Slovenija
1931 ogledov

Tako poteka šolanje policijskih psov

policijski pes Štefan Vajd
Z rekom, da je pes človekov najboljši prijatelj, se zagotovo najbolj strinjajo policisti, ki jim njihovi štirinožni pomočniki velikokrat pomagajo pri lovu na nepridiprave.

Policisti PU Celje so s fotografijo iz leta 1952 spomnili, da so štirinožni sodelavci v slovenski policiji prisotni že več kot 70 let. Začetki šolanja policijskih psov namreč segajo daleč v leto 1947, ko so honorarni inštruktorji začeli izvajati prve učne programe. Od takrat so policijski psi postali nepogrešljivi člen policijskih enot.

Njihovo sodelovanje se je že velikokrat izkazalo za zelo uspešno; pasji pomočniki dosegajo zelo dobre rezultate pri iskanju prepovedanih drog, eksplozivov, krvi, trupel, orožja in tobaka. Pri Slovenski policiji je "zaposlenih" približno 190 psov; na terenu, v operativi, jih je približno 140, ostali so v Gmajnicah – na šolanju, v procesu vzgoje ali prodaje.

Slovenski policisti slovenski policist Vizita za živali "Glede na naše delo je zgodb, ki jih ne pozabiš nikoli, veliko"

Vodniki službenih psov za specialistično uporabo iz EVSP Miren pa bodo prisotni tudi na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki se bo odvijal v soboto, 10. junija 2023, v Novi Gorici od 15.00 do 21.00 (v primeru slabega vremena dogodek premikamo na 17. junij). Na festivalu bodo prikazali primer iskanja droge, prav tako bo na voljo za ogled policijska oprema in njihov avtomobil. 

Na Festivalu za ljubitelje živali bodo otroci v živo spoznali številne živali in njihove odgovorne skrbnike, mnogi se bodo znebili strahu pred njimi in se naučili pravilnega obnašanja do živali. Na festivalu bodo obiskovalci spoznali čudovite ptice, pse, mačke, konje in eksotične živali, v letu 2023 pa nas čaka veliko novosti. Obiskale nas bodo tudi alpake, kopenske želve in številni glodavci. Prav tako se obeta prva prijateljska tekma v kinološki disciplini hoopers in rdeča preproga. Dogodku lahko sledite TU

Kot nam je v lanskoletnem intervjuju dejal vodja enote vodnikov službenih psov Policije Miren (EVSP Miren) Štefan Vajd, so pri izbiri službenih psov poleg pasme pomembne predvsem značajske lastnosti. Zaželeno je, da ima služben pes močan nagon, je dominanten, radoveden, vztrajen, psihično stabilen, predvsem pa, da je popolnoma vodljiv.

Proces šolanja je zelo dolgotrajen. Prične se z vzgojo mladiča, ki traja 16 mesecev, če je ta uspešna, se nato pes vključi v program predšolanja, ki se nadaljuje z osnovnim tečajem. To nanese skoraj 24 mesecev, če seveda vse poteka brez težav. Vsi psi niso primerni za opravljanje tovrstnega dela, zato se policisti soočajo s pomanjkanjem službenih psov. To težavo so začeli reševati z lastno vzrejo psov. Na tak način se prav tako nadzoruje vzgoja psa vse od njegove skotitve, ki se ji tudi lažje sledi in zagotavlja razvoj njegovih lastnosti.

policijski pes | Avtor: Štefan Vajd Štefan Vajd

Če se želite pobliže spoznati z delom vodnika službenih psov, se nam 10. junija 2023 pridružite v Novi Gorici. Vabljeni!

o spuščenih psih Občutljiva vsebina Vizita za živali V Sloveniji še vedno ogromno spuščenih psov: posledice so grozljive evropski bober žalostno Vizita za živali Ta koristna žival je pred leti skoraj izumrla. Tako ji kaže danes!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.