alpe

Destinacija Bohinj se je takoj po izbruhu pandemije oranizirala v skupnost Julijske Alpe, ki obsega 12 občin, koordinira pa jo turizem Bohinj. Skupnost tako združuje občine Bohnj, Bled, Radovljico, Kranjsko Goro, Gorje, Jesenice, Žirovnico, Brda, Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal ob Soči, ter njihove lokalne turistične organizacije in javni zavod TNP.

Bohinjsko jezero | Avtor: Profimedia Profimedia
Skupaj so sprejeli številne ukrepe, med njimi so skupne usmeritve za ponudnike in občine, skupna kampanja in skupni razvoj. Skupaj so se med drugim zavezali, da ne bodo nižali cen, da ne odpovedujejo rezervacij, pač pa jih prestavljajo in krepijo destinacijski rezervacijski sistem, lokalne turistične organizacije se odpovedujejo proviziji, da kupujejo lokalno, razvojne agencije pa pomagajo podjetjem pri koriščenju ukrepov vlade. Gre za eno bolje organiziranih regijskih skupnosi v Sloveniji, v kateri je zajetih okoli 2.000 zaposlitev v turizmu.

"Pred enim letom, ko nas je pandemija zadela, smo poskušali vlivat upanje, najprej sami sebi, potem pa še ostalim partnerjem v širšem območju Julijskih Alp z nekaterimi jasnimi izhodišči. Med drigim seveda so bila tudi izhodišča, da ne nižamo cen," je v podkastu pojasnil Langus.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.