Popotnik
3502 ogledov

To je nova atrakcija v Sloveniji

Hankejev kanal
1/10
arhiv PŠJ, avtor: Borut Lozej
Odkrili so ga že pred 140 leti, vse do danes ni bil odprt za javnost. To se bo spremenilo s 15. februarjem, ko bodo tja prvič popeljali skupino turistov. Mi smo se že podali v notranjost ...

S skupino prvih novinarjev sem se podala po prenovljeni poti po Hankejevem kanalu. A ni šlo brez zapletov ... 

Še enkrat več se je izkazalo, da slovenski pregovori držijo kot pribito. Tokrat sem na lastni koži, no, petah, potrdila naslednjega: Kdor nima v glavi, ima pa v petah.

Zaradi zgodnje ure in dejstva, da nisem ravno jutranji tip človeka, se mi je pred odhodom v Škocjanske jame, kjer me je čakalo prvovrstno doživetje odkrivanja še neobljudenega dela jam zgodil zaplet. Povsem samozavestno sem se usedla na napačen vlak, ki bi me v primeru, da me prijazni kondukter ne bi še pravočasno opomnil na to, odpeljal bogvekam.

vlak | Avtor: Žurna24 Žurna24
Tako sem se okoli 6. ure zjutraj znašla v še neprebujenem in na pogled nočnem predelu Ljubljane (Polje), kar je pomenilo, da bom: 1. zamudila začetek dogodka v Škocjanskih jamah, 2. sem daleč stran od Glavne železniške postaje Ljubljana. Za kazen  sem se odločila peš odpraviti proti železniški postaji, saj naj bi naslednji vlak odpeljal šele čez dve uri. Na poti, ki mi je dodobra prebudila, so me prijazno pozdravile tudi snežinke. Ni kaj, dan se je začel razgibano.

Po nekaj neuspelih klicih so mi iz Škocjanskih jam sporočili, naj kljub zamudi vseeno pridem, in mi zagotovili (električni) prevoz z železniške postaje Divača do Škocjanskih jam. Zaradi novinarske konference ob otvoritvi, ki je bila na vrsti pred vstopom v jamo, sem tako zamudila zgolj dobrih deset minut. Vsekakor več sreče kot pameti.

Učna pot Park Škocjanske jame Osupljivo Popotnik Z vlakom smo pobegnili v Škocjanske jame

Šele tedaj se je prava zabava lahko začela. Predvsem zaradi varnosti, pa tudi pristnega doživetja jam, so nas, skupino novinark, oblekli v jamarsko opremo. Sem sodi zaščitni kombinezon s samovarovalnim kompletom, čelada z lučko, rokavice in ustrezni škornji oziroma obutev. Polne navdušenja in pričakovanja, pa tudi z manjšo mero strahu, smo se  s trojico izkušenih jamarjev odpravile na testni ogled Hankejevega kanala.

Ta je bil sicer odkrit že leta 1885. Pogumni domačini so ga odkrivali s člani  jamarskega odseka nemško-avstrijskega planinskega društva. "Čolni" so bili pravzaprav leseni deli, namenjeni kolinam, pomagali pa so si z baklami in precej pomanjkljivo opremo. Za današnje čase popolnoma nepredstavljivo. Raziskovanje jame v tem predelu kljub nevarnostim v vseh letih ni terjalo nobene smrtne žrtve.

Hankejev kanal | Avtor: arhiv PŠJ, avtor: Borut Lozej arhiv PŠJ, avtor: Borut Lozej

Pionirsko delo takratnih raziskovalcev kraškega podzemlja je vidno še danes in je sodobnim jamarjem omogočilo nadaljevanje oziroma nadgradnjo njihove več kot 120 let stare poti. Ta je na edinstven način vpeta v prepadne stene vodnega kanala in predstavlja zgodovinsko dediščino, saj so pot obnovili v takem izgledu, kot je bila prvotna. 

Med hojo je namreč moč opaziti ostanke takratne varovalne ograje, ki je na nekaterih predelih sicer že močno obkrožena s sigo, prav tako pa so v steni vidni tudi manjši prostori za sveče, ki so v tistem času razsvetljevale temni svet podzemlja.

Hankejev kanal | Avtor: arhiv PŠJ, avtor: Borut Lozej arhiv PŠJ, avtor: Borut Lozej
Kot razložijo v parku, Hankejev kanal predstavlja nadaljevanje podzemnega kanjona Reke od Müllerjeve dvorane oziroma Cerkvenikovega mosta proti sifonu Reke na koncu jame oziroma Martelovi dvorani in gre za preko sto metrov visok podzemni rov, po katerem se Reka čez brzice in slapove pretaka vse globlje v podzemlje. 

Sprva zelo visok in ozek rov, mestoma zgolj pet metrov širok, se ob nekaterih geoloških strukturah razširi v večje dvorane, celoten kanal pa se v drugem delu vse bolj širi, dokler se na koncu ne odpre v velikansko Martelovo dvorano, največjo podzemno dvorano z vodnim tokom v Evropi.

Martelova dvorana Novo odkritje Popotnik Nova jama: Za to ime so se odločili v torek na kavi

Hankejev kanal | Avtor: arhiv PŠJ, avtor: Borut Lozej arhiv PŠJ, avtor: Borut Lozej
Triurni ogled, dolg kilometer in pol v eno smer, mine zelo hitro, saj že tako atraktivno občudovanje stvaritve narave z anekdotami in zanimivimi podatki še iz časov prvih raziskovanj popestrijo tudi vodiči  Zaradi ozkosti in na trenutke velike višinske razlike pot, ki je sicer z zaščitno žico dobro varovana na obeh straneh, ni primerna za tiste, ki imajo strah pred višino, je pa vsekakor pravi naslov za vse avanturiste in za tiste, ki si želijo izkusiti prvovrstno doživetje.

Hankejev kanal | Avtor: arhiv PŠJ, avtor: Borut Lozej arhiv PŠJ, avtor: Borut Lozej
Kot pravijo v parku, si bo Hankejev kanal možno ogledati dvakrat mesečno (ob sobotah) po predhodni najavi z začetkom v sredini prihodnjega meseca. Zanj že vlada veliko zanimanje, še posebej iz tujine, saj so še pred razglasitvijo ogledov najbolj vztrajni že opravili rezervacijo. 

Šumeča jama pozimi Škocjanske jame Popotnik Škocjanske jame: Zakaj jih morate obiskati pozimi
Komentarjev 5
  • ponsicar 06:22 29.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • dramafid 04:31 29.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • ourunem 02:42 29.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Sorodne novice