Vizita za živali > Festival
2402 ogledov

Psa poginila zaradi cepljenja? To ugotavlja stroka

Cepljenje psa
Po družbenih omrežjih se kot virus širi izpoved obupane skrbnice o grozljivih stranskih učinkih cepljenja proti steklini. Uradne številke in podatki kažejo drugačno realnost.

Skrbnica črne psičke je na Facebooku v začetku tedna delila fotografije trpeče psičke, ki je pravkar prestala cepljenje proti steklini. V objavi je zatrdila, da je za grozljivo stanje psičke krivo cepljenje, kar naj bi ji potrdil tudi dežurni veterinar. Še več, veterinar naj bi ji dejal, da je s to serijo cepiva nekaj narobe, dva psa naj bi zaradi tega cepiva celo poginila. 

Na objavo so se že odzvali z Veterinarske zbornice, primer še raziskujejo. Vsekakor zavračajo navedbe, da je z dotično serijo cepiva kaj narobe. Zaenkrat na zbornici pojasnjujejo, da v konkretnem primeru niso izključene morebitne virusne infekcije in zastrupitve s toksini.

"Driska - ki to ni, saj je izločala samo kri"

"Ker je po zakonu cepljenje psa proti steklini obvezno in hkrati edino na katerega sem pristala ... Imam zgodbo, katere konec upam, da ne bo žalosten," je začela svojo izpoved obupana skrbnica, ki je sicer prek Facebooka že javila, da se stanje psičke izboljšuje in bo z njo najbrž vse v najlepšem redu. 

"Torej. V petek sem peljala svojo psičko na cepljenje ob 18 uri, ta večer je vse izgledalo ok. Nastopila je noč - cvileča noč, psička je bila nemirna, vse noč cvilila in se neobičajno veliko praskala. Nekako sva v objemu preživeli to noč. Zjutraj je imela po glavi izbokline, tri nad očesom in tri na gobčku, nenormalno jo je srbelo celo telo. Zavračala je vodo in hrano. Nato pa je pričela z bruhanjem, ki je bilo najprej bele barve in penaste oblike," je opisala. 

Ponoči pa je po njenih besedah pričelo teči iz nje: "Driska - ki to ni, saj je izločala samo kri. Mlake krvi. Bruhanje s sledmi krvi. Ki se ni ustavilo."

Normalno sem jo odpeljala na dežurno veterino, kjer so priznali STRANSKE UČINKE CEPLJENJA Oz. ZASTRUPITEV s cepivom. Ker pa sem, kakršna sem, sem prišla celo do priznanja dežurnega veterinarja, da je z zadnjo serijo cepiv proti steklini nekaj hudo narobe, saj moja psička ni osamljen primer zadnjega meseca.

uporabnica Facebooka 

Po njeni pripovedi so imeli na veterini štiri primere s takšnimi simptomi po cepljenju, dva psa naj bi zaradi tega poginila. "Vedo, da je ta serija cepiv "pokvarjena" pa cepijo dalje. V tišini. No, po protokolu je sedaj psička v domači oskrbi, naslednjih 24 ur pa odločilnih. In zakaj to pišem? Ker sem besna in razočarana. Predvsem pa zato, da vas opozorim. NE ODZOVITE SE NA POZIVE CEPLJENJA PROTI STEKLINI. Ta serija cepiv JE smrtno NEVARNA. Odgovorni pa boste sami. Veterinarji to že vedo, samo nam to prikrivajo vse dokler ni prepozno," je sklenila. 

Skrbnico psa, ki je delila objavo, smo že v začetku tedna kontaktirali prek socialnega omrežja, a nam ni odgovorila. So se pa hitro odzvali na Veterinarski zbornici Slovenije. 

"S to serijo je bilo cepljenih več kot 65.000 psov, brez prijav neželenih dogodkov"

Strokovna komisija Veterinarske zbornice Slovenije se je na zapise hitro odzvala in proučila nastale razmere. Pri tem pojasnjujejo, da obstaja pri vsakem zdravilu možnost pojava neželenih dogodkov po uporabi: "V Evropski uniji zato obstaja zelo učinkovit in ažuren centralni sistem zbiranja prijav možnih neželenih učinkov, katerih vzroke in povezavo z uporabo zdravila raziščejo za to posebej usposobljeni strokovnjaki. Namen tovrstnega sistema je predvsem zagotavljanje varnosti; v kolikor se ugotovi signal povečanja pojavljanja neželenih učinkov ali pojavljanja novih neželenih učinkov, proizvajalec ukrepa v smislu izboljšav formulacije in drugih ukrepov povezanih s samim zdravilom, kot tudi s spremembo navodil za uporabo."

Dodajajo, da lahko pride tudi pri uporabi cepiv do preobčutljivostne reakcije ali drugih neželenih učinkov. "Preobčutljivostne reakcije so načeloma redke, ko pa se pojavijo, jih je potrebno ustrezno simptomatično zdraviti. Zaradi prisotnosti aluminijevega hidroksida se lahko občasno na mestu injiciranja pojavi majhna oteklina prehodnega značaja," opisujejo na Veterinarski zbornici. 

Pogostost neželenih učinkov je določena po naslednjem dogovoru:
- zelo pogosti (neželeni učinki se pokažejo pri več kot 1 od 10 zdravljenih živali)
- pogosti (pri več kot 1, toda manj kot 10 živali od 100 zdravljenih živali)
- občasni (pri več kot 1, toda manj kot 10 živali od 1.000 zdravljenih živali)
- redki (pri več kot 1, toda manj kot 10 živali od 10.000 zdravljenih živali)
- zelo redki (pri manj kot 1 živali od 10.000 zdravljenih živali, vključno s posameznimi primeri).

Veterinarji neželene učinke evidentirajo in poročajo. Imetnik dovoljenja za promet periodično pregleda pojavnost neželenih učinkov v tako imenovanem Periodičnem poročilu o varnosti. "V zadnjem poročilu iz leta 2020, je bila pojavnost neželenih učinkov pri cepivu Rabisin, ki je bilo uporabljeno v konkretnem primeru, po navedbah proizvajalca 0,00106 %. To pomeni 0,11 pojava na 100.000 cepljenj (1,1 pojava na 100.000), kar sodi v kategorijo zelo redko. V pregledanem obdobju od 2017-2020, je bilo cepljenih 115.474.995 psov," pojasnjujejo.

Cepiva proti steklini so, zaradi statusa bolezni iz liste A pri OIE, sproščena v promet uradno, z uradno laboratorijsko kontrolo. To pomeni, da je vsaka serija cepiva podvržena testiranju uradnega kontrolnega laboratorija – izvedejo se testi na živalih, za zagotavljanje učinkovitosti in varnosti vsake serije.

V primeru cepiva Rabisin uradno kontrolo kakovosti izvaja francoski uradni kontrolni laboratorij, ANSES. Cepivo Rabisin, serija E11086, ki ga navaja objava na socialnem omrežju, je na trgu v RS od avgusta lani. S to serijo je bilo cepljenih več kot 65.000 psov, brez prijav neželenih dogodkov. Podatek, da gre za več primerov neželenih dogodkov, ne drži. Dobavitelj cepiva za Slovenijo ni prejel obvestil o drugih morebitnih primerih.

Veterinarska zbornica Slovenije

Kot pojasnjujejo pri zbornici, pojavnost neželenih učinkov pri uporabi serije v prometu ne odstopa od dosedanjega povprečja in je zelo redka: "Serija cepiva v prometu je preizkušena in varna za uporabo. O konkretnem primeru iz objave na socialnem omrežju je bila v skladu s farmakovigilančnimi zahtevami, takoj podana prijava možnega neželenega dogodka proizvajalcu. Od lečečega veterinarja se trenutno pridobivajo dodatne informacije, saj sta proizvajalec in stroka dolžna preučiti in izključiti tudi morebitne druge dejavnike, ki bi lahko povzročili ali sovpadali z neželenim dogodkom."

 

pes Predlog Slovenija Predlog: Izpit za lastništvo psa, vseh pasem

Po trenutnih informacijah morebitne virusne infekcije in zastrupitve s toksini v dotičnem primeru še niso izključene. V trenutnem obdobju je bilo zaznanih več primerov krvave driske in bruhanja pri psih, ki ne sovpadajo s cepljenjem proti steklini. V koliko bodo izkazana nova dejstva glede pojavnosti neželenih učinkov tudi v drugih na socialnih omrežjih omenjenih primerih, bodo sproženi enaki postopki, kot v konkretnem primeru.

Veterinarska zbornica Slovenije

Komentarjev 8
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 18:30 19.avgust 2023.

    Star sem 67 let in od otroštva imamo pse pri hiši se pravi več kot 60 let po mojem spominu in še nikoli se ni zgodilo , da bi bile posledice zaradi cepljenje proti steklini . Pa tudi ne drži ...prikaži več , da hočejo veterinarji zaslužiti v kompaniji s farmacijo. Če bi bilo tako bi še vedno cepili vsako leto , tako pa po novem po nekem obdobju cepimo na vsake tri leta. Reakcija kakršna je opisana se pač lahko zgodi in če je bilo cepljenih 65000 psov brez težav , potem je tole pretiravanje kot pri covidu.

  • Aqua 07:47 06.april 2023.

    Veterinarji imajo svoj interes. Cepivo ima manjso ceno kot pa storitev, cepljenje. Ki pa veterinarju vzamr minuto dela. Temu se ne bodo kar tako odrekli. Socutje njih do živali.... No ja...

  • duc1 19:06 05.april 2023.

    To je samo pobiranje denarja.Vprašajte veterinarje ali je cepljenje res tako potrebno.

Sorodne novice