Popotnik
16476 ogledov

Toliko štiričlanska družina odšteje za celodnevno smuko

sneg smučišče smučanje Vogel smučar Profimedia
Ne glede na to, ali se raje odločate za dnevne ali tedenske vozovnice, boste morali seči globje v žep kot v preteklosti.

Slovenska smučišča tudi letos nimajo veliko sreče z vremenom, ki ni postreglo z večjimi količinami snega, bilo pa je radodarno z visokami temperaturami, kar jim otežuje zasneževanje. Posledično so nekatera smučišča sezono otvorila z zamikom, trenutno pa delujejo le določene proge. 

Smučanje, Kranjska Gora, turizem, sneg, rekreacija, zima Slovenija Popotnik Končno prihajajo dobre novice!

Mnogih to ne ustavi in se vseeno radi spustijo po belih strminah. Vrh zimske sezone predstavljajo zimske počitnice, ko slovenska smučišča tradicionalno zavzamejo družine z otroki in številni tujci. Tudi letos so pričakovanja smučišč pred zimskimi počitnicami visoka. Vprašanje pa je, ali jim bo naklonjeno tudi vreme.

Smučanje, Kranjska Gora, turizem, sneg, rekreacija, zima | Avtor: M. Ha. Smučanje v Kranjski Gori, fotografija je simbolična. M. Ha.
Če ste med tistimi, ki se spogledujete z idejo aktivnih počitnic, smo za vas pripravili krajši pregled cen družinskih smučarskih kart na najbolj priljubljenih slovenskih smučiščih. Cena se nanaša na dve odrasli osebi in dva otroka, stara 10 in 12 let. Ob tem dodajamo, da imajo določena smučišča družinsko karto že vključeno v ponudbo, pri drugih pa smo cene posameznih kart zgolj sešteli.

Že pred sezono smo poročali o podražitvah smučarskih vozovnic, do katerih je prišlo zaradi visoke rasti cen energentov. Redne cene vozovnic za odrasle tako večinoma presegajo 40 evrov. Naše ugotovitve, koliko bi štiričlansko družino stala enodnevna smuka, sledijo spodaj.

Krvavec

Na našem drugem najvišje ležečem smučišče je trenutno možno smučati na 15 od skupno 27 prog, snežne podlage pa je za 45 centimetrov. Štiričlanska družina bi na Krvavcu plačala 115 evrov, v kolikor bi bila otroka starejša od šestih let, v nasprotnem primeru pa za 82 evrov, kolikor staneta odrasli smučarski vozovnici. Otroci do 6. leta lahko namreč na Krvavcu smučajo brezplačno.

Krvavec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Rogla

Snežne razmere na Rogli trenutno ponujajo do 40 centimetrov naravnega in tehničnega snega na dvanajstih urejenih progah, ki so odprte od 9. do 16. ure. Nočna smuka je možna med četrtkom in nedeljo na progah Jasa in Košuta med 17.00 in 21.00. Štiričlansko družino bi dnevno smučanje na Rogli stalo 142 evrov, če sta otroka mlajša od 15 let. Otroci, stari do 6 let, v spremstvu staršev na žičniški napravi in pri prehodu kontrole vozovnic smučajo brezplačno. Trenutno je na Rogli odprtih 11 od skupno 16 prog. Razmere na smučišču lahko preverite TU.

Rogla | Avtor: Arhiv Unitur Arhiv Unitur

Pohorje

Na našem največjem smučarskem centru, tako po dolžini prog kot po površini, ki je vsak dan odprto od 9.00 do 16.00, bi družina z dvema otrokoma med tednom smučala za 124 evrov, med vikendom pa bi plačala 136 evrov. Na Pohorju je trenutno za približno 40 centimetrov snežne podlage, odprtih pa je 10 od 24 prog. Na Pohorju je vsak četrtek, petek in soboto, med 18.00 in 21.00 možna tudi nočna smuka, ki poteka po 4,5 kilometra dolgi Turistični progi od zgornje do spodnje postaje Pohorske vzpenjače. Več informacij o stanju na pohorskih smučinah je na voljo TU.

Cerkno

Na družinskem smučišču Cerkno, ki vsak dan obratuje od 9.00 do 16.00, imajo v ponudbi dnevno akcijo za enega odraslega in dva otroka, ki znaša 71 evrov. Če prištejemo še dodatno vozovnico za enega odraslega, ki v tej akciji stane 21 evrov, bi družina s štirmi člani na Cerknem smučala za 92 evrov. Poleg tega tam ponujajo tudi različne namestitvene pakete, ki vključujejo ugodne smučarske vozovnice in razvajanje v Termah Cerkno. Na Cerknem je trenutno približno 50 centimetrov snežne podloge, odprtih pa je manj kot polovica prog (5/11).

Golte

Na 50 centimetrov visoki snežni podlagi, ki trenutno omogoča smuko na 5 progah od skupno 16, lahko na Golteh vsak dan uživate med 8. in 18. uro. Strošek celodnevnega smučanja bi štiričlansko družino, v kateri starost otrok ne presega petnajstih let, stal 108 evrov. Smučanje za otroke, mlajše od petih let, je brezplačno. Sveže podatke o stanju na smučišču lahko spremljate TU.

Golte jo poznate? Popotnik Idilična lokacija za zimske radosti

Vogel

Po našem izračunu štiričlanska družina za celodnevno smučarsko vozovnico v smučarskem centru s pogledom na Bohinjsko jezero, ki je vsak dan odprto od 8.30 do 16.00, v letošnji sezoni odšteje 109 evrov. V ceno je že vključen družinski popust. Za otroke do šestega leta v spremstvu staršev pa je vožnja z nihalko oziroma smučanje brezplačno. Na Voglu je trenutno 75 centimetrov snežne podlage, obratujeje pa vseh devet naprav. 

sneg smučišče smučanje Vogel smučar | Avtor: Profimedia Profimedia
Status naprav in prog smučišča Vogel je ažurno objavljen na njihovi spletni strani in na informativni tabli na smučišču ter ob spodnji postaji gondole, pri blagajni. Za tekoči dan so podatki posodobljeni ob 7.00.

Kope

Na koroškem smučišču, ki je bilo večkrat ocenjeno za najboljše srednje veliko smučišče v Sloveniji, je ta čas približno 30 centimetrov snega. Spustite se lahko po 8 od skupno 10 prog. Na Kopah je od srede do nedelje med 18.00 in 21.00 na petih progah (Sedlo, Pungart, Velika Kopa, Pahernik in Kopnik) možna tudi nočna smuka. Za dnevno vozovnico, ki velja od 09.00 do 16.00, bi družina s štirimi člani odštela 122 evrov.

Kranjska Gora

Na kranjskogorskem smučišču, ki vsak dan obratuje od 9. do 16. ure, lahko izbirate med šestnajstimi različno zahtevnimi progami na nadmorski višini od 800 do 1215 metrov. Celodnevna smuka v Kranjski Gori bi štiričlansko družino stala 118 evrov. Otroci, mlajši od šestih let, lahko smučajo brezplačno z veljavno vozovnico, ki jo dobijo na blagajni.

Smučanje, Kranjska Gora, turizem, sneg, rekreacija, zima | Avtor: M. Ha. Kranjska Gora, smučišče, posneto 6. februarja 2023. M. Ha.

Stari vrh

Na smučišču nad Škofjo Loko, ki je od Ljubljane oddaljeno 35 kilometrov, je trenutno 50 centimetrov snežne podlage. Naprave obratujejo od 8.00 do 15.00. Štiričlanska družina z osnovnošolskima otrokoma bi tu plačala 112 evrov. Otroci do 5. leta pa v spremstvu staršev, v kolikor ne koristijo svojega prostora na žičniški napravi, smučajo brezplačno. Smučišče slovi tudi po prekrasni nočni kulisi in nočni smuki, ki je na voljo od ponedeljka do petka med 19.00 in 22.00. Na Starem vrhu trenutno obratujeta dve napravi, odprti pa sta dve progi od skupno petih. Osvežene informacije o razmerah na smučišču so dostopne TU.

Za najbolj ugodno se je izkazalo smučišče ... 

Naša krajša raziskava je pokazala, da se za celodnevno smuko štiričlanski družini najbolje splača oditi na smučišče Cerkno, kjer bo plačala 92 evrov. Končna cena je odvisno tudi od drugih dejavnikov, kot so lokacija doma in prevoz do smučišča, morebitni namestitveni aranžmaji ... Poleg tega velja omeniti, da je za nekatera smučišča možno kupiti ugodnejšo smučarsko karto z vključeno malico kupiti na spletnih straneh z različnimi popusti in akcijami.

dezurni@styria-merdia.si

Komentarjev 3
  • 4krogci 17:29 10.februar 2024.

    Ljudje...pr nas ni niti enga smucisca v celoti odprtga...so pa polne cene v celoti o to pa ja! Gres pa lepo v dolomite...pred sezono kupiš karte, ki te ce jih uzames za 7 dni skupi pridejo po 40€ na dan ...prikaži več (pri nas niso tko poceni), apartma pa lagano po 50-100€ za normalno opremljen in ne unicen apartma, ki ga pri nas tezko najdes pod 150€! Na smuciscu pa potem: tavelk pir po 3,5€, kapucin po 3€, kokakola 0,33l po 3,60€, res velika porcija pomfrija po 5€, kjer ga ma odrasu zadost za najest!

  • miho 10:30 10.februar 2024.

    Jaz bom imel aktivne počitnice, ampak ne smučanje. Se da še marsikaj drugega početi. Sploh, ker je vse zeleno in ker ni snega, se da kar fino pohajati naokrog. Zdaj pa turn off computer in pot pod noge. Dežja je konec.

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:06 10.februar 2024.

    Ja,zelo malo slovenskih družin smuča doma,ker za v tujino tudi nima,konc je socialnega smučanja

Sorodne novice