Popotnik
32676 ogledov

Taka jesenska pravljica se skriva čisto blizu nas

Plitvička jezera Profimedia
Če razmišljate o vikend oddihu in ne želite iti daleč, imamo za vas predlog.

Zaradi prečudovitih barvnih odtenkov jesen mnogi vidijo kot najlepši letni čas, ki kar kliče po odkrivanju naravnih lepot. Če tudi sami sodite mednje in želite enega izmed prihajajočih jesenskih vikendov izkoristiti za sprostitev v naravi, vas bo naš predlog zagotovo navdušil. Za pester "vikend paket" ne boste potrebovali iti daleč, saj ga lahko izkusite že čez mejo v sosednji Hrvaški. 

Verona pomladni izlet Popotnik To je vikend pobeg, ki si ga boste zlahka zapomnili

Raziskovanje naše južne sosede lahko začnete v njeni prestolnici, ki je od slovenske oddaljene uro in pol vožnje. Kot glavno mesto se Zagreb ponaša s kopico zgodovinskih znamenitosti, muzejev in zelenih oaz, kjer se zagotovo lahko zadržite več ur. Ena izmed najbolj priljubljenih izletniških točk številnih Zagrebčanov je tudi gorski masiv Medvednica, ki ga prekriva gost gozd bukve, hrasta, kostanja in jelke. Ta je posebej atraktiven prav v jesenskem času.

Zagreb | Avtor: Profimedia Profimedia
Če ste Zagreb že večkrat obiskali, se lahko zapeljete do dvajset minut oddaljenega Samobora. Nahaja se na vzhodnih pobočjih Samoborskega hribovja. Del mesta leži pod gozdom, zelena okolica pa je eden glavnih razlogov za izlet v Samobor. Čeprav izvor njegovega imena ni znan, je bil po navedbah določenega vira v bližini mesta le borov gozd, zato je mesto tudi dobilo to ime. Samobor ima dolgo zgodovino, zato je njegovo spoznavanje morda najbolje začeti v samoborskem muzeju.

Samobor | Avtor: Profimedia Profimedia

Slunj prečudovito Popotnik Ta pravljična vas je le nedaleč od nas

Poleg čudovite okolice Samobor ponuja tudi številne zanimive objekte. Sredi 12. stoletja je mesto dobilo status prostega kraljevskega trga, nakar se je začel njegov pospešen razvoj. Njegovemu šarmu se je težko upreti, k temu nekaj prida tudi grad Samobor, ki je stal na hribu Tepec. Danes so od njega ohranjene le mogočne ruševine še stoječih obodnih zidov in grajske kapele sv. Ane.

Samobor | Avtor: Profimedia Profimedia
Po uri in pol vožnje v notranjost Hrvaške boste prišli še do enega bisera, o katerem smo na Žurnalu nedavno že pisali. To je vas Slunj, ki jo je Svetovna turistična organizacija uvrstila med 54 najboljših turističnih vasi na svetu.

reka Bosut STE JO ŽE VIDELI? Popotnik Ta nenavadna reka, o kateri so govorili celo Rimljani, čisto blizu nas

Majhna očarljiva vasica na reki Slunjčici leži blizu Plitviških jezer. Prvič se omenja v 15. stoletju, ko je bila na skalnem griču zgrajena trdnjava. Njegova največja atrakcija pa je zagotovo slikovit spodnji del mesta, kjer je reka Slunjčica "zgradila" številne slapove. Tu lahko vidimo tudi dobro ohranjeni stari mlini iz 18. stoletja, ki še vedno dela in melje zrnja v moko. Mlin je na voljo tudi za ogled.

Slunj | Avtor: Vedran Božičević Vedran Božičević
Glavna točka tega vikend oddiha pa so zagotova Plitvička jezera, ki sodijo med najbolj obiskane znamenitosti v državi. Jesen je dobra izbira za ogled narodnega parka, saj vas poleg prečudovitih jesenskih kulis v parku ne pričaka prevelika gneča, kot je to značilno za poletni čas. Takrat se v najstarejšem in največjem narodnem parku na Hrvaškem, ki je zaščiten že vse od leta 1949, tare obiskovalcev. Vsi, ki ste park že obiskali, verjetno veste, kaj je razlog za njegovo popularnost. Narodni park je odprt skozi celo leto in je zanimiv ne glede na čas obiska. Vsak letni čas namreč ustvari drugačne in včasih tudi mistične prizore.
Plitvička jezera | Avtor: Profimedia Profimedia
Svojevrstna narava je 300 km2 velik narodni park leta 1979 uvrstila na seznam naravne kulturne dediščine Unesco. Sprehod po vseh poteh, brveh, kjer se pred nami odpirajo razgledi na slikovite prizore, jezera, slapove in kaskade je res dih jemajoč. Skupno imajo Plitvička jezera šestnajst terasastih jezer, ki se zlivajo eno v drugo in pri tem ustvarjajo očarljive prizore kaskad in manjših slapov, ki ga začini kanjon iz peščenjaka.

Znotraj parka najdemo celo najvišji slap na Hrvaškem – Veliki slap, visok 78 metrov. Ker je področje veliko, je na voljo sedem različnih smeri obiska, ki se začnejo na vhodu 1 ali vhodu 2. Vse smeri so dobro označene in tako ni težav, da bi jih obiskovalci zgrešili. Najkrajša smer, ki je dolga 3500 metrov, vam bo vzela 2-3 ure, medtem ko boste za najdaljšo potrebovali od 6-8 ur, saj je dolga 18.300 metrov. Pri tem vam bosta v pomoč panoramski vlakec in električna ladjica, ki sta vključena v ceno vstopnice.

Plitvička jezera | Avtor: Profimedia Profimedia
Ta je glede na čas oz. sezono obiska različna. V jesenskem času bodo obiskovalci zanjo odšteli 23,5 evra in jo je moč rezervirati tudi na spletu. Vsem smerem/potem pa lahko sledite tudi v posebni mobilni aplikaciji parka.

Ljubljanica ideja za izlet Popotnik Prečudovit izvir naše najbolj posebne reke

Znotraj parka je pri postaji za električno ladjico na voljo gostinska ponudba, a tistim, ki se odločite za daljše poti, priporočamo, da si s seboj prinesete nekaj pijače in malico. V okolici Plitvičkih jezer je tudi nekaj drugih zanimivosti, zaradi katerih lahko tu z lahkoto preživite več dni. Med drugim si lahko ogledate staro letališče Željava, Titovo vilo, hrib Plješivica in jamo Puškarića.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice