Slovenija
14192 ogledov

Njihova lepota jo pomirja: "Je kot neke vrste terapevtski pes"

Samojed
1/3
Matejka Celarc Perčič
Poleg drugih pasem se bodo na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali predstavili tudi samojedi.

S svojim belim in gostim kožuhom samojedi očarajo prav vse. Enako se je zgodilo tudi vzrediteljici Matejki Celarc Perčič, ki ima v lastni psarno Iceberg Queen. Sama je v to pasmo zagledana že od malih nog, saj ji je prav pisana na kožo. "Ker sem po naravi bolj resna in zadržana, me lepota omenjene pasme spravlja v dobro voljo in me pomirja. Je kot neke vrste terapevtski pes," je dejala.

Samojede boste lahko spoznali na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki se bo odvijal 10. junija v Novi Gorici (Trg Edvarda Kardelja 1) med 15. in 21. uro. V primeru slabega vremena bo festival prestavljen na 17. junija.

Samojedi so dobili ime po sibirskem nomadskem ljudstvu – Samojedih. Gre za prijazne, nežne in občutljive pse, ki so služili mnogim namenom. Med drugim so vlekli sani, preganjali severne jelene ter lovili divje živali. Ponoči so si posteljo delili z ljudmi in jih greli s svojo telesno toploto. Tudi zato so morali biti res stabilni in prijazni. V 18. stoletju so bili pripeljani v Anglijo, od koder se je pasma razširila po vsem svetu, danes pa je samojed priljubljen predvsem kot družinski pes.

Samojed | Avtor: Matejka Celarc Perčič Matejka Celarc Perčič
Znani po svojem nasmešku

Ena izmed najbolj prepoznavnih značilnosti samojedov je njihova bela gosta dlaka. Kot pravi Matejka Celarc Perčič, je poleg tega tudi manj alergena, saj ne vsebuje veliko alergenih snovi, ki povzročajo raznorazne reakcije. "Obenem je pasma znana tudi po smehljajočem izrazu na obrazu."

Samojed | Avtor: Matejka Celarc Perčič Matejka Celarc Perčič
Samojedi so izjemno veličastni psi, ki so srednje veliki in elegantne ter močne postave. "Njihova glava je klinaste oblike, oči imajo temno rjave s črno obrobo okoli vek. Njihova teža se giblje med 20 in 30 kilogrami in imajo plečno višino do 59 centimetrov, psice okoli 53 centimetrov," je razložila Matejka.

Običajno je njihova dlaka snežno bela, krem ali biskvitne barve. Nega je precej zahtevna, saj obsega pogosto krtačenje, še posebej v obdobju menjave dlake. Dlaka ga varuje tako pred mrazom kot pred vročino. Kot je še dodala sogovornica, se iz njihove dlake lahko izdeluje tudi preja, iz katere se nato lahko izdelajo tudi oblačila. Na spodnji fotografiji denimo kapa iz njegove dlake. 

Izdelki iz samojedove dlake | Avtor: matejka celarc perčič Kapa je izdelana iz dlake samojeda. matejka celarc perčič
"Samojedi so na splošno zdrava pasma. Njihova življenjska doba je od 12 do 14 let. Se pa lahko pojavijo dedne bolezni kot so kolčna displazija, nekateri pa so nagnjeni tudi k diabetesu in kožnim alergijam."

Aljaški malamut Pasma Slovenija "Trmasti in samosvoji, a izjemno mogočni in inteligentni psi"
 

Preveč prijazni, da bi bili čuvaji

Matejka je dejala, da so samojedi izjemno inteligentni, učljivi, neodvisni, pretkani in izredno odločni ter prijazni psi. Zelo hitro se tudi navežejo na skrbnika in družinske člane, tako da jih spremljajo kot senca. "Zelo dobro se razumejo z drugimi psi in uživajo v igri z otroki. So tudi zelo prijazni do tujcev, kar pomeni, da se kot čuvaji ne obnesejo ravno najbolje," je še dodala.

Samojed | Avtor: Matejka Celarc Perčič Matejka Celarc Perčič
Zaradi svoje energičnosti in velike potrebe po aktivnostih samojedi niso primerni za vsakogar. Po njenem mnenju so samojedi primerni za družine, ki svoj prosti čas rade preživljajo v naravi in na pohodih. "Dobro sožitje ustvarjajo tudi s starejšimi osebami, ki niso toliko aktivni, imajo pa dovolj časa, da jih vključujejo v vsakodnevna opravila. Tudi za tiste, ki se redno ukvarjajo s športom, so samojedi primerni, saj se zelo dobro izkažejo pri agilityju, vpregi ob kolesu ali teku." Matejka vseeno opozarja, da moramo ob nakupu psa biti previdni, saj se moramo zavedati, da ne kupujemo tehničnega predmeta, ki ga v času, ko nimamo energije zanj, postavimo v kot, kjer nas bo neomajno čakal.

"Vedeti moramo, da kupujemo živo bitje, ki potrebuje vsakodnevno skrb. Ne moremo ga pustiti samega dlje časa, saj je zelo navezan na lastnika in želi biti z njim 24 ur na dan. Zato mora biti nakup psa skrbno premišljena in pretehtana odločitev."

Samojed | Avtor: Matejka Celarc Perčič Matejka Celarc Perčič
Vseeno pa psi prinašajo ogromno prigod in nepozabnih trenutkov v življenje. Tako ima Matejka obilico zgodbic, ki jo vsakič spomnijo, kako ljubeznivi pravzaprav so psi. "Naša prva psička Anaya je bila sicer navajena mačk, ker je imela doma perzijsko muco in sta bili dobri prijateljici. Ni pa bila ravno v dobrih odnosih s sosedovim mačkom Timijem. Ta je sicer vsak dan prišel k nam, ker je bil navajen, da pri nas dobi hrano," je začela Marjetka ter dodala, da je Anaya že ob sami omembi Timijevga imena postala "huda" in pričela lajati.

"Neko popoldne je bila na televiziji kuharska oddaja, Anaya pa je dremala na kavču. Nakar se je zbudila in pričela glasno lajati. Vsi smo bili začudeni, saj ni bilo nobenega razloga za to. Hitro se je umirila in nato čez nekaj časa ponovno začela lajati. Ko se je to ponovilo tretjič, smo zaslišali, da je kuhar na televiziji omenil besedo timijan. Ko je Anaya zaslišala prvi del besede, je to takoj povezana s Timijem.

Poudarila je še, da jo takšne prigode opominjajo, kako prilagodljivi in čuteči so ti psi, ter kako lahko razvijejo lastno razumevanje in povezave z okoljem ter besedami, ki jih slišijo.

1/4
Matejka Celarc Perčič
Sogovornica je še dejala, da je življenje s samojedi lahko zelo izpolnjujoče in zabavno, vendar se je potrebno zavedati, da so samojedi precej družabna pasma, kar pomeni, da morajo biti vključeni v družinske aktivnosti. Obenem zahtevajo veliko telesne aktivnosti, saj so sprehodi in igre na prostem bistvenega pomena za njihovo fizično in psihično zdravje.

Zgodnja socializacija psa je tudi ključna, saj bo tako pes razvil uravnotežen in samozavesten značaj. Vseeno pa svari, da je uporaba stroge metode vzgoje odsvetovana. "Če ste pripravljeni na aktivnega, ljubečega in igrivega psa ter ste pripravljeni vložiti čas in energijo v njegovo vzgojo, bo življenje s samojedom prineslo veliko veselja in ljubezni," je še zaključila.

dezurni@styria-media.si

policijski pes Slovenija Slovenija Tako poteka šolanje policijskih psov
Komentarjev 1
  • Ender3 15:01 28.maj 2023.

    Vse živali imajo močne terapevtske učinke. Izstopajo pa, psi in mačke.