Vizita za živali
8808 ogledov

Kako pogosto moram razglistiti psa in mačko?

Psi Epa
Notranji zajedavci se pogosto pojavljajo pri psih in mačkah, zato je dobro vedeti, kako ukrepati v takšnih primerih, ter kako se rešiti težave.

Ko domov pripeljemo novega pasjega ali mačjega mladička, je standardna praksa, da ga najprej razglistimo, saj lahko prenaša razne gliste, ki lahko potencialno okužijo še druge živali. Seveda mladički niso edini, ki jih je potrebno razglistiti, poskrbeti moramo tudi za zdravje odraslih psov in mačk ter posledično tudi za naše zdravje.

Kot so nam pojasnili veterinarji na PRVA-K kliniki za male živali v Ljubljani, obstaja več vrst glist: "Gliste so paraziti oziroma zajedavci, ki so pri psih in mačkah zelo pogosti. Poznamo askaride, kot je Toxocara in kavljaste črve, kot je Ancylostoma ter manj pogoste bičeglavce, kot je Trichuris in srčno glisto ali Difofilario."

Črevesne gliste

"Črevesne gliste povzročajo drisko, zaprtje, napet in boleč trebuh ter bruhanje in slabokrvnost," so povedali. "Lahko pride tudi do izgube apetita in hujšanja. Pogosto opazimo tudi slabo stanje dlake, občasno nekatere vrste glist povzročajo tudi vnetja kože." Kot so še omenili, lahko v redkih primerih, ko je invazija tako huda, gliste zamašijo črevo ali pa pride do hude splošne oslabelosti pri živali. V teh primerih je pri mladičih bolezen lahko tudi smrtno nevarna.

Črn francoski buldog | Avtor: Profimedia Francoski buldog Profimedia
Srčna glista

Preden greste s psom na morje, se je dobro podučiti o nevarnosti srčne gliste.

"Srčna glista povzroča dirofilariozo, pri kateri se odrasli paraziti naselijo v srcu in tja odlagajo tudi svoje ličinke," so nam razložili na kliniki. Prvi znaki okužbe s srčno glisto so kašelj, oteženo dihanje, utrujenost in drugi sistemski znaki.

"Živali dobijo srčno glisto preko okuženih komarjev, ki se nahajajo na celotnem področju Slovenije, okužbe pa so še posebej pogoste na mediteranskem prostoru," so opozorili. Dodajajo, da se okužba večkrat pojavlja pri psih, kakor pa pri mačkah. "Srčna glista je zelo nevarna bolezen, saj je zdravljenje težavno in lahko pride tudi do smrti živali." S srčno glisto se lahko preko komarjev okužijo tudi ljudje, vendar na kliniki mirijo, da je običajno potek bolezni blažji oziroma brez kliničnih znakov.

Kako se gliste prenašajo?

pasji iztrebki | Avtor: Jure Tomc Jure Tomc
Kot so nam povedali, se mladički lahko z glistami okužijo že v maternici ali po rojstvu preko mleka. Odrasle živali pa se najpogosteje okužijo med ovohavanjem pasjih iztrebkov na prostem. Tudi zaradi tega je pomembno, da za svojim psom vedno pospravimo pasje iztrebke.

"Preventiva je zelo pomembna," so nas še opozorili na kliniki. "Za pse in mačke obstajajo različni preparati, v obliki tablet, past ali ampul. Psa je priporočljivo razglistiti enkrat mesečno, če je v stiku z divjimi živalmi (kot na primer spuščen v gozdu), če ga hranite s surovim mesom ali pa če je v gospodinjstvu z imunsko oslabljenimi posamezniki oziroma otroki. Če temu ni tako, zadostuje odmerek enkrat na tri mesece." Pri mladičkih pa je ta postopek treba večkrat ponoviti. Kot so povedali, lahko s postopkom razglistenja začnemo že pri starosti dveh tednov in nadaljujemo na dva tedna do prvega cepljenja, nato pa se jih razglisti pred vsakim cepljenjem. "V primeru zdravljenja, torej če ste gliste v iztrebkih videli sami, psa razglistimo, nato pa ponovimo terapijo še enkrat čez 14 dni," so še dodali.

Zdravljenje

Kot so omenili, se tablete proti parazitom med seboj razlikujejo, nekatere delujejo le na gliste druge pa tudi na srčno glisto. Prav tako se razlikujejo tudi po okusu in posledično po ješčnosti. Tablete lahko damo tudi s priboljškom, tako bo pes oziroma mačka tableto pojedla sama.

Mačka | Avtor: Unsplash Unsplash
"Če žival tablete noče pojesti sama, jo je potrebno potisniti čim globje v gobček. Zato lahko uporabimo roko ali poseben nastavek za ta namen. Glavo nato privzdignemo, gobček zapremo in nežno masiramo področje vratu, dokler tablete ne pogoltne." Pri tem se lahko zgodi, da se žival začne sliniti. Kadar tablete žival ne želi pogoltniti, veterinarji svetujejo, da v gobček s strani z brizgo stisnemo malo vode, da tableto lažje pogoltne.

Pomembno je, da vedno spremljamo zdravstveno stanje našega ljubljenčka ter ga redno razglistujemo, da se izognemo morebitnim boleznim ter okužbam. 

K9 Slovenija Vizita za živali Vsi so ji rekli, da je to neumna ideja, zdaj pa ...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.