Slovenija
36224 ogledov

Ogromna in draga pasma, ki je polna neskončne ljubezni

Tibetanski mastifi in tibetanski španjeli Psarna Kabita
Tibetanski mastifi so starodavna pasma psov, ki veljajo za eno največjih in najdražjih pasem na svetu. In čeprav se na prvi pogled zdijo strašljivi, pod svojim kupom dlake skrivajo ljubezniv in otrokom prijazen značaj.

Desetega junija se bo v Novi Gorici odvijal Žurnalov Festival za ljubitelje živali, kjer se bodo predstavile tudi zanimive pasme psov. Ena izmed teh je tudi tibetanski mastif, ki velja za eno največjih pasem na svetu. Hiter skok na splet nam pokaže, da so tibetanski mastifi po nekterih lestvicah tudi najdražji psi na svetu in pogosto veljajo za statusne simbole bogatih.

Kako čudoviti so v resnici, se boste lahko na lastne oči prepričali na festivalu za ljubitelje živali, predstavitev pasem bo na travniku pred občinsko stavbo (Trg Edvarda Kardelja 1, Nova Gorica). Dogodek bo 10. junija med 15. in 21. uro, v primeru slabega vremena ga bomo iz 10. premaknili na 17. junij. 

Tehtajo tudi 80 kilogramov

Čeprav s svojim ogromnim izgledom hitro poženejo strah v kosti, vzreditelj Stjepan Kalafatič iz psarne KABITA opozarja, da je vsakršen strah nepotreben. V psarni imajo dve vrsti tibetanskih pasem, španjele in mastife. In čeprav sta obe pasmi tibetanskega izvora, si ne bi mogli biti bolj različni.

"Tibetanski španjeli so majhni družinski psi in spadajo v 9 FCI skupino. Postavljajo se v funkcijo hišnih zvončkov in jim težko kaj uide," je povedal Stjepan ter dodal, da se s pravim pristopom vzgoje hitro naučijo, da situacijo prepustijo skrbniku. Tehtajo od 4,5 kg do 7 kg, samčki so večji in težji od samičk, vendar so ravno samičke tiste, ki se izborijo za vodjo krdela. V višino španjeli merijo do 25 cm, kar velja za zgornjo mejo.

Tibetanski mastifi in tibetanski španjeli | Avtor: Psarna Kabita Psarna Kabita
Tibetanski mastifi pa so pravo nasprotje. Psičke so visoke okoli 70 cm, samci pa 80 cm in tehtajo med 70 kg in 80 kg. "Zdravstvenih težav skoraj ni. Le redko zbolijo za kakšno boleznijo, ki jo prenašajo avtohtoni psi. Kadar pride do bolezni, se izjemno hitro pozdravijo," je še povedal.

10. junij 2023 10. - 16. ure Vizita za živali Festival za ljubitelje živali 2023: 10. junija v Novi Gorici

Poznavanje pasme je ključnega pomena

Kljub velikosti tibetanskih mastifov je Kalafatič mnenja, da sta obe pasmi primerni za vsakogar, pod pogojem, da bodoči skrbnik poizve vse o pasmi. Največ informacij lahko dobi od vzreditelja, saj mu je ta dolžan razložiti vse o tem, kako se vzgaja mladička. "Navodil se moramo držati. Majhen ali veliki pes, še vedno je kosmat za ušesi. Če kuža začuti, da je lahko on glavni, se ne konča najbolje. V večini primerov ta kratko potegnejo ravno psi, ki morajo biti po kakšnem neljubem dogodku usmrčeni."

Ob tem je opozoril tudi na rejce, ki izkoriščajo ljudi, ki neučakano čakajo na psička. "Skupaj z mladiči jih tako odslovijo samo s pasjim potnim listom in z izgovorom, da so mladiči čistokrvni. Nekateri ljudje tako mislijo, da je potni list rodovnik." Izpostavil je še, da imajo vzreditelji mladiče z namenom ohranjanja pasme in pravilne vzreje ter da obdržijo izvirno podobo psa.

Ljubezen do pasme sega v otroštvo

Njegova ljubezen do psov se je razvila že v otroštvu, saj je imel psa, že odkar sta starša zgradila hišo. "Moj prvi pes je bila psička, mešanka s tibetanskim terierjem, Tačka. Dočakala je 14 let in z njo se je razvila moja ljubezen do tibetanskih pasem," je dejal.

Pred natanko 20 leti je obiskal psarno Moetica, kjer so imeli leglo tibetanskih španjelov. "Že prvi obisk mladičev je bil usoden, da je ta pasma sedaj v naši psarni vodilna in uspešna," je poudaril. Na pobudo vzrediteljice so se včlanili v klub za tibetanske pasme in tako naredili prvi korak na svoji razstavni poti s psičko Mašo.

"Zahvaljujoč klubu je k nam iz Hong Konga prišla španjelka Weny. Nato pa nam je našo razstavno pot prekrižal tibetanski mastif, ki je v mojih očeh velik in najlepši pes, kar jih je. Že po treh mesecih je tako v naš dom prišla Hatha," je dejal. Čez štiri leta je psička skotila tudi enega mladička, ki so ga obdržali. Izkazalo se je, da je bila njihova odločitev pravilna, saj je bil samček Ang-ki najuspešnejši pes, ki so jih kadarkoli imeli, prav tako je bil oče nekaj leglom. Sedaj imajo pri sebi tudi njegovo vnukinjo Hano, ki je k njim prišla iz Berlina.

Tibetanski mastif | Avtor: psarna kabita psarna kabita
"Obe pasmi sta posebni zaradi neskončne ljubezni do ljudi. Ob prvem srečanju z neznanci so sicer malo zadržani, vendar je že naslednji trenutek tako, kakor da bi se poznali že celo večnost," je dejal Stjepan ter dodal, da imajo mastifi neizmerno radi majhne otroke in dojenčke. "Zelo težko jih je ustaviti, da ne ovohavajo otroških vozičkov. Pri tem je tudi izjemno težko dopovedati staršem, da je kuža le vesel, ko pristopi do otroka."

 

"Na razstavi je najbolj srečna"

Da jim psi vnašajo veselje in srečo v življenje, potrjuje tudi 1001 anekdota, ki jih ima Stjepan. "Najbolj mi je v spominu ostala razstava v Celovcu, kamor smo peljali našega mastifa Ang-kija. Takrat je tudi naša španjelka Weny hotela iti z nami, saj se izjemno rada vozi v avtu. Naš samec je bil takrat prvak pasme, nato pa smo morali čakati, da se začne izbor najlepšega psa. Čez čas je začela Weny lajati, zato sem jo peljal ven na majhno potrebo," je začel Stjepan.

Tibetanski mastifi in tibetanski španjeli | Avtor: Psarna Kabita Psarna Kabita
"Komaj sem se usedel nazaj na stol in ponovno začne lajati ter mahati z repom. Nato sem jo peljal še enkrat ven, misleč da mora opraviti veliko potrebo, vendar temu ni bilo tako. Napeti sem moral vse možganske celice, kaj hoče sedaj od mene. Čez čas se mi je posvetilo, kaj želi. Prijel sem razstavni povodec in jo vprašal, če želi to, nakar mi je skočila v naročje in skupaj sva šla v prosti razstavni prostor, kjer sva naredila nekaj krogov. Postavil sem jo tudi na razstavno mizo, kakor da bi bila v pravi razstavi, ona pa je bila izjemno srečna. In nekateri govorijo, da trpinčimo pse z razstavami." Dodal je še, da brez njih ne bi bilo lepega življenja in z njimi je smisel življenja le še večji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 09:25 08.maj 2023.

    Super prispevek , ki sem ga prebral od začetka , do konca . Da se strinjam , da se pri psih moraš 100% držati pravil , sploh pa pri pasmi Tibetanski mastif, ker drugače je lahko katastrofa.

  • 154bb981b46dec9676b53ddcf41cbd570c99c952 08:33 08.maj 2023.

    Čudovit prispevek.

  • Ender3 14:10 07.maj 2023.

    Hvala avtorici za dober in poučun prispevek..Živali so zakon 🐕🐰🐎🦊🐹🐻🐭 ..