Slovenija
3740 ogledov

Na Žurnalovem festivalu tudi ta edinstvena pasma mačk

Bengalska mačka
1/5
Ksenija Praper
Kličejo jo tudi "hišni tiger", saj je v njej kanček divje mačke.

Še v začetku 19. stoletja so bili hibridi velikih mačk zgolj v evropskih živalskih vrtovih. To se je za zoološke vrtove izkazalo za nepraktično, zaživel pa je svet majhnih mačk. Danes se vedno bolj razvijajo tako imenovani hibridi divjih mačk, ki nastanejo s parjenjem divjih vrst mačk z domačimi mačkami. Najbolj znan primer je zagotovo bengalska mačka, ki je nastala s križanjem udomačene črne mačke z divjo azijsko leopardjo mačko.

Rezultat: resnično edinstvena pasma mačke, ki navduši s podolgovato zgradbo telesa in nenavadno barvo dlake, ki je zelo podobna njenim divjim sorodnikom. Kot hibridna pasma so bengalske mačke pogosto večje od domačih mačk. Te atletske živali tehtajo do sedem kilogramov in so visoke tudi do 70 centimetrov. 

Bengalska mačka | Avtor: Ksenija Praper Ksenija Praper

A to je pasma, ki potrebuje izkušeno roko. "To ni mačka, ki jo bomo nosili po naročju in jo gladili, ko nimamo drugega dela. Z njo se moramo aktivno igrati, pogovarjati, jo peljati na sprehod, saj so v okolici zelo pozorne, zvedave, odlične lovke in zelo hitrih refleksov. Zato jo priporočam človeku, ki ima znanje in možnost, da bo muco zaposlil in ustregel njenim zahtevam. Igračke same ji namreč ne pomenijo nič. Človek ji lahko skriva priboljške, saj so zelo učljive. Njihova specialnost pa je izvajanje trikcev," edinstveno pasmo opiše ena izmed redkih vzrediteljev te pasme pri nas – veterinarka Ksenija Praper iz vzrejališča Shakiras Leopards. Svoje mačje ljubljence bo predstavila na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki bo 10. junija od 15.00 do 21.00 potekal na trgu Edvarda Kardelja v Novi Gorici.

Vipavska dolina prečudovito Popotnik Našli smo največji skriti biser Slovenije!

Bengalska mačka | Avtor: Ksenija Praper Ksenija Praper
Njena prva bengalka je bila Shakira, po kateri je vzrejališče tudi dobilo ime. Z njimi je že peto leto. V tem času so se ji pridružili še štirje ostali člani njihove mačje družine. Kot pove sogovornica, "se je težko upreti skušnjavi, da ne bi zadržal vseh mačjih kepic doma". Poleg Shakire in samca Halka, ki je iz Rusije pripotoval pred tremi leti, so obdržali še Shakirino hči Muffin iz prvega legla in njena dva malčka iz drugega legla.

Sogovornica omeni, da je bengalka primerna za sobivanje z drugimi živalmi, kot so psičke in muce. Pri čemer je najbolje, da so te pasme manj teritorialne: "Pri nas so tri odrasle muce že precejšnja gneča. Če so bile še včeraj prijateljice, se kaj hitro lahko zgodi, da si nenadoma postanejo odveč. Začnejo si izkazovati premoč in prevlado. V kombinaciji z drugimi manj teritorialnimi pasmami pa to ni tako izrazito."

Bengalka je samozavestna, dominantna in včasih rahlo agresivna mačka. Zato lahko srečanje z drugimi, bolj teritorialnimi mačkami, povzroči težave. Kljub temu pa nikoli ne sme biti sama. 

 

Drži se jo naziv "hišni tiger". Njeni vzreditelji stavijo na kanček divje mačke v krvi. Ključno vlogo pri tem igra pravilna vzreja. Čeprav imajo vse domače mačke v sebi malo divje živali, se divja dediščina pokaže pri mačkah, kjer kri divje mačke v družinskem drevesu ne sega daleč nazaj. Bengalske mačke prve generacije imajo močne lastnosti divjih živali. Poleg tega se bengalske mačke od prve do četrte generacije vedejo veliko bolj divje in uradno spadajo med divje mačke. Med hišne ljubljenčke tako spadajo bengalske mačke pete generacije, saj od takrat naprej več ne spadajo med hibridne mačke. Tovrstne mačke več ne obravnavamo kot divje in jih lahko obdržimo kot hišno mačko, pojasnijo v Zoohit Magazinu.

Bengalska mačka | Avtor: Ksenija Praper Ksenija Praper

Pri tem velja dodati, da se mačko kupi le pri profesionalnem vzreditelju, ki pripisuje velik pomen socializaciji in vzreji svojih mladičev in vam lahko pomaga pri začetnem skupnem življenju z vašo bengalko. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.