Popotnik
12645 ogledov

Prekrasen izvir "dolenjske lepotice" le pol ure iz Ljubljane

reka Krka Profimedia
Kot ima vsak članek svoj uvod, ima vsaka reka svoj izvir. Zato smo se odpravili v Suho krajino poiskat izvir reke Krke in pobrskati po njenem zaledju.

Nedolgo nazaj smo pisali o najdaljši ponikalnici na Dolenjskem – reki Temenici, ki je po krivem v senci drugih, bolj priljubljenih rek. Tokrat pa bomo pozornost namenili simbolu Dolenjske, ki šteje za najdaljšo dolenjsko reko. To je seveda reka Krka.

reka Temenica pri nas Popotnik Idilični kotiček, ki vse bolj opozarja nase

Ob njej so zrasla mesta, nad njo bdi mogočni Žužemberk in v njenem objemu je varnost poiskal Otočec. Velja za eno izmed najlepših in najčistejših rek v Sloveniji. Od njenega izvira v vasi Krka v Suhi krajini, pa do izliva v reko Savo pri Brežicah skozi osrčje Dolenjske preteče slabih sto kilometrov. Tik za Savinjo je druga najdaljša slovenska reka, ki teče samo po ozemlju Slovenije.

reka Krka | Avtor: Profimedia Profimedia

Porečje reke Krke s številnimi pritoki in podzemni izviri obsega območje veliko 2284 km2, kar predstavlja kar 10 % slovenskega ozemlja. Je tudi ena izmed najbolj umirjenih rek v Sloveniji. Katerikoli del porečja reke Krke boste obiskali, vsepovsod boste imeli kaj videti. Za porečje reke Krke pravijo tudi, da je dežela gradov. Ob njej in na njej se nahaja okoli 65 gradov.

Kot ima vsak članek svoj uvod, ima vsaka reka svoj izvir. Zato smo se odpravili v Suho krajino poiskat izvir reke Krke in pobrskati po njenem zaledju. Izvir lahko najdemo v široki zatrepni dolini, ko podzemne vode privrejo na plan, natančneje v Krški jami na nadmorski višini 268 metrov. Ta se nahaja med naseljema Gradiček in Trebnja Gorica. 

Kostanjevica na Krki IDEJA Popotnik Ste že obiskali slovenske Benetke?

Kraški izvir je tik pod skalno pečino, v kateri se nahaja tudi vhod v omenjeno jamo s stalno prebivalko – človeško ribico. Jama, ki je dolga dobrih 200 metrov in široka do 30 metrov, je odprta od aprila do oktobra. Za javnost jo je Turistično društvo Krka odprlo leta 1996, ogled pa je možen zgolj v spremstvu turističnega vodiča.

Do izvira vodi prijetna in urejena sprehajalna pot, katere izhodišče je pri izviru potoka Poltarica. Ta je umeščen v pristno naravno okolje, kjer boste uživali v zelenju rastlinstva. Na koncu poti se nahaja informativna tabla, na kateri je zapisano vse o izviru in o bližnji Krški jami. Izvir Krke je morda manjši, kot bi od tako pomembne reke pričakovali, a zato nič manj zanimiv. Gre dejansko za jezerce, ki tvori reko. Voda namreč izvira pod zemljo. Vse, kar lahko vidimo, je kristalno čista voda, in pa dno, ki je poraščeno z zelenim mahom.

izvir Krke | Avtor: Jana Eržar Jana Eržar

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice