Popotnik
5072 ogledov

Ste že spoznali te prikupne živali? Zdaj imate priložnost!

Alpaka Ranč Primorska Žurnal24
Na letošnjem Festivalu za ljubitelje živali nas bodo obiskali prav posebni gostje, ki jih v Sloveniji ni veliko.

Na idilični lokaciji v notranjosti Primorske blizu kraja Materija se nahaja Alpaka Ranč Primorska. Tam od leta 2020 domujejo štiri alpake z imeni Pako, Chili, Zeus in Diego, ki jih boste obiskovalci lahko spoznali na Žurnalovem Festivalu za ljubitelji živali, 10. junija 2023 v Novi Gorici.

"Ponosna sem, da sem kmetica," nam med razkazovanjem svoje kmetije zaupa lastnica ranča Nataša. Kot majhna deklica ni odraščala na kmetiji, zato je bila zanjo odločitev, da bosta imela z možem kmetijo, velik izziv. Ta je z leti rasla in na njej poleg že omenjenih alpak domujejo še kravice, ponija, pujsek, prepelice, kozica, japonske svilenke, zajčki, kokoši in petelini, kobila in ovčke.

Žurnalov Festival za ljubitelje živali boste letos lahko obiskali v soboto, 10. junija, v primeru slabega vremena pa v soboto, 17. junija. Dogajanje bo v Novi Gorici med 15. in 21. uro. Rdeča nit dogodka je odgovorno skrbništvo živali. S Festivalom za ljubitelje živali želimo pomagati, da bi se v Sloveniji krepila zavest o pomenu zdravega odnosa do živali, ter najmlajše poučiti o čudovitem živalskem svetu. 

dejan krajnc, dejan dogaja Intervju Magazin Dejan Dogaja: "To je bila ljubezen na prvi pogled"

Ogled začnemo pri "bekicah". "Če malo opazujete, je vsaka drugačna. Tole je naša Romana, tisto so Pikica, Belka, Mici, k vam je zdaj prišla Belinda, približuje se nam še Romana," začne Nataša naštevati svojo večglavo ovčjo čredo, ki bo kmalu zasedla bližnje pašnike. Na njeni kmetiji imajo prav vse živali svoje ime, kar zahteva veliko mero domišljije. "Ko žival vidiš, začutiš, katero ime ji pristoji. Nekatere pa k nam že pridejo z imeni in jih obdržimo," o načinu poimenovanj pove sogovornica. Točnega števila živali ne pozna, saj se zaradi podmladkov stalno spreminja.

 

Da je na svoj ranč ponosna, se vidi že, ko o njem navdušeno razlaga. "Obiskovalcem želim omogočiti pristen stik z našimi živalmi, ki jih lahko tudi božajo in hranijo, a le s hrano, ki je zanje primerna. Obiski so zato omejeni in se je nanje treba prehodno naročiti. V preteklosti se je namreč dogajalo, da so si obiskovalci brez našega nadzora ogledali živali in jih hranili z neustreznimi živili. S tem jim lahko naredijo veliko škodo," opozori sogovornica.

Alpaka Ranč Primorska | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Glavna atrakcija ranča pa so zagotovo alpake, ki si jih ogledamo nazadnje. Ko se jim približujemo, poleg svoje simpatične pojave nase opozorijo z oglašanjem. "Kaj je? Ste se ponovno skregali?," jih nagovori lastnica.

10. junij 2023 10. - 16. ure Vizita za živali Festival za ljubitelje živali 2023: 10. junija v Novi Gorici

Pove, da so bile alpake zanjo ljubezen na prvi pogled: "Ko sem pred leti na internetu opazila njihovo fotografijo, sem se vanje nemudoma zaljubila. Vedela sem, da jih bom nekoč imela," razlaga sogovornica. Trenutno imajo na ranču štiri samčke, saj je v Sloveniji samičko izjemno težko dobiti. Vzreditelji si namreč želijo čredo širiti ter samičk ne prodajajo radi. Cena ene alpake v Sloveniji znaša vsaj 1500 evrov. 

Alpaka Ranč Primorska | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

"Naši samčki so vsi Slovenci, saj so tu skoteni. Najprej sta k nam prišla Pako in Zeus, nato se nam je pridružil Chili, nedavno pa še Diego. Zelo radi so skupaj in so se hitro navadili drug na drugega. To so živali, ki morajo živeti v čredi, v nasprotnem primeru se lahko zgodi, da zaradi osamljenosti poginejo," razlaga njihova skrbnica. Medtem jih hranimo s priboljški. Posebej so veseli, ko jih spustijo na bližnji travnik, kjer se nekateri od sreče povaljajo v travi.

Radi gredo tudi na (krajši) sprehod, kamor jih po dogovoru lahko peljejo obiskovalci ranča. Več kot kilometer ponavadi ne prehodijo, vmes pa imajo več postankov. Ljudi so navajeni, zato z božanjem nimajo težav. Lastnica omeni, da je skrb zanje lahka. Treba pa je paziti, da imajo na voljo dovolj sence in da je hrana čim bolj preprosta. Najbolje je, če jedo seno, ki njihovemu organizmu najbolj ustreza.

Alpaka Ranč Primorska | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Za razliko od ostalih prežvekovalcev imajo alpake triprekratni želodec. To je povezano z okoljem, iz katerega prihajajo, saj na visoki nadmorski višini uspeva le malo rastlin. Njihova domovina je namreč Južna Amerika, najdemo pa jih lahko tudi na 3800 metrih nadmorske višine. Sodijo med redke živali, ki lahko preživijo na tako razredčenem zraku.

Tibetanski mastif Ga prepoznate? Slovenija Ogromna in draga pasma, ki je polna neskončne ljubezni

Na svoje naravno okolje so se zelo dobro prilagodili. Na stopalih imajo dva prsta, na spodnji strani tudi blazinice, kar jim omogoča boljši oprijem. Njihova volna je še mehkejša od ovčje, na otip je že skoraj svilnata in ne oddaja neprijetnega vonja. Na festival v začetku junija bodo zaradi vročine prišli z novo "frizuro", saj si lastniki ne želijo, da bi doživeli vročinski šok. Temperature v Sloveniji so namreč precej višje kot v njihovem naravnem habitatu. S tem namenom jim poleti postavijo tudi manjši bazen, kjer se lahko ohladijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice