Slovenija
3411 ogledov

"Veliko skrbnikov živali niti ne ve, da obstaja ta način zdravljenja"

Fizioterapija za živali - Humanimal Fizio
1/2
Humanimal Fizio
Fizioterapija se pri živalih večinoma uporablja za zdravljenje preobremenjenosti mišic. Poleg tega se izkaže tudi za dobro preventivno metodo, ki preprečuje poškodbe, pri športno aktivnih živalih.

Mnogi ljudje si ne predstavljajo življenja brez hišnih živali, vendar z njimi včasih pridejo tudi zdravstvene težave, ki močno obremenijo naš žep. Čeprav mnogi skrbniki živali za zdravljenje prisegajo na običajni obisk veterinarske ambulante, se za nekatere zdravstvene težave lahko poslužimo obiska fizioterapevta.

Kot je dejala fizioterapevtka Hana Loverčič iz Humanimal fizio, fizioterapija za živali v Sloveniji še vedno ni tako poznana kot v tujini. "Veliko skrbnikov niti ne ve, da obstaja in so pogosto presenečeni, ko izvejo za moje delo. Ko nekomu povem, da sem fizioterapevtka za živali, najpogosteje mislijo, da izvajam fizioterapijo z živalmi. Upam pa, da se bo prepoznavnost tega poklica v prihodnosti povečala, saj je lahko tako kot pri ljudeh zelo učinkovita in koristna za živali," je dejala.

Z njenim delom se boste lahko pobližje spoznali na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki bo potekal 10. junija med 15. in 21. uro v Novi Gorici (Trg Edvarda Kardelja 1). V primeru slabega vremena bo festival prestavljen na 17. junij. Pri svoji stojnici bo delila brezplačne fizioterapevtske preglede za živali obiskovalcev. Na brezplačen pregled se lahko prijavite preko elektronskega naslova humanimal.fizio@gmail.com ali preko Facebook strani Humanimal fizio.

 

Potek zdravljenja

Hana Loverčič je poudarila, da je potek same fizioterapevtske obravnave odvisen od vzroka, zaradi katerega žival pride na obravnavo. "V vsakem primeru se pred pričetkom terapije temeljito pogovorim s skrbnikom, saj je natančno poznavanje živali in njene zdravstvene preteklosti zelo pomembno," je dejala. "S skrbnikom se torej pogovorim o osnovnih podatkih o živali, njenem načinu življenja, o težavi, zaradi katere prihaja na terapijo ter o morebitnih preteklih zdravstvenih težavah.

Fizioterapija za živali - Humanimal Fizio | Avtor: Humanimal Fizio Humanimal Fizio
Izpostavila je, da je pomemben dejavnik tudi to, kaj bo žival počela po rehabilitaciji. Seveda je pri njenem delu najpomembnejše to, da jo žival spozna in se privadi na okolje. "Sledita temeljit manualni oziroma ročni pregled in testiranje, na podlagi katerega lahko podam fizioterapevtsko oceno o samem stanju živali. Glede na to se potem odločim, kakšna oblika terapije bi bila za posamezno žival najbolj ustrezna in učinkovita."

Leonberžan Orjak Slovenija Želeli so vzrediti psa podobnega levu, tako je nastal ...

Na fizioterapiji največkrat psi in konji

Hana Loverčič je dejala, da se nanjo največkrat obrnejo skrbniki psov in konj, ki se aktivno športno udejstvujejo, kot na primer pri agilityju, poslušnosti, obrambi pri psih, preskakovanju ovir in dresuri. Poleg njih njeno pomoč pogosto poiščejo skrbniki živali, ki so imele operacije, so poškodovane ali pa so bile udeležene v nesreči. "Imela sem priložnost delati tudi z nekaj mačkami. Potek terapije je v tem primeru nekoliko odvisen od samega karakterja oziroma značilnosti mačke ter njene pripravljenosti za sodelovanje," je še dodala.

Običajno se nanjo obrnejo skrbniki živali s športnimi poškodbami, s težavami po zlomih, operacijah, nesrečah, s hernijami, z displazijami ter z nevrološkimi in starostnimi težavami. Predvsem pri starejših psih in konjih pa fizioterapevtka opaža pojav vnetij (artritis) oziroma težav s sklepi (obraba – artroza). Razložila je, da so vzroki za nastanek le teh podobni kot pri ljudeh, namreč starost, preobremenitev, prekomerna telesna teža, poškodbe ipd.

"Pri tovrstnih težavah pride navadno do šepanja oziroma nepravilnega obremenjevanja prizadete okončine, kar sčasoma privede do mišičnega neravnovesja, zakrčenosti in bolečin. Pri tem lahko uspešno pomagamo s fizioterapijo in tako izboljšamo splošno počutje živali," je še dejala.

Preventiva ključnega pomena

Do preobremenjenosti mišic pride zaradi podobnih vzrokov kot pri ljudeh, namreč zaradi ponavljajočih se gibalnih vzorcev, pretirane športne aktivnosti, nezadostnega počitka ter zaradi morebitnih neustrezno saniranih poškodb oziroma težav. "Ti vodijo v nepravilne gibalne vzorce in posledično nepravilno obremenjevanje mišic, kar vodi v napetost in zakrčenost," je še dejala.

Fizioterapija za živali - Humanimal Fizio | Avtor: Humanimal Fizio Humanimal Fizio
Poudarja, da je preventiva ključnega pomena, saj tako preprečimo morebiten nastanek poškodb in preobremenjenost mišic. "Samo zakrčenost mišic lahko preprečimo oziroma lajšamo z rednimi preventivnimi terapijami, prilagoditvijo aktivnosti glede na pasmo in starost živali, dovoljšnim počitkom in seveda s skrbjo za dobro splošno zdravstveno stanje živali."

Ko pride do zlomov, je zdravljenje odvisno od vrste zloma. Če gre za stabilne zlome, je zdravljenje običajno konzervativno, kjer se uporabi mavec. "V kolikor so zlomi bolj zakomplicirani, pa je potrebno kirurško zdravljenje. V tovrstnih primerih pride fizioterapija na vrsto malce kasneje, ko je to dovoljeno s strani ortopeda oziroma kirurga," je razložila Hana.

Opozorila je še, da se po zlomih največkrat pojavljajo težave z omejeno gibljivostjo poškodovanih sklepov ter z zmanjšano mišično maso in močjo zaradi neuporabe poškodovanega dela. Zaradi tega so terapije največkrat usmerjene v izboljševanje gibljivosti in krepitev mišične moči.

Fizioterapija za živali - Humanimal Fizio | Avtor: Humanimal Fizio Humanimal Fizio
Da se izognemo morebitnim poškodbam, Hana svari, da je pri živali treba skrbeti za ustrezno telesno težo, prehrano ter splošno zdravstveno stanje. Obenem je poudarila, da lahko s pomočjo preventivnih terapij že sproti odpravimo pridobljene težave kot so zakrčenost mišic, še preden le-te privedejo do hujših težav kot so šepanje in vidnejše poškodbe. 

Samojed Smejoča pasma Slovenija Njihova lepota jo pomirja: "Je kot neke vrste terapevtski pes"

Največkrat zdravi border collije

V svojem poklicu se srečuje z veliko pasmami kot tudi ostalimi živalmi, vendar na zdravljenje najpogosteje pridejo prav psi pasme border collie. Kot je dejala, razlog tiči v tem, da je ta pasma zelo pogosto vključena v športne aktivnosti, kot je agility. "Poleg tega imam tudi veliko ovčarjev (nemški, belgijski), ki se večkrat uporabljajo za treniranje obrambe in poslušnosti," je še zaključila.

Ameriška akita - Psarna Ferapede Čuvaj Slovenija Pasma, ki spominja na medveda

Omenila je še, da zaradi težav, povezanih z displazijo kolkov ali komolcev, na terapijo običajno pridejo psi večjih pasem. "Pri samih poškodbah pa seveda ni pravila, te žal lahko doletijo tako nekaj kilogramske čivave kot tudi več deset kilogramske doge."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.