Popotnik
4484 ogledov

Lučke po državi se prižigajo, toliko boste zanje "plačali"

Novo mesto Mestna občina Novo mesto
Praznične dneve dodatno pričarajo okrašena mesta. Takrat mestni trgi, ulice, mostovi in nabrežja zaživijo v čisto posebnem vzdušju. Preverite, kako so se občine okraševanja lotile letos.

December je skoraj tu, z njim pa tudi praznična atmosfera. Zdi se, da občine po Sloveniji kar tekmujejo, katera bo izgledala bolj pravljično in katera bo najbolj pohitela s prižigom prazničnih lučk. Več let je bila v vodstvu slovenska prestolnica, ki je v nekaterih letih prižig izvedla že novembra. Letos so v Ljubljani s prižigom počakali do 1. decembra 2023, ko se bodo tudi uradno začele praznične prireditve. Z okraševanjem, ki bo mestno občino stalo 220.000 evrov, so začeli že 12. oktobra.

Ljubljana lučke bozic zelo domiselno Popotnik Ste se kdaj vprašali, kakšna zgodba se skriva za okrasitvijo Ljubljane?

Naslov letošnje novoletne okrasitve je "Oni smo mi", njen avtor pa je Urban Modic. Skulpture so v veliki meri izdelane iz recikliranih elementov preteklih postavitev, delov odsluženih javnih svetilk in druge tehnike. Dobrega obiska se v Ljubljani nadejajo že v času krompirjevih namestitev, ko pričakujejo približno 60-odstotno zasedenost namestitvenih kapacitet, novembra med 60 in 70 %. V primeru ugodnega vremena pa v decembru pričakujejo celo milijon obiskovalcev.

Ljubljana lučke bozic | Avtor: Profimedia Profimedia
Letos so slovensko prestolnico prehiteli štajerski rivali iz Maribora, kjer se bo sklop decembrskih prireditev z naslovom Čarobni Maribor pričel že v četrtek, 30. novembra. Takrat bodo mestne ulice in trgi zažareli v praznični razsvetljavi in bo vrata odprla tudi božična tržnica na Glavnem trgu, kjer bo obiskovalce ponovno navduševalo veliko panoramsko kolo. Na Trgu Leona Štuklja bodo stale hišice z gostinsko ponudbo, ki se jim bodo v sredini decembra pridružili koncerti priljubljenih glasbenikov in veliko silvestrovanje, obljubljajo organizatorji. Svoja vrata bo ponovno odprlo Vilinsko mesto, praznične utrinke štajerske prestolnice bo moč ujeti na foto točkah Čarobe galerije. 

Ljubljana turistična atrakcija Popotnik Lani navduševala v Mariboru, letos je že v Ljubljani

Poleg dveh največjih slovenskih mest so s pripravami pohiteli tudi v Kopru, kjer so delavci Javne razsvetljave že 16. oktobra začeli z nameščanjem prvih elementov novoletne svetlobne okrasitve mesta. Ta bo v Kopru zažarela 2. decembra.

Koper | Avtor: Visit Koper Visit Koper
Kot povedo na primorski občini, je letošnja novost naravna jelka z okrasitvijo na Titovem trgu, sicer pa se praznična podoba mesta letos ne bo bistveno spreminjala. Za dokup dotrajanih elementov, jelke in postavitev celotne okrasitve bo občina namenila največ 30.000 evrov. 

V prazničnem decembru Mestna občina Koper in Zavod za mladino, kulturo in turizem načrtujeta pester program za vse generacije. Od prižiga lučk pa vse do prvih dni januarja se bo v Kopru zvrstilo več glasbenih izvajalcev. Predvsem za najmlajše bo poskrbljen razgiban, ob mandraču bo postavljeno tudi drsališče. Celoten program bo znan v začetku prihodnjega meseca.

Čarobni Maribor maribor Popotnik Pri nas: Ta spektakularna turistična atrakcija že dela preglavice

Na Bledu se bo Zimska pravljica začela 2. decembra ob 17.00 s prižigom prazničnih lučk in novoletne okrasitve, ko bo obiskovalce nagovoril župan občine Bled Anton Mežan. Za dobro vzdušje pa bo takrat poskrbel narodnozabavni ansambel Polkaholiki. Dogajanje bo na Bledu potekalo do 14. januarja 2024. Kot so nam zaupali na VisitBled, bodo letos novoletno okrasitev obogatili in dodatno razširili, posledično so za okrasitev namenili več sredstev kot v prejšnjih letih. 

Bled | Avtor: Miro Zalokar Miro Zalokar
Program Zimske pravljice bo vključeval tudi postavitev večjega umetnega drsališča v sklopu Trgovskega centra Bled, Božičkovo pisarno na promenadi, jaslice v naravni velikosti v Zdraviliškem parku ter novoletne smreke na Jezerski promenadi. Pod blejsko promenado pa bo ponovno oživel kotiček za zaljubljene, Blejska ljubezenska zgodba in z njo kolesi, ki ob poganjanju proizvajata elektriko, s pomočjo katere zažarijo lučke v obliki labodov in srca.

Darilo, darila, božič, obdarovanje, prazniki, jelka, smreka Foto Magazin Najlepše božično drevo na svetu: "Kot da bi ga Grinch vrgel v tornado"

Svojo novo podobo je s 3. novembrom začelo dobivati tudi Novo mesto. Prižig lučk s prihodom Miklavža ter otvoritvijo drsališča pa se bo v Novem mestu odvila 5. 12. 2023 ob 17.00 na Glavnem trgu. Za celotno okrasitev bodo namenili približno 15.000 evrov. 

Novo mesto | Avtor: Mestna občina Novo mesto Mestna občina Novo mesto

Tema letošnje okrasitve ponazarja povezavo z dvema novomeškima vrtcema – Pedenjped in Ciciban, ki bosta pomagala pri izdelovanju okraskov. Po besedah vodje okrasitve se bodo pri sami estetiki držali minimalističnega koncepta lučk (bela, rumena svetloba) z izpostavljenimi osvetljenimi "selfie" točkami, ki obiskovalce nagovarjajo k fotografiranju.

Pričakujejo, da bo turistični obisk zaradi celotne prireditve Advent Novo mesto 2023 povečan in jih bo v decembru obiskalo 60.000 ljudi. Nadejajo se tako lokalnih, regijskih, nacionalnih kot mednarodnih gostov. "Celoten program se bo osredotočal na najvidnejše izvajalce slovenske avtorske glasbe, kot so Nina Pušlar, Dan D, Joker Out, Mrfy, Modrijani, Hamo&Tribute 2 love, ter na lokalna društva in kulturne skupine, ki bogatijo celotno dolenjsko regijo. Pri gostinski ponudbi bomo poudarjali lokalne specialitete z decembrskim/prazničnim pridihom," so nam še razkrili na Zavodu Novo mesto.

reka Krka Ideja za izlet Popotnik Prekrasen izvir "dolenjske lepotice" le pol ure iz Ljubljane

Z okraševanjem in nameščanjem lučk so v prvih dneh novembra začeli tudi v Mestni občini Kranj,kjer praznične luči vsako leto prižgejo 3. decembra – na dan občinskega praznika, ko obeležujemo rojstni dan največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Svetlobni Prešernovi verzi nato ostanejo prižgani vse do 8. februarja, velikega praznika kulture. Znesek, namenjen okrasitvi, bo v Kranju podoben tistemu iz preteklih let, tj. približno 90.000 evrov. 

 | Avtor: Zavod za turizem in kulturo Kranj Zavod za turizem in kulturo Kranj
Tak kot v preteklih letih ostaja tudi glavni koncept okrasitve. Ker je Kranj Prešernovo mesto, so rdeča nit decembrske okrasitve svetlobni verzi dr. Franceta Prešerna, in sicer Dobro v srcu mislimo, Vsi naj si v roke sežejo ter Kozarce zase vzdignimo, ki spremljajo obiskovalce na sprehodu po mestu in pritičejo decembrskemu vzdušju. 

Na praznik Sv. Nikolaja, torej 5. 12. 2023, prižig lučk načrtujejo tudi v Murski Soboti, kjer že imajo izbranega izvajalca namestitve praznične okrasitve. Z izvedbo okrasitve, ki bo po njihovih napovedih letos v večjem obsegu kot lani, sicer še niso začeli. Prav tako bo večji od lanskega tudi znesek praznične okrasitve, ki ga na mestni občini ocenjujejo na 36.856 evra, in sicer delno zaradi dražjih storitev ter delno zaradi večjega obsega okrasitve. Ker bo praznična razsvetljava v celoti sestavljena iz led svetil, pa bo poraba elektrike sorazmerno nizka.

Mestno središče bo krasilo okrog 5.500 metrov svetlobnih vrvi s skoraj 65.000 prazničnimi lučkami, 40 lampijonov v Trubarjevem drevoredu, ki so jih izdelali mladi v okviru Mikkovih delavnic, 60 lampijonov na Trgu zmage, ki so jih izdelali dijaki in učenci osnovnih in srednjih šol, 45 svetlobnih iskric in 35 unikatnih svetlobnih elementov različnih oblik.

Poleg osrednje, Slovenske ulice, bo okrašeno tudi ožje mestno središče na naslednjih ulicah in trgih: Kocljeva, Slomškova in Štefana Kovača, Trg zmage, Trubarjev drevored in drevored Martina Luthra.

Murska Sobota | Avtor: Sobotainfo.com Sobotainfo.com
V Murski Soboti pričakujejo povečan turistični obisk v primerjavi s predhodnimi leti. Poleg praznične okrasitve je namreč v mestnem središču predvidena postavitev drsališča, ki ga bo spremljal pester kulturni in zabavni predpraznični program, gostinska ponudba ter božično novoletni sejem.

dvorec Novo Celje pri nas Popotnik Sramota: tako propada pred našimi očmi

Lepega obiska se prav tako nadejajo v Celju, kjer že več let organizirajo prireditev Pravljično Celje. Program je vsako leto zelo pester in namenjen vsem generacijam. V zvezi z okrasitvijo pa so v knežjem mestu nekoliko skrivnostni. Dejali so nam, da bo podobna kot lani, vendar da pa podrobnosti še niso znane. Prav tako nismo prejeli podatkov o oceni stroškov. Praznično razsvetljavo bodo v knežjem mestu sicer začeli nameščati v začetku novembra, lučke pa bodo prižgali v soboto, 2. decembra.

Pravljično Celje | Avtor: Fototeka Zavoda Celeia Celje Fototeka Zavoda Celeia Celje
V najstarejšem slovenskem mestu so z okrasitvijo mesta začeli v zadnjih dneh oktobra, medtem ko bo Ptuj v soju prazničnih luči zažarel v petek, 1. decembra. Takrat naj bi bo besedah ptujske občine zaživelo tudi drsališče. Za praznično okrasitev bodo v letu 2023 namenili 65.000 evrov proračunskih sredstev.

Denar, evri Slovenija Izračunali smo, koliko zasluži vaš župan

Kot nam povedo na občini, je zaenkrat predvidena podobna okrasitev mesta kot lani, pri čemer bodo dodali nekatere novosti, kot so posamezni svetlobni elementi. Prav tako bodo dodatno okrasili določene objekte. "Vse ostalo pa naj ostane skrivnost," nam odgovorijo na občini.

Ptuj | Avtor: Mestna občina Ptuj Mestna občina Ptuj
Praznične dni z nestrpnostjo pričakujejo, saj v Zavodu za turizem Ptuj v zadnjih letih opažajo velik porast ogledov mesta prav v decembrskem času. "Temu botruje prekrasna pravljična osvetlitev mesta in bogata spremljevalna ponudba – s prazničnimi hišicami in animacijskim programom. Program dodatno dopolnjujeta pravljično drsališče in pravljični vrtiljak," so prepričani.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar NickMason
    NickMason 20:57 24.oktober 2023.

    Brezvezno okraševanje in zapravljanje denarja nima smisla,koga pa sploh še to zanima,80% ljudi sam še bulji v telefon,tudi če se kaj dogaja ni vzdušja nobenega,čista beda vse skup

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 20:17 24.oktober 2023.

    Pa kaj jamrate. Ne morejo vse narediti v dveh dneh. Saj še ni prižgano. A to da so vse trgovine že nabasane z božično novoletno kramo je pa ok?

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:23 24.oktober 2023.

    Ni problem denar za lučke,za poplavljence ga pa ni

Sorodne novice