Slovenija
26968 ogledov

Predlog: Izpit za lastništvo psa, vseh pasem

pes Saša Despot
Število psov v Sloveniji v zadnjih letih opazno narašča, zato se je na spletni strani predlagaj vladi znašel predlog, da se uvede izpit za lastništvo psa, za vse pasme. Ministrstvo se je že odzvalo.

Na spletni strani predlagaj vladi se je znašel tudi poziv, da bi moral vsak zdajšnji in prihodnji lastnik psa opraviti tečaj o psih, njihovem vedenju, na koncu pa bi moral opraviti še izpit. To bi veljalo za vse pasme psov.

veterinar Vizita za živali Preverili smo cene veterinarskih storitev po različnih delih Slovenije

"Lastniki pasem, ki so znane kot nevarne (buldog, pit bull ...) bi morali poleg tečaja opraviti še psihološki test. To bi prispevalo v večjo korist psov in lastnikov," je predlagatelj predlagal vladi in ob tem zapisal: "Pes ni igrača, je živo bitje, ki zahteva določen nivo odgovornosti in lahko postane v neveščih rokah nevaren tako zase kot za okolico. Vse prevečkrat beremo o napadih psov, v nekaterih primerih, ko napadejo v tropu, pa pride tudi do nepotrebnih smrti, tako psov, kot ljudi."

pes Nevarno Vizita za živali Kako pogosto moram razglistiti psa in mačko?

pes, zavetišče | Avtor: Profimedia Profimedia

Predlog ni naletel na povsem gluha ušesa

Odzvali so se na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer so pojasnili, da imamo v Sloveniji veljaven predpis, ki ureja zaščito živali in že določa dolžnosti skrbnika psa glede vzgoje in šolanja, opredeljuje fizično varstvo psov na javnem mestu, opredeli nevarnega psa in dodatne obveznosti za lastnika psa, ki izhajajo iz te opredelitve. Šolanje lastnika/vodnika psa je tudi predvideno v primeru, da je pes kljub predpisanim dodatnim zaščitnim ukrepom ponovno ugriznil človeka. Če lastnik tega ne izvede ali prešolanje ni uspešno, se pes usmrti.

Zavetišče Zakaj? Slovenija Pri nas: bliskovit porast zapuščenih psov

Na ministrstvu so prepričani, da je glede na razpoložljive podatke, področje dobro urejeno, število napadov psov na ljudi se kljub večjemu številu psov, po njim znanih podatkih, ne povečuje.

Mačke v Izraelu Policija opozarja Svet Niz grozljivih umorov mačk

"Ker pa je ključnega pomena za sobivanje psov, njihovih skrbnikov in okolice odgovorno lastništvo, se strinjamo, da je uvedba usposabljanja prihodnjih lastnikov psov pred pridobitvijo psa predlog, ki ga je vredno podrobneje preučiti in o njem opraviti tudi širšo razpravo s strokovno in splošno javnostjo," so še zapisali v odgovoru in dodali, da vlada Republike Slovenije promovira odgovorno lastništvo živali "in ker bo ministrstvo sodelovalo pri nadgradnji zakonodaje, ki ureja področje zaščite in dobrobiti živali, bomo predlog preučili in ga vključili v predloge novih predpisov v največji možni meri."
 

Komentarjev 74
  • matevz3 08:16 07.marec 2023.

    Se malo pa bo treba met izpit za si skuhat vecerjo in za it u trgovino po struco kruha

  • peter033 13:51 06.marec 2023.

    Spet bi nekdo služil s tečaji. Psu nagobčnik in je rešeno.

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 13:43 06.marec 2023.

    Pri naši hiši je pes oziroma so psi že vse moje 67 letno življenje družinski člani in nikoli niso sosedje imeli z njimi probleme , pa tudi drugi ne . Sedaj naj grem pa delat izpit in predaval mi bo ...prikaži več bo nek pametnjakovič , ki mimogrede povedano ne ve kaj dosti več kot jaz ali pa še celo manj. V glavnem to je samo nov način puljenja denarja državljanom. Ve se kaj pes sme in kaj ne in kakšne so dolžnosti lastnika in v tem pogledu naj se striktno izvaja zakonodaja , pa bo vse tako kot mora biti