Popotnik
3558 ogledov

Idilična lokacija za zimske radosti

Golte Profimedia
Če ste pred začetkom smučarske sezone na osrednjem smučišču v Savinjski dolini že nekoliko neučakani, je zdaj idealni čas za raziskovanje visoke kraške planote, ki ponuja mnogo več kot zgolj smučanje.

Planino Golte, ki se nahaja v osrčju Savinjske doline, večina povezuje s smučanjem. To se bo, kot kaže, tam začelo v sredini decembra oziroma ko bodo vremenske razmere to dopuščale. Čeprav je sneg planoto že malenkost pobelil, je količina še premajhna, da bi zadostovala potrebam. 

Smučanje, Kranjska Gora, turizem, sneg, rekreacija, zima Slovenija Popotnik Končno prihajajo dobre novice!

Če s skromno snežno pošiljko na Golteh ne morejo biti zadovoljni, je drugače s pridobitvami, ki so jih letos pripravili s pomočjo finančnih sredstev s strani države in ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Z namenom izboljšanja kakovosti ponudbe in infrastrukture je skupno devet smučarskih centrov po državi prejelo investicijska sredstva v višini 76 milijonov evrov. Poleg smučarskega središča Golte, kjer zaključujejo projekt zamenjave dveh starih žičnih naprav z novima štirisedežnicama, prav tako so obogatili ponudbo na prostem, so se finančne injekcije razveselili še na Voglu, Veliki planini, Cerknem, Krvavcu, Rogli, Kopah, Mariborskem Pohorju in Treh kraljih. Več o novostih na posameznih smučiščih in otvoritvi smučarske sezone si lahko preberete TU.

Če ste pred začetkom smučarske sezone na Golteh že nekoliko neučakani, je zdaj idealni čas za raziskovanje te visoke kraške planote, ki ponuja mnogo več kot zgolj smučanje. Na tem območju so številne naravne znamenitosti, ki so za obisk zanimive v prav vseh letnih časih.

Ljubljansko barje ideja za izlet Popotnik To je najboljši izlet v ljubljanski regiji

Do planine Golte, ki nosi ime tudi Mozirske planine, lahko dostopamo z najdaljšo gondolsko žicnico v Sloveniji ali pa po cesti. Zavarovana je kot krajinski park in velja za priljubljeno točko pohodnikov, jadralnih padalcev, izletnikov in drugih ljubiteljev narave. V sebi skriva številne značilne pojave osamelega in visokogorskega krasa, kjer se lahko naužijemo brezmejnih razgledov in se podamo na katero izmed pohodnih pešpoti.

Golte | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Med eno bolj priljubljenih razglednih točk sodi Jezero na Golteh, ki slika popolno idilo in izjemen pogled na mogočne Kamniško-Savinjske Alpe. Do jezera je od zgornje postaje nihalke približno dvajset minut hoje.

Golte | Avtor: Profimedia Profimedia
Za družine so najbolj primerne lahke krožne poti, kot sta na primer Pot po Golteh in Zajčkova pot, ali pa obisk najvišjega vrha Boskovec (1.588 m). Nekoliko bolj zagrizeni pohodniki se lahko podajo tudi do vulkana Smrekovec (1577 m), ki je bil aktiven v geoloških obdobjih terciarja pred 23 miljioni let. Takrat je ležal pod morjem in je večkrat zaporedoma izbruhal vulkanski prah, pepel in lavo. Tam je razvita specifična in pestra flora, npr. Kochov svišč (Gentiana acaulis), zvončnica (Campanula residifalia), alpska azaleja (Loiseleuria procumbens). Območje spada pod evropsko omrežje ekološko zaščitenih predelov Natura 2000, hkrati pa je izjemno pomemben vodni vir. 

Smrekovec | Avtor: Profimedia Profimedia
Na Golteh je izjemno zanimivo tudi njegovo skrivnostno podzemlje kraškega sveta. Krajinski park je namreč posejan z žlebiči, vrtačami in kraškimi jamami, ki so zavarovane kot naravne vrednote državnega pomena. Območje jam je zavarovano tudi pod okriljem NATURE 2000.

Klevevž ne bo vas zeblo Popotnik Skriti kotički, kjer se lahko tudi pozimi kopate

Čeprav je trenutno vhod vanjo onemogočen, si v zimskem času od zunaj splača pogledati jamo Ledenica, ki je izmed mnogih jam na Golteh tudi najbolj poznana. Okoliški kmetje so jo veliko let uporabljali kot naraven hladilnik, ker se v njej sneg zadržuje skozi vse leto. Vsem, ki bi si želeli raziskovati čarobni podzemni svet na Golteh, v Hotelu Golte nudijo vse potrebne informacije.

Golte | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Globine Kanina pri nas Popotnik Ne Bled in ne Postojna: To je skriti raj, ki je med tujci tako priljubljen

Na Golteh so se poleti prav tako razveselili odprtja nove Mozirske koče, ki jo je pred dvema letoma povsem do tal uničil požar. Marsikdo jo je oklical za enega najlepših slovenskih planinskih domov, ki ob velikem angažmaju domačega PD Mozirje, planinske skupnosti, številnih prostovoljcev in donatorjev predstavlja predvsem simbol povezanosti, sodelovanja in novega upanja za planinstvo v Mozirju. Mozirska koča je odprta vsak dan in vabi na razvajanje brbončic ob enolončnicah, štrukljih in zavitkih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice