Popotnik
15222 ogledov

Sramota: tako propada pred našimi očmi

dvorec Novo Celje
1/3
Saša Despot dvorec Novo Celje
Dvorec se uvršča celo med najpomembnejše spomenike profane baročne arhitekture na slovenskih tleh.

Da imamo Slovenci pogosto mačehovski odnos do kulturne dediščine, ni nobena skrivnost. Žal številne pomembne stavbe zaradi različnih razlogov in nesoglasij propadajo pred našimi očmi. Med drugimi nič kaj dobro ne kaže dvorcu oziroma graščini, ki velja za vrh baročne umetnosti na Slovenskem – graščina Novo Celje. Leta 1998 je bil razglašen celo za kulturni spomenik lokalnega pomena.

dvorec Novo Celje | Avtor: Saša Despot dvorec Novo Celje Saša Despot

Dvorec, katerega vzor je bil dunajski Schönbrunn, je sredi 18. stoletja na mestu ali v bližini starega dvorca Brunnberg (po domače Plumberk), katerega lastniki so bili med leti 1658-1752 baroni Miglio, dal pozidati grof Anton Gaisruck kot središče nove celjske gospoščine. Od tod izvira tudi njegovo ime. Gradnjo je leta 1764 dokončal njegov brat Janez Karl grof Gaisruck.

Spomenik - oskrunitev intervju Popotnik "Proces propadanja dediščine v samostojni državi se še ni ustavil"

Že pred prvo svetovno vojno je dvorec prešel v državne roke, Dravska banovina je v njem uredila umobolnico. Med vojno pa so Nemci Novo Celje spremenili v lazaret, dotedanje bolnike pa odpeljali v Hartheim pri Linzu, kjer so jih usmrtili. Po letu 1945 je bila v dvorcu bolnišnica za pljučne bolezni, med 1970 in 1980 dom starejših občanov, leta 1983 ga je prevzela delovna organizacija Hmezad Agrina Žalec.

dvorec Novo Celje | Avtor: Saša Despot dvorec Novo Celje Saša Despot
Po turbolentni zgodovini je leta 1995 prešel v roke Občine Žalec. Šest let kasneje so zanj izdelali projektno dokumentacijo za obnovo dvorca in parka, po kateri postopno potekajo obnovitvena dela. Če sklepamo po njegovem pročelju, ta potekajo zelo počasi in dvorec z leti vztrajno propada. Občina je do danes obnovila vhodno avlo in kapelo ter restavrirala nekaj štukatur, v preostanku zgradbe pa opravlja le najnujnejša vzdrževalna dela. Temeljitejša prenova zaenkrat naj ne bi bila v načrtu.

grad Žovnek Pri nas Popotnik Poznate ta skriti dragulj, dolga leta prepuščen propadanju?

Čeprav je dvorec prazen in nima prave funkcije, se tu odvijajo nekatere že tradicionalne kulturne prireditve, kot je Pohod po hmeljski poti, ter umetniške razstave. 

hmelj | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Letošnja razstava nosi ime DIALOG: ŽIVO – NEŽIVO ali o potovanju barve med svetlobo in temo. Razstava je na ogled do 1. oktobra 2023. Dvorec bo odprt vsak petek, soboto in nedeljo od 17. do 20. ure ter med tednom po predhodni najavi na telefonsko številko 041 338 519. Prav tako je dvorec prostor skupnih začetkov, saj lahko zaljubljenci tu dahnejo usodni DA.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar Minovak
    Minovak 13:01 01.oktober 2023.

    Po in med vojno je komunistična oblast požgala in porušila 64 gradov in graščin, ter tako celemu svetu dala vedeti, kakšen IQ imajo. Prav vse druge države so svojo kulturno dediščino ohranjale, pri nas pa vrhunec primitivizma. Še do danes ni nič bolje.

  • SlavkoKrizman 10:09 01.oktober 2023.

    Kdo bo pa vse to plačal? Gospodarstvo je že tako obremenjeno do vrha zmogljivosti....Al bojo mogoče plačale nevladne organizacije, ki jih financira zopet gospodarstvo?Ali bo mogoče kak uradnik daroval kakšen evro iz "svojega žepa" katerega zopet financira gospodarstvo?

  • fuckZ24 20:42 30.september 2023.

    Kako imajo lahko Francozi na stotine dvorcev in so krasno vsi zrihtani, pri nas pa še teh nekaj ne znamo ohraniti?