Popotnik
12827 ogledov

Veste, kje v Sloveniji najdete najvišji razgledni stolp?

Lendava Vinarium Lendava/Facebook
Predstavljamo idejo za izlet, od koder se vam bo pogled odprl na kar štiri države.

Če želite obiskati najvišji razgledni stolp v Sloveniji, se boste morali odpraviti v najvzhodnejše mesto v Sloveniji, ki leži tik ob meji z Madžarsko – v Lendavo. Ta velja za drugo največje mesto v Prekmurju, ki je v očeh Slovencev večkrat po krivem spregledano, pa čeprav ponuja ogromno. Med drugim najvišji stolp, od koder se vam odpre imeniten pogled na kar štiri države – Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo.

Imenuje se Vinarium Lendava in ga najdete v Lendavskih goricah. Do vrha se lahko povzpnete po 240 stopnicah ali s pomočjo dvigala. Obisk je seveda najlepši ob sončnem zahodu ali zgodaj zjutraj. 

Vinarium | Avtor: Kristijan Jesenovic Kristijan Jesenovic

Lansko leto so ponudbo obogatili z adrenalinsko žično drčo. Med novim lesenim stolpom so v bližini Piramide, vrha Lendavskih goric, in razglednim stolpom Vinarium kot prvi v Sloveniji zgradili dve vzporedni jeklenici. Ti sta dolgi nekaj čez 500 metrov in na najhitrejši točki jeklenici omogočata spuščanje med 50 in 65 kilometrov na uro. Višinska razlika med zgodnjo in spodnjo postajo je nekaj več kot 31 metrov, dolžina spusta pa je dolga 500 metrov.

Po krivem zapostavljena regija, ki ponuja ogromno

Ko bo adrenalin nekoliko popustil, vam priporočamo še sprehod po mestnem jedru Lendave, mimo meščanskih hiš in kulturnega doma z edinstveno arhitekturo.

 

Lendavski grad | Avtor: Wikipedia Wikipedia
Ob vznožju Lendavskih goric na nadmorski višini 266 metrov se nad strehami hiš dviga tudi Lendavski grad, točneje Dolnjelendavski grad. Ta je bil omenjen že v 12. stoletju in mestu daje tipično podobo. Od leta 1972 je v gradu Muzej kulturne dediščine lendavske okolice in Madžarov v Sloveniji, pa tudi galerija likovne umetnosti.

Kolesarstvo v Pomurju Intervju Popotnik Zato so turisti presenečeni, ko obiščejo ta del Slovenije

Za obisk je zanimiva tudi najvišja točka Lendavskih goric – Piramida. Nekoč je bila tu opazovalnica in točka, od koder so meščane obveščali o nevarnostih pred turškimi vpadi.

Piramida | Avtor: TIC Lendava TIC Lendava

Prav posebno pa je raziskovanje Prekmurja na dveh kolesih. Med kolesarji je najbolj priljubljena Pot užitka, ki se ne imenuje tako po naključju. Ponuja namreč mnogo zanimivosti, na njej pa lahko kolesarji vseh starosti in zmožnosti izživijo svojo strast do kolesarjenja.

Prekmurje | Avtor: Profimedia Profimedia

Pot je dolga 38 kilometrov in je krožna ter poteka po ravninskem območju. Skupna višinska razlika, ki jo je treba premagati na celotni trasi poti, znaša le 185 metrov. Več o kolesarjenju po Prekmurju pa si lahko v našem preteklem prispevku s kolesarskim turističnim vodnikom, ki je v preteklosti v zimskem času organiziral prav posebno predbožično kolesarsko turo, ki jo je, tako kot se za ta čas spodobi, vodil sam Božiček. 

S kolesom se lahko zapeljete tudi do bližnjega Bukovniškega jezera, ki velja za pravo oazo miru. Ob jezeru se nahaja park zdravilnih točk, prav tako imajo zraven pustolovsko/adrenalinski park za vse željne drugačnih dogodivščin. Na poti do tja lahko naletite tudi na prekrasna polja sončnic, ki omogočajo prav posebno kuliso.

Ljubljanica Ljubljansko barje pri nas Popotnik Magični naravni parki, ki jih morate obiskati!

Raziskovanje teh koncev Slovenije pa ne bi bilo popolno brez uživanja v lokalni kulinariki. Zato vam priporočamo tudi nekaj prekmurskih specialitet, ki jih morate nujno poskusiti; dödoli, bujta repa, ciganska pečenka, seveda pa ne gre pozabiti niti prekmurske gibanice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.