Slovenija
13625 ogledov

"Trmasti in samosvoji, a izjemno mogočni in inteligentni psi"

Aljaški malamut Anja Justinek
Aljaški malamuti veljajo za precej trmasto pasmo, a svojo trmoglavost nadomestijo z neprimerljivo inteligenco.

10. junija se obeta Žurnalov Festival za ljubitelje živali, ki bo gostil različne posebne pasme psov. Med drugimi se bo predstavila tudi psarna aljaških malamutov Slovenian Wolf, ki jo vodita Aleksander in Anja Justinek. Njuna ljubezen do dotične pasme se je razvila le z enim pogledom, ko je Aleksander v sklopu službe prvič zagledal aljaškega malamuta. "Takoj se je zaljubil vanjo. Ko je prišel domov, mi je pripovedoval o njeni lepoti. Seveda sem šla takoj v raziskovanje in se nemudoma tudi sama zaljubila vanjo. Tako smo le nekaj dni kasneje dobili novega člana družine," je dejala Anja.

Festival za ljubitelje živali se bo odvijal v Novi gorici na travniku pred občinsko palačo (Trg Edvarda Kardelja 1). Dogodek bo 10. junija med 15. in 21. uro, v primeru slabega vremena bo prestavljen na 17. junij.

Izjemno inteligentni, a tudi trmasti psi

Mogočen karakter je prav tista lastnost, ki je Anjo prepričala v to pasmo. "Tudi če so včasih trmasti in samosvoji, so to izjemno mogočni in inteligentni psi," je dejala. Lastnost, ki ji dodatno seže v srce, je ta, da se aljaški malamuti odlično razumejo z otroki, kar je zanjo izrednega pomena, saj imajo doma tri otroke. "Tako lahko skupaj počnemo veliko stvari, razen klasičnih sprehodov. Naravnost obožujejo vleko sani ali koles."

Aljaški malamut | Avtor: Anja Justinek Anja Justinek
Čeprav so karakterno precej trmasti psi, to ni mišljeno v klasičnem smislu. "To pomeni, da ne bodo dve uri tekali za žogico, ker se nam to da. Enostavno ne vidijo smisla v tem in ne sodelujejo," je pojasnila. Dodala je še, da obožujejo aktivno življenje, niso pa namenjeni za v pesjak, saj je zanje primeren ograjen vrt, kjer se lahko prosto gibajo.

"So zelo zvesti člani družine, ne marajo vsiljivosti, zelo radi pa se crkljajo. V družini najpogosteje spoštujejo tistega, ki je najbolj odločen in zna postaviti meje." Zaradi tega je tovrstna pasma primerna za ljudi, ki imajo radi sprehode in ki so dosledni. Poleg tega je priporočljivo, da ima oseba že izkušnje s psi.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Ž24 Ž24
Tehtajo do 50 kilogramov

"Pasma se z desetletji precej spreminja, kar pomeni, da klasična plečna višina meri okoli 63 centimetrov. Imajo globok in širok prsni koš, njihova dlaka je sestavljena iz poddlake, volne, in krovne dlake," je opisala Justinek.

Običajna teža se giblje med 35 do 50 kilogramov, ki je odvisna od spola, višine ter same konstrukcije psa. Vsi alajški malamuti imajo tudi klasični zavihan rep, ki se dotika hrbtišča.

Kot je dejala, so alajški malamut relativno zdrava pasma, ki nima nobenih tipičnih hib vezanih na pasmo. "Kasneje se lahko pojavijo kakšne težave s kolki, ki pa so tveganje vseh večjih pasem."

Tibetanski mastif Ga prepoznate? Slovenija Ogromna in draga pasma, ki je polna neskončne ljubezni

Zdravje psa je na prvem mestu

Zdravje je tudi dejavnik, ki ga je treba vedno upoštevati, kadar se odločamo za nakup mladička. Pri tem Justinek opozarja, da je vzrejo potrebno najprej preveriti, pes mora imeti tudi rodovnik, kjer je razvidna linija. "Pri nakupu vseh psov je vedno potrebno upoštevati, kako vzreditelj živi s psi, da primerno skrbi zanje in da živijo predvsem v dobrem okolju." Obenem je poudarila, da morajo imeti vsi psi opravljene zahtevane zdravstvene teste, saj se na podlagi teh izločajo hibe, ki se lahko v nasprotnem primeru prenesejo na mladičke.

1/4
Anja Justinek

Življenje brez njih ni možno

Da jim psi vnašajo ljubezen in radost v življenje, dokazujejo tudi številne anekdote, ki jih imajo. "Pri nas so psi navajeni, da s hranjenjem ne začnejo, dokler jim mi tega ne dovolimo. Enkrat je mož polnil posodice in vsi štirje so potrpežljivo čakali nanj. V tistem trenutku pa je prejel telefonski klic in se pričel pogovarjati," je začela Anja. "Vmes je čisto pozabil na hranjenje in odšel na drugo stran hiše. Šele čez kakšnih 15 minut je opazil, da ni nikjer nobenega psa, in odšel pogledati, kaj se dogaja. Vsi štirje so še vedno sedeli pri svoji polni posodici in čakali, da jim reče, naj pričnejo jesti," je zaključila.

Aljaški malamut | Avtor: Anja Justinek Anja Justinek
"Druga prigoda je, ko je prijateljica prišla na obisk. Parkirala je avto in odprla prtljažnik, da bi ven vzela svoje stvari. V tistem trenutku sta ji dva naša psa skočila v avto, saj sta pričakovala, da bodo šli na izlet," je dodala.

Poudarila je še, da si enostavno ne predstavlja življenja brez njih. "Nikogar na svetu ni, ki bi bil tako vesel, kadar prideš domov. So psi, na katere se izredno navežeš," je dejala in zaključila z nasvetom, da jih lahko z doslednostjo naučiš prav vseh trikov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • alen04 17:39 13.maj 2023.

    Ko enkrat imaš psa, ne moreš brez. Enostavno so to mali bogovi.