Popotnik
4335 ogledov

To je zagotovo najbolj nepozaben družinski izlet

grad Žužemberk
1/6
Profimedia
Slovenija v sebi skriva mnogo zanimivih kotičkov, predstavljamo vam enega, ki smo ga nedavno obiskali.

"Dobrodošli, kar za menoj. Danes imamo kar pestro, obiskali sta nas že dve skupini otrok", nas je ob obisku ZOO park ranča Aladin v kraju Mirna na Dolenjskem zadihano sprejel lastnik Damjan Zupan, ko se je do nas pripeljal na električnem mini vozilu. Zmotili smo ga ob dopoldanskem obhodu, ko je preverjal, ali imajo živali vse, kar potrebujejo. To mu vzame precej časa, saj je na ranču skupno 130 živali. Število se zaradi podmladka stalno spreminja. En dan pred našim obiskom so na svet denimo prišli mali emuji, ki smo jih med obiskom parka kasneje lahko videli. Nedaleč od njih pa sta bila tudi dva mladička divjih prašičev.

ranč Aladin | Avtor: ranč Aladin ranč Aladin

Ker bi sam težje poskrbel za toliko živali, mu pri delu pomagajo še trije sodelavci. Z delom začnejo ob 6. uri zjutraj in so zunaj, dokler se ne zmrači. Na ranču domujejo številne živali iz različnih kontinentov, kot so nanduji, prerijski psi, volkovi, puma, mufloni, risi, kenguruji, himalajske koze, patagonske mare, surikate in številne druge.

Fizioterapija za živali - Humanimal Fizio Slovenija Slovenija "Veliko skrbnikov živali niti ne ve, da obstaja ta način zdravljenja"

ranč Aladin | Avtor: ranč Aladin ranč Aladin
Celotna zgodba se je začela pred desetimi, ko si je sogovornik zaželel kamelo, ki jo je poimenoval Aladin. Po njej je ranč tudi dobil svoje ime. "Vsi so imeli konje, sam pa sem si želel jahati nekaj drugega. Odločil sem se za kamelo. Trenutno imamo na ranču dve, ki sta prišli iz Nizozemske in Avstrije," nam med razkazovanjem ranča omeni Zupan.

Od takrat se je ranč počasi razvijal in nadgrajeval. Sočasno je dobival vedno več pozornosti. Med sezono, ki traja od marca do novembra, vsako leto privabi približno 35.000 ljudi. Najpogosteje so to družine z majhnimi otroki. Zanje je zanimiv tudi drug del ranča, kjer se nahajajo raznovrstna igrala.

Da so glavne zvezde parka živali, verjetno ni treba dvakrat poudarjati. Nase z različnimi glasovi opozorijo že takoj, ko prestopimo vhod parka. Presenečeni smo bili, da so nas med sprehodom skozi park spremljale in se nam začele približevati do ograje takoj, ko smo prečili njihove domove. Medtem pa so bile nekatere v tistem času med dopoldanskim počitkom in se niso pustile motiti.

Alpaka Ranč Primorska video Popotnik Ste že spoznali te prikupne živali? Zdaj imate priložnost!

Sogovornik se je nanje zelo navezal, zato mu je težko, ko jih katera izmed njih zapusti. Še sedaj se spominja svoje prve kamele, ki je bila na začetku glavna atrakcija ranča. Čeprav ne rad, prizna, da so njegove najljubše živali na ranču prav kamele. "A vsaka žival je po svoje zanimiva," doda. Večina živali ima tudi svoje ime, pri izbiri pa mu pomagajo njegovi otroci. 

 

Opaža, da ima večina obiskovalcev spoštljiv odnos do živali, v nasprotnem primeru jih zaposleni opozorijo, da živali ne vznemirjajo. Živali na ranču prav tako ni dovoljeno hraniti. Izjema so mini kozice, ki nas bodo 10. junija 2023 obiskale tudi na našem Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici. Družbo jim bo delal tudi poni, ki ga bodo najmlajši obiskovalci lahko jahali.

Žurnalov Festival za ljubitelje živali boste letos lahko obiskali v soboto, 10. junija, v primeru slabega vremena pa v soboto, 17. junija. Dogajanje bo v Novi Gorici med 15. in 21. uro. Rdeča nit dogodka je odgovorno skrbništvo živali. S Festivalom za ljubitelje živali želimo pomagati, da bi se v Sloveniji krepila zavest o pomenu zdravega odnosa do živali, ter najmlajše poučiti o čudovitem živalskem svetu. 

Delo z živalmi sogovorniku v prvi vrsti predstavlja veselje, obenem pa nosi tudi veliko odgovornosti: "Skrb za živali je sedaj moja 24-urna služba in ne več zgolj hobi. Pri opravljanju tovrstnega dela je najbolj pomemben čut za živali," razlaga.

ranč Aladin | Avtor: ranč Aladin ranč Aladin

V bližini tudi veličasten grad

Če vam po obisku ranča, ki se v večini nahaja v gozdu, ostane še nekaj časa in energije, priporočamo, da se zapeljete do 25 minut oddaljenega gradu Žužemberk. Ta velja za enega najslikovitejših in tipičnih srednjeveških trdnjav na Slovenskem. Njegovi ostanki se mogočno dvigajo na strmem skalovju nad reko Krko. 

grad Žužemberk | Avtor: Profimedia Profimedia

V poletnih mesecih na grajskem dvorišču, v nekdanji vinski kleti in na trgu pred gradom, potekajo tudi Poletne grajske prireditve na, ki jih že od leta 1997 uspešno organizira Turistično društvo Suha krajina. Največ zanimanja in obiskovalcev pritegnejo Trški dnevi s srednjeveškim dnevom, ki se odvijajo v okviru praznovanja občinskega praznika 15. julija.

Vipavska dolina prečudovito Popotnik Našli smo največji skriti biser Slovenije!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • alen009 08:45 05.junij 2023.

    Čudovit kraj, vreden ogleda.

Sorodne novice