Vizita za živali > Festival
3034 ogledov

"Glede na naše delo je zgodb, ki jih ne pozabiš nikoli, veliko"

Slovenski policisti
1/8
Profimedia
Z rekom, da je pes človekov najboljši prijatelj, se zagotovo najbolj strinjajo policisti, ki jim njihovi štirinožni pomočniki velikokrat pomagajo pri lovu na nepridiprave.

Njihovo sodelovanje se je že velikokrat izkazalo za zelo uspešno; pasji pomočniki dosegajo zelo dobre rezultate pri iskanju prepovedanih drog, eksplozivov, krvi, trupel, orožja in tobaka. Pri Slovenski policiji je "zaposlenih" približno 190 psov; na terenu, v operativi, jih je približno 140, ostali so v Gmajnicah – na šolanju, v procesu vzgoje ali prodaje.

Vodnik službenega psa za specialistično uporabo iz EVSP Miren pa bo prisoten tudi na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki se bo odvijal 4. junija 2022 v Novi Gorici. (V primeru slabega vremena dogodek premikamo na 18. junij.)

V njihovi enoti je trenutno šest vodnikov; štirje vodniki za splošno uporabo in dva vodnika za specialistično enoto. Službeni psi za splošno uporabo v njihovi enoti so pasme nemški ovčar in belgijski ovčar (Malinois), za specialistično uporabo pa nemški kratkodlaki ptičar.

policijski pes | Avtor: Štefan Vajd Štefan Vajd

Za izbiro so poleg pasme pomembne tudi značajske lastnosti. Zaželeno je, da ima služben pes močan nagon, je dominanten, radoveden, vztrajen, psihično stabilen, predvsem pa, da je popolnoma vodljiv.

Tudi v letu 2022 se bo Žurnalov Festival za ljubitelje živali odvijal v sklopu Dežele prijateljev v Novi Gorici. Obiskali ga boste lahko v soboto, 4. junija popoldan (15. - 21. ure), v primeru slabega vremena pa v soboto 18. junija. Dogodek smo prestavili na popoldansko-večerni čas, obiskali nas boste lahko med 15.00 in 21.00 uro. Tako kot v lanskem letu bo festival potekal pred mestno hišo, rdeča nit dogodka pa bo odgovorno skrbništvo živali. V deželi prijateljev bosta tudi tokrat dva festivala - poleg Festivala za ljubitelje živali še Robin Hood festival v organizaciji Radia Robin. Soorganizator Dežele prijateljev je Mestna občina Nova Gorica. Dogodku sledite TUKAJ.

Kot pove vodja enote vodnikov službenih psov Policije Miren (EVSP Miren) Štefan Vajd, morajo s svojimi varovanci trenirati vsakodnevno, saj je toliko različnih nalog, ki jih pes in vodnik morata obvladati. "Poudariti je treba, da morata službeni pes in vodnik vsakoletno opraviti licenco za delo pred komisijo. Pojavijo se lahko težave, ki jih je treba sproti odpravljati," razlaga vodja.

 

Od vodnika se zahteva, da opravi različne preizkuse, kot so oskrba psa, priprava opreme in vozila, vaje, njegov varovanec pa mora obvladati poslušnost, sledenje, prosto sledenje, pregled terena in objekta, obrambo in napad brez nagobčnika ter z nagobčnikom, šele nato se lahko kot partnerja odpravita na teren in opravljata različne naloge.

Med naloge psov za splošno uporabo spadajo varovanje javnega reda in miru, predvsem na dobro obiskanih dogodkih, kot so nogometne tekme, razna zbiranja, nadzorovanje državne meje, iskanje pogrešanih in iskanih oseb – storilce kaznivih dejanja, varovanje nevarnih postopkov.

policijski pes | Avtor: Štefan Vajd Štefan Vajd

Specialistične naloge pa so tiste, pri katerih psi z izurjenim smrčkom iščejo različne snovi ali predmete. Sprva so policijski psi iskali le prepovedane droge in eksplozivna sredstva, v zadnjih desetih letih pa je policijska kinologija na tem področju doživela izjemen razvoj. Z lastnimi kadri in znanjem je policija začela šolati pse tudi za iskanje tobaka, orožja, tulcev, smodniških plinov, trupel in bioloških sledi, kot sta kri in semenska tekočina, ter za odkrivanje izvora požara. Takšna širitev uporabnosti psa pomeni velik napredek za policijsko operativno delo, predvsem za uspeh kriminalističnih preiskav in forenzike.

pes Psi Vizita za živali Tako vpliva na psa kriljenje z rokami

Proces šolanja je zato zelo dolgotrajen. Prične se z vzgojo mladiča, ki traja 16 mesecev, če je ta uspešna, se nato pes vključi v program predšolanja, ki se nadaljuje z osnovnim tečajem. To nanese skoraj 24 mesecev, če seveda vse poteka brez težav.

policijski pes | Avtor: Štefan Vajd Štefan Vajd
Seveda vsi psi niso primerni za opravljanje tovrstnega dela, prej lahko rečemo, da takih psov primanjkuje. "Srečujemo se s težavo, kako zagotoviti zadostno število primernih psov za potrebe policije. To težavo rešujemo z lastno vzrejo psov. Na tak način se nadzoruje vzgoja psa vse od njegove skotitve, ki se ji tudi lažje sledi in zagotavlja razvoj njegovih lastnosti. Prav tako se vodnik in pes spoznata že, ko je ta mladič, in lahko zgodaj vzpostavita stik, ki poveča povezanost," razlaga Vajd.

Tesen odnos med vodnikom in policijskim psom je temelj za dobro operativno delo na terenu. Veliko je k dobremu odnosu prispevala uvedba oskrbe mladiča na domu vodnika.

S tem se vez med vodnikom in psom močno poveča in v večini primerov nadaljuje tudi takrat, ko se pes upokoji: "Večina vodnikov se zelo naveže na psa in ga po upokojitvi vzame domov za svojega psa. Službeni psi se hitro navadijo na domače okolje in ločijo 'službo' in dom. Zelo redko se zgodi, da pride do težav."

policijski pes | Avtor: Štefan Vajd Štefan Vajd

kraški ovčarji Čudovita pasma Vizita za živali "Premalo narodne zavesti, da bi za to dediščino dobro in pravilno skrbeli"

Njihova kariera je po navadi zelo podobna kot pri domačih psih. Glavni vzrok njihove upokojitve je starost, zelo redko pride do bolezni ali poškodbe, še pove Vajd in doda, da zaradi njihovega dela psi nimajo nobenih težav.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:25 29.maj 2022.

    Naslovna fotka s Pahorjem v fokusu ob omembi zvestobe je v povezavi z Janšo in pudljem .

Sorodne novice