Popotnik
328 ogledov

Festival presegel pričakovanja, privabili smo 25.000 ljudi!

sejem
1/28
Anže Petkovšek Sejem za ljubitelje živali v Novi Gorici.
Novogoriško mestno središče in mestni gozdiček sta vnovič privabila številne družine iz vse Slovenije in onkraj meja ...

Žurnalov Festival za ljubitelje živali je bil tudi letos del večjega dogodka za celo družino: DEŽELE PRIJATELJEV. Dogodek organiziramo spletni portal Žurnal24.si, Radio Robin in Mestna občina Nova Gorica. Poleg Festivala za ljubitelje živali so lahko družinice obiskale še Robin Hud Festival, kjer so jih pričakale pravljične dežele.

Dogajanja je bilo res neverjetno veliko, ogromna je bila tudi površina dogodka, saj je Dežela prijateljev obsegala travnik pred mestno hišo, notranjost mestne hiše in tudi borov gozdiček. Temu primerno je bilo tudi število obiskovalcev, ki je letos preseglo neverjetno številko 25.000.

Lov na zaklad, lov na zastavice, dobrodelna Žurnalova skakalnica ...

Kot že tradicionalno, je bila tudi letošnja rdeča nit Žurnalovega Festivala za ljubitelje živali odgovorno skrbništvo. Otroke je o tej pomembni tematiki najbolje izobraževati skozi igro in zabavo, zato smo tudi letos zanje pripravili izobraževalni lov na zaklad s prikupnimi nagradami.

sejem | Avtor: Anže Petkovšek Sejem za ljubitelje živali v Novi Gorici. Anže Petkovšek

V lov na zaklad se je letos podalo več kot 3.000 ljudi, ki so skozi aktivno druženje spoznavali službene živali, zanimive ptice, na točki Mr. Pet so jih poučili o pravilnem ravnanju s psi v poletnem času, božali so kraške ovčarje, terapevtske živali, se učili primernega pristopa do živali in ugotavljali, ali so netopirji sesalci ali ptice ... Danone pa je z osvežilnimi nagradami na koncu razveselil več kot 600 otrok! 

Številna društva in organizacije so za otroke pripravila brezplačne delavnice. Na točki Parka Škocjanske jame so med drugim  izdelovali čisto prave lesene ptičje valilnice, na točki Biotehniške fakultete so spoznali zveri in izdelovali zabavne uhlje, veliko je bilo delavnic risanja in zabavnega ustvarjanja, številni srečneži pa so se lahko udeležili delavnice s poniji ter ogromnimi slovenskimi hladnokrvnimi konji.

sejem | Avtor: Anže Petkovšek Sejem za ljubitelje živali v Novi Gorici. Anže Petkovšek

Za posebno zabavo je poskrbel Eurospin

Na Festivalu za ljubitelje živali je bilo letos nekaj novega – organizirali smo namreč lov na zastavice. Po prizorišču smo bolj ali manj uspešno "skrili" sto Eurospinovih zastavic, ki so jih morali otroci poiskati ob posebni najavi na zvočniku. Kar hitro se je izkazalo, da so otroci odlični lovci na zastavice, saj se je k Eurospinovi stojnici že minutko po najavi zgrnila množica z zastavicami. V zameno za trud so dobili prikupne Eurospinove govoreče Minione. 

Eurospin pa je bil s privlačnimi nagradami tudi generalni sponzor agilityja, naše zaključne tekme na dogodku. Pasje tekmovalce so razveselili z linijo izdelkov svoje lastne blagovne znamke RADAMES. Obdarili so jih z okusnimi priboljški, mehkimi pasjimi odejami in krtačami. "Zdravje in prehrana vaših štirinožnih prijateljev sta nam pomembna: Radames je linija izdelkov, posvečena vsem hišnim ljubljenčkom. Briketi za pse in mačke so na voljo v priročnih 2,5- ali 5-kilogramskih pakiranjih, hranljive paštete za pse in mačke pa so pripravljene po različnih receptih. Vašim mačjim ljubljenčkom je na voljo nekaj prigrizkov, kot so ribji grižljaji v omaki, pri nas pa lahko dobite tudi nepogrešljive izdelke za njihovo nego in higieno, kot je pesek za mačje stranišče," opisujejo pri Eurospinu.

Prijateljsko tekmo v agilityu, ki je trajala skoraj tri ure, je organizirala dolgoletna inštruktorica, ustanoviteljica pasje šole Blazno Blatno ter vodnica terapevtskega psa in uspešna tekmovalka v agilityju Alenka Gorjan.

sejem | Avtor: Anže Petkovšek Sejem za ljubitelje živali v Novi Gorici. Anže Petkovšek

Na dogodku številni psi in njihovi skrbniki

Čeprav so bili na dogodku v ospredju otroci, med obiskovalci ni manjkalo kosmatincev, za katere smo pripravili številna presenečenja. Skrbniki so se zelo razveselili stojnice Pedigreeja, kjer so prejeli brezplačne Pedigree Dentastix žvečilne palčke in Pedigree Dentastix ADVANCED. 

sejem | Avtor: M. K. M. K.

Prvi so odlična zaščita in učinkovita dopolnitev dentalne nege psov, saj klinično dokazano do 80 odstotkov zmanjšajo nabiranje zobnega kamna in oblog. Odlične so za vsakodnevno uporabo, imajo nizko vsebnost maščob in so brez dodanega sladkorja. Ob dnevni uporabi pa boste z njimi za kar 10 odstotkov zmanjšali osnovni obrok vašega štirinožca.

Za tiste pasje gobčke, ki radi dolgo žvečijo, so delili Pedigree Dentastix ADVANCED. Njegova prednost je, da traja dolgo in ponuja globinsko čiščenje. Priporočena uporaba je dvakrat tedensko, vsebuje pa nizko vsebnost maščob. Pedigree Dentastix ADVANCED znanstveno dokazano zmanjšuje nabiranje zobnega kamna na dlesnih. Pasje skrbnike pa so razveselili z odlično zaščito pred soncem – prejeli so namreč žive rumene Pedigree kape s šildom.

Razstavni prostor Mr. Pet se je prelevil v pravo pasjo plažo! V bazenih so kužki lahko čofotali, se zabavali na igralih in preizkusili številne zanimivosti. Za lačne želodčke je poskrbela Mr. Pet pasja restavracija s pestrim izborom jedi z dnevnega menija, pod šotorom pa so si lahko vsi obiskovalci ogledali pester izbor opreme za prihajajoče poletje in našli primerno rešitev za kužke, kako jim olajšati pasje vroče dni.

sejem | Avtor: M. K. M. K.

V trgovinah Mr. Pet sicer ponujajo širok cenovni in kvalitetni izbor prehrane in opreme za pse, mačke, glodavce, ptice, plazilce in ribe. Prodajne uspešnice so lahko obiskovalci spoznali tudi na njihovem razstavnem prostoru. Od leta 2004  je Mr. Pet razširil svojo kakovostno ponudbo z 20-imi poslovalnicami po celotni Sloveniji, v Ljubljani (BTC – Hala 3, na Celovški Cesti v Šiški, ter v nakupovalnem parku Rudnik), v Celju (Planet Tuš Celje ter StopShop), v Kranju (Planet Tuš Kranj), v Škofji Loki (Q Center), v Domžalah, v Mariboru, Postojni, Kamniku, Velenju, Kopru (Supernova), v Novemu mestu (BTC ter Qlandia), Novi Gorici (v Supernova ter Qlandia), Murski Soboti (BTC) ter na Ptuju. V vseh trgovinah ponujajo pester izbor prehrane in opreme za pse, mačke, glodavce, ptice ter plazilce. Pohvalijo se lahko tudi z zelo obširnim programom sladkovodne akvaristike, saj sodelujejo z zelo priznanimi blagovnimi znamkami.

Pester program

Na programskem delu Festivala za ljubitelje živali so obiskovalci lahko sledili brezplačni delavnici masaže psov. Sledil je prikaz konjev ter prikaz dela s psi. Pozno popoldan je bila na sporedu prijateljska tekma v agilityju, ki jo je organizirala pasja šola Blazno Blatno, popoldan so spregovorile tudi tri strokovnjakinje iz živalskega sveta in nam zaupale veliko zanimivega.

sejem | Avtor: Anže Petkovšek Sejem za ljubitelje živali v Novi Gorici. Anže Petkovšek

Na Festivalu za ljubitelje živali so otroci spoznali kuščarje, kače in nekatere insekte, ki so jih bodo pokazali člani Društva za ljubitelje eksotičnih živali BIOEXO, spoznali so tudi konje, terapevtske pse, našo avtohtono pasmo kraške ovčarje, pa tudi ostale čudovite pse, mucke ter številne ptice Društva za varstvo in vzgojo ptic Nova Gorica.

sejem | Avtor: Anže Petkovšek Sejem za ljubitelje živali v Novi Gorici. Anže Petkovšek

Na svoji stojnici je svoj 20. rojstni dan praznoval Med.Over.Net, kjer poleg svetovanja na forumih ponujajo posvete s strokovnjaki. Zdravstvena skupnost, ki ponuja hitre odgovore na vsa vprašanja, je s seboj pripeljala še foto steno za otroke!

Pred foto steno Žurnala24.si pa so lahko pozirali tako otroci kot psi – tokrat smo naredili foto kotiček kar za vse. 

Z nami je bil tudi najbolj nor in seveda najboljši YouTube kanal v Sloveniji – Joongla. Tudi pri njih je bilo v ospredju zabavno fotografiranje, v Joongla kotičku so pripravili tudi delavnico.

Seveda ne smemo pozabiti na dva res ogromna poligona sredi travnika, kjer so se lahko otroci neskončno zabavali. S skakanjem smo Žurnalovci zbirali prispevke za tri dobrodelna društva – za ranljive skupine otrok in družin, za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami ter za zavetišče za živalice, ki ne morejo v klasična zavetišča. Obiskovalci so zanje prispevali več kot tisoč evrov!

sejem | Avtor: Anže Petkovšek Sejem za ljubitelje živali v Novi Gorici. Anže Petkovšek

Posebne nege so bili kužki deležni na točki Salona za nego in striženje psov Kelka's, niso manjkale niti slastne degustacije za pse niti številni strokovnjaki za posvete in brezplačne preglede. 

Na dogodku so predstavniki Ranča Špela predstavili in približali svet konjev, povedali, kako se zanje skrbi, kakšne so njihove osnovne potrebe ter tudi, kako se konja pripravi za ježo.

Člani Združenja rejcev konj slovenske hladnokrvne pasme pa so tudi s prikazom na poligonu predstavili predstavnika te mogočne pasme. Pasma je avtohtona slovenska in je vse zelo navdušila. Videli smo, da je pasma čisto po krivici v senci lipicancev!

Razvajanje za kužke obiskovalce

Ne festivalu ni manjkala Gina's Woofs, ki je mlada slovenska blagovna znamka opreme za pse in njihove skrbnike, ki obožujejo sprehode v stilu. S kurirano kolekcijo unikatnih dizajnov povodcev, oprsnic, ovratnic in rutk, skrbnikom psov ponujajo izbor varne, udobne in privlačne opreme za štirinožne prijatelje vseh velikosti in karakterjev. Vsi izdelki so oblikovani v Sloveniji. 

Nista manjkala niti Pasji kokos in Pasji česen, slovenski inovaciji, ki sta izvrstna dodatka k prehrani vašega psa! Prvi bo poskrbel, da bo kožušček zdrav in bleščeč, drugi pa se je že izkazal z odličnim učinkom proti klopom, oba pa sta odlična za imunski sistem in naravno zdravje psov. 

Naravno zdrav pes pa je s svojim produktom PSYLLIUM-FLAX razveselil službene pse in pse reševalce na dogodku. Gre za dopolnilno krmno mešanico, ki pomaga pri prebavnih tegobah naših kosmatincev.

sejem | Avtor: Anže Petkovšek Sejem za ljubitelje živali v Novi Gorici. Anže Petkovšek

Na stojnici CANINAVINA sp za pse nudili tudi brezplačen pregled mišic in posvet. 

Kot vedno so nas obiskali tudi strokovnjaki iz Parka Škocjanske jame, ki so tudi letos pripravili posebne delavnice za otroke, kjer so otroci izdelovali uporabne "živalske" izdelke. 

Predstavila se je tudi Biotehniška fakulteta, ki je nosilec projekta o sobivanju z zvermi, imenovanem Carnivora Dinarica. Na dogodku so s pomočjo materialov prikazali biologijo velikih zveri. 

Zabavne delavnice so pripravili tudi pri Humanitarnem društvu KID in strokovnjaki iz vrst Ekologi brez meja.

Mačke, papige in eksotične živali

Tudi tokrat niso manjkale očarljive mucke pasme MAINE COON. Pasma izvira iz ameriške zvezne države Maine, kjer so jih imeli tamkajšnji kmetje za lovljenje glodalcev. Danes so poznani kot idealni hišni mucki, zaradi nežnega karakterja in velikosti jih nekateri kličejo kar nežni velikani. Njihove glavne značilnosti so dolgo mišičasto telo, velika ušesa s čopki ter močan "štirikoten" gobček. 

sejem | Avtor: Anže Petkovšek Sejem za ljubitelje živali v Novi Gorici. Anže Petkovšek

Letos pa smo videli tudi ljubke, res čudovite ragdoll mucke in japonske bobtail mucke.

Ste vedeli, da so kače koristne živali in da je strah pred njimi priučen? Lepe in prijateljske kače ste lahko spoznali na razstavi Društva ljubiteljev eksotičnih živali BIOEXO, ki so pokazali tudi zanimive kuščarje in velike insekte. 

sejem | Avtor: Anže Petkovšek Sejem za ljubitelje živali v Novi Gorici. Anže Petkovšek

O društvu Hrtji svet in njihovih hrtih posvojenčkih smo na portalu Žurnal24.si pogosto pisali, saj nas njihove zgodbe vedno znova ganejo. Ti nežni psi se namreč v nekaterih evropskih državah še vedno uporabljajo izključno za lov ali dirke, odslužene pse pa pobijejo ali zapustijo. Tako so tamkajšna zavetišča polna prestrašenih in razočaranih hrtov, ki jih člani društva Hrtji svet rešijo in oddajo v posvojitev v Sloveniji. Poleg osveščanja in iskanja odgovornih posvojiteljev za hrte, ki jih po svetu izkoriščajo zaradi njihovih naravnih danosti – hitrosti, je Društvo dejavno tudi na terenu.

Na dogodku ste lahko spoznali vsaj hrtje predstavnike, ki so v Sloveniji dobili svoj novi dom.

Šarmirali so tudi postavni pudlji s svojimi atraktivnimi pričeskami. Srečali ste jih pri svetovno znani vzrediteljici Karmen Kehler, ki je predstavila tudi Kelka's salon za nego in striženje psov. 

sejem | Avtor: Anže Petkovšek Sejem za ljubitelje živali v Novi Gorici. Anže Petkovšek

Ob njej je bila fizioterapevtka za živali Hana Loverčič iz Humanimal Fizio, ki je obiskovalcem delila brezplačne nasvete.

Homeopatija in bioresonanca za živali sta tudi v Sloveniji vse bolj priljubljeni obliki zdravljenja, z njima pa se ukvarja tudi sodelujoča na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali – dr. vet.med, veterinarka, bioresonančna terapevtka in homeopatinja za živali Andreja Rusjan, ki je z udeleženimi na dogodku spregovorila o aktualni temi; prebavnih težavah pri mačkah in psih ter navedla naravne rešitve zanje.

Otroke in odrasle vedno očarajo terapevtski psi z vrst Tačk pomagačk, ki so obiskovalce našega Festivala že sedmič učili pravilnega pristopa do psov. 

Spoznali smo Kinološko društvo Nova Gorica, kjer je trenutno aktivnih okoli 85 članov, za šolanje pa skrbi pet kinoloških inštruktorjev z licenco Kinološke zveze Slovenije. Člani KD Nova Gorica so na osrednjem travniku predstavili svoje aktivnosti, kot so disciplina rally obedience, šolanje psov, izvedli nekaj trikov in akcijo pobiranja pasjih iztrebkov.

Seveda smo veliko prostora namenili tudi slovenskemu ponosu – kraškim ovčarjem. 

Z veseljem smo gostili prikupne terapevtske pare Ambasadorjev nasmeha, spoznali smo tudi pogumne reševalne pare KD obala Koper. Omenjena enota reševalnih psov je za vse obiskovalce pripravila tudi krajšo predstavitev svojega dela in izvedla številne trikce.

Otroke so razveselili policisti, ki so najmlajšim razkazali svoje prevozno sredstvo, ki ga otroci naravnost obožujejo. Seveda ni manjkal niti veliki junak – pravi policijski pes.

 Prisotna je bila tudi ekipa Zdrav pasji svet, ki je delila nasvete na področju surove hrane in dopolnilnih metod zdravljenja.

Pasji skrbniki so veliko novega izvedeli na stojnici PANTOYA, ki ima v ponudbi koristne konopljine izdelke, veliko je bilo govora tudi o Pantoya magnetni stimulaciji.

AstraVita je predstavila svojo linijo izdelkov, na voljo za vprašanja so bile tudi predstavnice Komisije za zaščito živali Mestne občine Nova Gorica.

Zelo zanimiv je bil turistični kotiček Nova Gorica in Vipavska Dolina, kjer so obiskovalci izvedeli veliko zanimivega o mestu in okolici ...

V Deželi prijateljev tudi Robin Hud festival

"Brez dvoma smo presegli številko iz prvega leta – zbralo se nas je veliko več, preko 20.000 od vsepovsod. Upam si trditi, da iz cele Slovenije in zamejstva. Težko bi rekel, kaj je bila največja atrakcija, vsega po malem. Za majhne in velike otroke," je povedal vodja Robin Hud festivala Klemen Mozetič.

Odgovorna urednica radia Robin Martina Arčon: "In brez dvoma je Robin Hud festival prebudil spečo Trnuljčico – Borov gozdiček, v katerem je mrgolelo zadovoljnih staršev in radoživih otrok. Na odprtju festivala smo jim zaželeli: Bodite prijatelji, imejte prijatelje in širite prijateljstvo, in upam, da bodo nekaj tega prenesli v jutrijšnji dan. Če je naša vloga tudi vzgajati mlade poslušalce, potem smo jo včeraj odlično opravili, saj smo na Radio Robin opozorili na najmlajšim prijazen način, s pravljičnimi deželami, gledališčnimi predstavami, plesom in petjem. Lepo je bilo in zadovoljni smo."

Otroci iz novogoriškega vrtca Kurirček so se v festivalsko dogajanje vključili s pesmijo Gradimo prijateljstvo, ki smo jo na festivalu razglasili za svojo himno in se dogovorili, da jo bomo čez leto dni prepevali skupaj, tako nastopajoči kot obiskovalci.

Tako Dejan Dogaja kot vedno atraktivna BQL so imeli poleg nastopa veliko dela z deljenjem avtogramov, saj jih najmlajši naravnost obožujejo. Tudi glasbeni gostje so opozorili na pomen prijateljstva in bili počaščeni, da so lahko del festivala, predvsem pa navdušeni, da obstajajo festivali, ki nosijo pomembno sporočilno vrednost med ljudi. Kot pravijo, se bodo našega festivala z veseljem še udeležili.

V festivalsko dogajanje so se vključile goriške osnovne šole, ki so že mesec dni pred festivalom ustvarjale kamenčke prijateljstva, ki bodo vse, ki so v zameno za kamenček prispevali kovanček, opominjale na pravo prijateljstvo in vrednote, ki v življenju štejejo.

V mestnem parku Borov gozdiček: Robin Hud festival se je odvijala dogodivščina za celo družino s sedmimi prvljičnimi deželami:
1. PEHTINA DEŽELA Z ŽIVIMI ŽIVALICAMI (rumeno prizorišče)
2. DEŽELA MAČKA MURIJA – MAČJA POŠTA (modro prizorišče)
3. CIRKUŠKA DEŽELA (oranžno prizorišče)
4. KEKČEVA DEŽELA – PASTIRSKE IGRE IN PESMICE (zeleno prizorišče)
5. SREDNJEVEŠKA DEŽELA (rdeče prizorišče)
6. VILINSKA DEŽELA (roza prizorišče)
7. GU-GU DEŽELA ZA DOJENČKE (belo prizorišče)