Vizita za živali > Festival
12139 ogledov

Tako vpliva na psa kriljenje z rokami

Agility Alenka Gorjan/Blazno blatno
"Psi izgubijo zaupanje v nas, ko nimamo postavljenih pravil ali jih ves čas spreminjamo," opozarja inštruktorica.

Zaupanje psa v svojega skrbnika je pomembno, izjemno pomembno pa je tudi zaupanje skrbnika v svojega psa. Kako to doseči in kakšne so najpogostejše napake pasjih vodnikov je z nami spregovorila lastnica in inštruktorica pasje šole Blazno blatno, tekmovalka v agilityju in prostovoljka pri Zavodu PET Alenka Gorjan

Agility | Avtor: Alenka Gorjan/Blazno blatno Alenka Gorjan/Blazno blatno

Kot vsako leto boste Alenko in njene pse v živo spoznali na našem Festivalu za ljubitelje živali, ki bo 4. junija 2022 v Novi Gorici v Deželi prijateljev. Med drugim si boste lahko ogledali tudi prijateljsko tekmo v agilityju, ki bo letos namenjena kar dvem težavnostnim stopnjam, tekma se bo začela ob 18.30 uri, nikar je ne zamudite ... Več o dogodku v spodnjem prispevku.

Junij 2022 Po treh letih Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju

Zakaj je pomembno, da nam pes popolnoma zaupa?
Zaupanje psa v svojega skrbnika je osnova za dobro sodelovanje, učenje vaj in soočanje z različnimi situacijami, ki psu morda vzbujajo nelagodje (glasni zvoki, urbano okolje, bližina ljudi, psov ali drugih živali, … ). Ko nam pes zaupa, da bomo mi poskrbeli za njegovo dobrobit, se bo pričel mirneje obnašati v zanj težjih okoliščinah.

Kako dosežemo, da nam pes zaupa?
Pes nam bo zaupal, ko bomo mi mirni, in sproščeni ter psu v oporo, ko se bo soočil z novostmi. Psi imajo radi predvidljivost dnevnih aktivnosti. Za začetek bomo vzpostavili zaupanje pri psu, če bomo imeli urnik dnevnih sprehodov, hranjenja, aktivnosti kot so igra in zabavne vaje.

Katere so najpogostejše napake skrbnikov psov, s katerimi uničujejo to zaupanje?
Psi so v svojem razmišljanju precej »črno beli« in imajo radi pravila ter meje, ki so jasno postavljene ter se jih mi ves čas držimo. Psi izgubijo zaupanje v nas, ko nimamo postavljenih pravil ali jih ves čas spreminjamo.

Burni čustveni odzivi kot so nenaden strah, jeza ter vedenja kot so kriljenje z rokami in kričanje, jih spravljajo v negotovost. Tretja in največkrat opažena napaka na tečajih je premalo pohvale.

Psi prav tako kot mi potrebujejo spodbudo, potrditev in pohvalo. Pohvaliti jih moramo tudi za najmanjše korake, ki gredo v pravo smer. S pohvalo ne skoparimo, moje pravilo je : »Raje preveč kot premalo.« Pristno veselje, ko gre psu dobro, ko napreduje, takšno ki ga zazna v našem glasu, je zelo pomembno.

 

Zadnje čase pri svojih tečajih veliko poudarka namenjaš tudi samemu zaupanju v psa - kaj to sploh pomeni?
Zaupanje bomo razvili skozi poznavanje pasje komunikacije. Psi ves čas preverjajo ali so razmere zanje varne ali ne. Če psa postavimo v čisto novo situacijo, moramo biti vedno previdni in ga opazovati ali se v njej obnaša sproščeno, mu je prijetno ali ravno obratno. Če se pes v novem okolju ne počuti lagodno, ga moramo iz le-tega umakniti. Zaupanje v psa gradimo skozi poznavanje pasje govorice in dobrega opazovanja pasjega vedenja. Tako postaneta vodnik in pes odličen par.

Zakaj je to tako pomembno?
Če ne gradimo zaupanja z obeh strani, bomo vedno nekoliko nesproščeni in prav tako naš pes. Nezaupanje se bo kazalo tudi na njegovem vedenju, ki bo morda neprimerno do okolice.

Kako to dosežemo?
Psu bomo veliko bolj zaupali, ko ga bomo res dobro poznali. To pa dosežemo z opazovanje vedenja našega psa v različnih okoliščinah, tako bomo lažje razumeli česa ga je strah, kaj ga veseli in motivira.

Zaupanje se razvija tudi skozi različne aktivnosti, pri katerih se zabavamo mi in pes, še najlažje to dosežemo z veliko igre, zabavnimi vajami – triki, miselnimi igrami in morda kakšnim pasjim športom, ki veseli nas in psa. Pri psih je pomembno načelo postopnosti, nič ne bomo spremenili od danes na jutri in prav tako ne bomo zgradili zaupanja v enem popoldnevu. Zaupanje se gradi skozi vsakodnevno interakcijo s psom.

Agility | Avtor: Alenka Gorjan/Blazno blatno Alenka Gorjan/Blazno blatno
Kakšna je razlika v odnosu pes - človek - kakšna je razlika v obnašanju psa, ko mu človek popolnoma zaupa?
Če opišem delo s svojimi psi, brez poznavanja svojega psa in zaupanja vanj, ne bi bilo mogoče opravljati izpita poslušnosti, ki vsebuje tudi delo z nenavezanim psom, nastopiti na agility tekmovanju. Leta 2019 sem se kot članica slovenske reprezentance udeležila Odprtega evropskega prvenstva na Nizozemskem, kjer je bilo na prizorišču več kot 700 psov. Lahko si predstavljate, da je bila ta izkušnja nova tako zame kot za Vitjana.

Poznavanje mojega štirinožca in zaupanje, ki sva ga do sedaj zgradila, je bilo ključnega pomena za najino sodelovanje na tekmovanju. Prav tako bi z mojimi psi težko bila prostovoljka in opravljala posredovanje s pomočjo psa v Zavodu PET, kjer se pri svojemu delu srečujemo z različnimi populacijami ljudi.

Pes se prilagaja delu z otroki, starostniki in osebami s posebnimi potrebami. Brez zaupanja in postopnega dela, vsega opisanega, ne bi izvajal z veseljem in zadovoljstvom. Vsekakor smo veliko bolj sproščeni, ko psu lahko zaupamo. Pes nam pokaže vse svoje znanje, saj ve, da se bomo posvetili vsemu dobremu in se ne bomo ozirali na male napake. Ker želi sodelovati z nami tudi v tako težkih situacijah (za psa nenaravnih), pomeni, da smo zgradili dober odnos z njim.

Morda še kakšen konkreten nasvet za naše bralce?
Ugotovite kaj je psu všeč, igra, šport, delo in mu le to ponudite dnevno ali večkrat tedensko. Psi vas bodo pričeli iskati, saj si bodo želeli zabavnih aktivnosti z vami in s tem boste pričeli graditi most zaupanja.

Obenem pa nikar ne počlovečite psov. Zavedati se moramo, kje so omejitve naših psov, kam jih nagoni usmerjajo in ne poskusimo zatirati vedenj ampak jih raje preusmerimo, pokažimo jim, kakšno vedenje je primerno in ga nagradimo. Vsekakor imejte radi svoje pse, saj brez pozitivnega odnosa do njih, ne bomo imeli prave podlage za grajenje zaupanja.