Slovenija
4827 ogledov

Tako pametni, da so tudi terapevti, reševalci ...

Beli švicarski ovčar
1/5
Damjana Jugovic Božnar
Ti čudoviti psi so primerni za izkušene in striktne vodnike, saj so izredno inteligentni in lahko kar hitro svojega skrbnika prenesejo naokoli.

Čas hitro beži in kmalu se nam ponovno obeta Žurnalov Festival za ljubitelje živali, kjer se bodo predstavile čudovite pasme psov. Med njimi bo svojega psa predstavila tudi vzrediteljica Damjana Jugovic Božnar, obiskovalcem bo predstavila bele švicarske ovčarje. Kot je dejala, ni potrebovala veliko, da jo je pasma takoj očarala: "V to pasmo sem se zaljubila takoj, ko sem videla prvega belega švicarskega ovčarja, saj me je prevzela njegova pokončna drža s prečudovito nezahtevno dlako in nežnim karakterjem," je dejala ter dodala, da so to prav zares velike mrcine z nežnim srcem.

Beli švicarski ovčar | Avtor: Damjana Jugovic Božnar Damjana Jugovic Božnar

Festival za ljubitelje živali se bo odvijal v Novi Gorici na travniku pred občinsko palačo (Trg Edvarda Kardelja 1). Dogodek bo 10. junija med 15. in 21. uro, v primeru slabega vremena bo prestavljen na 17. junij.

Razlogov, zakaj ji je ta pasma tako všeč, je več, je dejala Damjana. Vendar je glavni razlog prav ta, da so to izjemno inteligentni psi. "Zame je ta pasma resnično posebna, saj so izredno pametni ter učljivi psi. Naravnost obožujejo otroke, poleg tega pa se jih uporablja tudi za terapevtske pse in pse reševalce. Občasno jih uporabljajo tudi za policijske pse," je povedala in dodala, da so tudi izjemno uspešni razstavni psi.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Ž24 Ž24

Živijo tudi do 15 let

"Beli švicarski ovčarji imajo pričakovano življenjsko dobo od 12 do 15 let, običajno je v leglu od šest do 10 mladičkov," je razložila Damjana.

Višina samca je med 55 in 66 centimetrov, tehta pa od 30 do 40 kilogramov. Samice so malo manjše in lažje, merijo do 61 centimetrov in tehtajo do 35 kilogramov.

Damjana je še dejala, da nimajo toliko težav z odpadanjem dlake, saj je to precej zmerno, le jeseni in spomladi je odpadne dlake več, saj jo takrat menjajo.

10. junij 2023 10. - 16. ure Vizita za živali Festival za ljubitelje živali 2023: 10. junija v Novi Gorici

Beli švicarski ovčar | Avtor: Damjana Jugovic Božnar Damjana Jugovic Božnar
Kot je še omenila, pretiranih zdravstvenih težav nimajo. "Možno je, da zaradi hitre rasti v tej dobi dobijo vnetje pokostnice, kar v roku dveh let tudi izgine." Poleg tega opozarja, da je pri nakupu treba biti previden na zdravstveno stanje staršev, saj tudi tako zagotovimo, da bodo mladički zdravi.

Dobri čuvaji, a izjemno nežni

In čeprav se po opisu slišijo kot veliki in morda rahlo zastrašujoči psi, Damjana miri, da temu ni tako. "So izjemno nežni. Je pa res, da so tudi zelo dobri čuvaji, saj vedno opozorijo, kadar na njihov teritorij pride neznanec." Dodala je še, da so na začetku običajno bolj nezaupljive narave in ne sprejmejo takoj tujcev, vendar se že čez nekaj časa popolnoma sprostijo.

Tibetanski mastif Ga prepoznate? Slovenija Ogromna in draga pasma, ki je polna neskončne ljubezni Kadar se odločamo za psa, moramo nujno preveriti, da nam njihov karakter in potreba po gibanju ustrezata, saj je nerazgiban pes nesrečen pes. "Ti psi obožujejo aktivne sprehode, kjer se vmes učijo poslušnosti in tudi kakšnih trikov. V tem uživajo tako oni kot tudi mi, saj s tem še bolj okrepimo povezanost," je dejala. Sami s psi živijo v hiši in na srečo imajo tudi velik vrt, kjer se lahko psi mirne volje cel dan igrajo in uživajo.

Beli švicarski ovčar | Avtor: Damjana Jugovic Božnar Damjana Jugovic Božnar
Ob tem je tudi opozorila, da so ti psi primerni za izkušene in striktne vodnike, saj so izredno inteligentni in lahko kar hitro svojega skrbnika prenesejo naokoli.

Meje so še kako pomembne

Ob nakupu psa se je treba zavedati, da ne kupujemo igrače, ampak živo bitje. To pomeni, da bo pes popolnoma odvisen od nas in od naše vzgoje. Kadar je pes močan in velik, je slednje še posebej pomembno.

Beli švicarski ovčar | Avtor: Damjana Jugovic Božnar Damjana Jugovic Božnar
"Vedeti moramo, da je ta pes, ko zraste, kar velik. Če ga ne šolamo in mu ne postavljamo mej že od prvega dne naprej, lahko hitro postane nevzgojen in nesocializiran, kar pa lahko vodi v številne težave. Zaradi tega vedno priporočam šolanje in socializacijo, saj se nam to vsekakor obrestuje," je svetovala Damjana. "Prav nič lepšega ni kot pa sprehod po mestu z vzgojenim psom. On je zadovoljen, mi pa ponosni in sproščeni."

Svojo inteligenco pa ti psi ne izkoriščajo le za učenje trikov in poslušnosti, ampak tudi za nagajanje. "Naša Queen je spretna tatica jajc," je povedala Damjana. "Prav neverjetno je. Uspe ji ukrasti jajca na solati in to brez, da bi prevrnila skledo. Mala Kelly pa je trenutno v najstniških letih, kar pomeni, da ves čas zganja norčije."

Za Damjano vzreja belih švicarskih ovčarjev ni zgolj služba, ampak tudi širjenje družine, saj rada ostaja v stiku z družinami, ki mladičke odpeljejo v nov dom. "Zelo rada prirejam razna srečanja. Največkrat se dobimo s skrbniki mladičkov, potem ko odrastejo, saj si tako izmenjamo več informacij, kužki pa imajo priložnost, da uživajo v druženju," je še zaključila.

Beli švicarski ovčar | Avtor: Damjana Jugovic Božnar Damjana Jugovic Božnar

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.