Popotnik
6884 ogledov

Tu se nahaja čudovit izvir v obliki penastih slapov

Ilirska Bistrica je dopustnikom morda še najbolj znana po tem, da se nahaja na poti do morja. Vendar pa ni zgolj in samo ta 'mejnik'.

V njeni bližnji in tudi malo manj bližnji okolici na svoj račun še najbolj pridejo pohodniki in ljubitelji narave. Eden izmed izletov, ki jih priporočajo na turistično informacijskem centru (TIC) Ilirska Bistrica, je izlet na Sviščake. Ti se nahajajo v osrčju snežniških gozdov in so še najbolj znani po smučišču, pa tudi kot izhodišče za nadaljnji vzpon na Snežnik. Na jasi za izletnike je skoraj celo leto odprta koča Draga Karolina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#snežnik #kocadragakarolina #sviscaki #slovenia #hiking #filterxpro2 #razsirjenaplaninskapot

A post shared by Aktivni Turist (@aktivniturist) on

Od tod se je moč podati na krožno Gozdno učno pot Sviščaki, ki traja dve uri in pol. Sviščaki pa so obenem tudi izhodišče za več tur. Poleg že omenjenega Snežnika je pot mogoče nadaljevati bodisi na Črni dol, Kozlek bodisi Mašun. Tudi tu se obiskovalci lahko podajo na učno pot, v okviru katere si lahko ogledajo mašunsko gozdno hišo. Tam jim prikažejo film o rjavemu medvedu ali risu, ki živita znotraj gozdov, ki se razprostirajo vsenaokoli.

Radovljica Kam v 2020 Popotnik Tu lahko smučate tudi brez snega

Iz Ilirske Bistrice se poleg tega lahko napotimo proti Podgradu in v vasi Harije zavijemo proti vasi Soze, pod katero se nahaja umetno jezero Mola. V njegovi neposredni bližini je Ribiški dom, ki ponuja okrepčilo, pa tudi možnost prenočevanja. V sezoni je z letno kuhinjo primeren kraj za organizacijo družabnih prireditev.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#weekendvibes #weekend #brainstorming #nextlevel #allwaysready #personaltrainer

A post shared by #MOTIVATE.ME (@tiborfitbor) on

Pomlad in poletje pa sta najprimernejša termina za obisk partizanske bolnice Zalesje, ki se nahaja pod Ostrožnim Brdom. Januarja leta 1944, dobro leto pred zaključkom vojne, so jo zaradi varnosti preselili iz Padeža. Sestoji iz več objektov, ki so bili prav tako zaradi varnostnih razlogov oddaljeni drug od drugega. Občina Ilirska Bistrica je bolnico na podlagi pričevanj in pisnih virov ob podpori Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja leta 2018 rekonstruirala.

V Ilirski Bistrici se lahko povzpnemo na Hrib svobode ali Brinškov hrib, ki se dviga nad mestom, in ki je prepreden s sprehajalnimi potmi. Na vrhu stoji impozanten osemmetrski spomenik v spomin borcem tretje prekomorske udarne brigade z vkopano grobnico.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Premalokrat ga gremo pogledat.

A post shared by Sonja Prosen (@sonjaprosen) on

Romantično potovanje Tudi naš biser Popotnik Top deset za romantike in avanturiste

V starem delu mesta je na ogled Hodnikov mlin z žago, ki je še edini ohranjen mlin tod okoli, in kjer je moč izvedeti skoraj vse o mlinarstvu in žagarstvu na bistriškem. V času deževnih obdobjih ali tik po njih se je vredno sprehoditi do izvira potoka Sušec, ki v soteski skriva svoj čudovit izvir v obliki penastih slapov. Sušec je kraški izvir, ki se pojavi le ob deževjih, v sušnem obdobju pa presahne.

Na poti od Pivke do Ilirske Bistrice pa ne smemo izpustiti ogleda gradu Prem, ki stoji nad slikovito dolino reke Reke. Sodi med najstarejše gradove na Slovenskem, za ogled je poleg muzejske zbirke še posebej zanimiva orožarna ter svečana dvorana s poslikavo iz 30. let prejšnjega stoletja.

Dogodki in festivali v letu 2020

3. aprila bosta potekali otvoritev velikonočne razstave in odprtje gradu na Premu.

- 20. junija bo na gradu Prem Poletna muzejska noč.

- 12. julija se bo na gradu Prem odvijal Viteški festival.

- 22. junija bo grad Prem v znaku irske glasbe.

- 18. in 19. septembra bo zraven osnovne šole Antona Žnideršiča Kmetijska tržnica.

 

Virtualni muzej rudarstva Trbovlje Kam v 2020 Popotnik Spregledano slovensko mesto, ki vas popelje v preteklost Bela krajina Novo v 2020 Popotnik Pravi naslov, če boste želeli videti črno človeško ribico
Komentarjev 2
  • sam50 08:11 07.marec 2020.

    Lepo napisano,prvič pa slišim,da je akumulacija Mola naravno jezero....

  • vegesria 07:41 07.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks