Popotnik
10617 ogledov

To je najboljši izlet v ljubljanski regiji

Ljubljansko barje Profimedia
Predstavljamo namig za jesenski izlet, za katerega se ne potrebujemo odpravit daleč.

Medtem ko večina Slovencev pozna in se določeni izmed njih enkrat (ali večkrat) v življenju tudi podajo na najbolj znano romarsko pot (Jakobova pot) s sredščem v mestu Santiaga de Compostele v Španiji, marsikdo verjetno ne ve, da ta preči tudi Slovenijo. Stičišče treh glavnih vej poti se nahaja v Ljubljani. Tam se združijo Šentjakobska pot (dolenjska in primorska veja), Ogrska pot (prekmurska in štajerska veja) in Svetovišarska pot (gorenjska veja).

Romanje Camina de Santiago Popotnik Slovenska romarka: "Kakšen pride fizično dobro pripravljen in se po nekaj dneh zlomi."

Tokrat vam predstavljamo namig spletne strani Visit Ljubljana za jesenski izlet po delu prve veje: iz Ljubljane na Vrhniko, pri čemer pohodniki doživijo prostranost in raznolikost Ljubljanskega barja. Trasa je skorajda v celoti ravninska, dolga pa je približno trideset kilometrov.

Ljubljansko barje | Avtor: Profimedia Profimedia
Jakobova pot se začenja pri cerkvi sv. Jakoba na robu starega ljubljanskega jedra. To je prva jezuitska cerkev na Slovenskem in prvi primer baročne dvorane s kapelami pri nas. Njeno notranjost so opremili znani slikarji in kiparji, med njimi Francesco Robba (oltarji v kapelah in tabernakeljski veliki oltar z angeloma adorantoma), Janez Šubic (stropne poslikave), Luka Mislej (sedem kamnitih oltarjev v manjših kapelah) in drugi.

Župnijska cerkev sv. Jakoba | Avtor: Profimedia Profimedia
Od tod se pot nadaljuje ob Ljubljanici, ki pa jo kmalu zapusti, in se skozi naselje hiš sčasoma pridruži Poti oziroma Poti spominov in tovarištva (PST). To zapusti na obrobju mesta, kjer se nadaljuje proti naseljem na robu Ljubljanskega barja, mozaični kulturni krajini poplavnih travnikov, pašnikov, njiv, mejic, gozdičkov, nasadov ... ter številnih naravnih spomenikov, obenem pa zakladnici arheoloških najdb in kulturne dediščine, ki priča o večtisočletni poselitvi. Po barju vodi po širni ravnici, ki jo na eni strani robi Krimsko pogorje, na drugi pa preddverje Polhograjskega hribovja. Vodi po dolgih, širokih prašnih cestah, ki jim včasih ni videti konca.

Ljubljansko barje | Avtor: Profimedia Profimedia

koliščarsko naselje pri nas Popotnik Ste že videli to pravljično turistično atrakcijo?

Jakobova pot se na tem območju deloma prekrije z barjanskima tematskima potema: Učno potjo Bevke in Bobrovo potjo; prva je v zaledju vasi Bevke (v bližini katere je tudi osamelec Kostanjevica z naravnim rezervatom Mali plac), druga obkroži vas Blatna Brezovica. Obe seznanjata z barjanskimi kulturno-zgodovinskimi in naravnimi zanimivostmi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lea P. (@leapiskurjeva)

S približevanjem Blatni Brezovici začne pot polagoma izgubljati pretežno samotni značaj. V vasi se vzpne na osamelec do cerkve sv. Jakoba, kjer so nekoč pokopavali menihe iz kartuzije v bližnji Bistri, kjer je zdaj Tehniški muzej Slovenije. Od tod se nadaljuje po razglednem hribčku, kjer lahko občudujemo tukajšnjo staro stavbno vaško arhitekturo in s katerega se odpre lep pogled na barjansko ravnico.

Še eno naselje je na poti in že smo na Vrhniki. Kratek, a zelo strm vzpon – po Klancu, ki ga večina slovenskega bralstva pozna iz znamenitega Cankarjevega romana Na klancu in kjer je tudi Cankarjeva rojstna hiša (muzej), pripelje do vznožja lepo urejenega parka. Sklene ga cerkev sv. Trojice, ki je obdana s kapelicami križevega pota v senci dreves.

Cerkev sv. Trojice | Avtor: Visit Vrhnika Visit Vrhnika
O tem, kako je pot Camino na otoku Krk premagala naša sodelavka, pa si lahko prebrete na spodnjih povezavah.

2. del Popotnik Najprej me vpraša: "A ste videli tisto drevo?" Krk, obala, pohodništvo 3. del Popotnik Kriza. V moji glavi vre: "Bom sploh lahko nadaljevala?" 1. del Popotnik "Sama, čisto sama? Kaj pa kače, divje svinje in šakali?"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • dare326 13:11 03.december 2023.

    Malo blatno je te dni.

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:03 03.december 2023.

    Včasih smo se sami peljali z motornim čolnom iz ljubljane do vrhnike,to so bili lepi časi