Popotnik
2209 ogledov

Znamenitosti, ki bi jih moral obiskati čisto vsak

Radovljica
1/6
Arhiv Turizem Radovljica, avtor: Miran Kambič
Izvedite več o občini, ki je rojstni kraj narodnozabavne glasbe in slovenskih inovativnih podjetij.

Radovljico ste pobliže spoznali in "okusili", če ste jo obiskali ob znamenitem Festivalu čokolade, ki bo letos v sredini aprila. Ker je Radovljica z okolico čudovita točka za prijeten družinski izlet med zimskimi počitnicami, smo se pogovarjali z Natašo Mikelj, direktorico Turizma Radovljica.

V sklopu novega vseslovenskega projekta #TukajŽivim lahko že sodelujete v temah o slovenskih občinah, konkretno o Radovljici TUKAJ, lahko pa le poiščete nasvete za zanimiv potep iz prve roke ...  

Nataša Mikelj | Avtor: G.S. G.S.
Zakaj radi živite v vaši občini?
Za to obstaja več razlogov, najpomembnejši je ta, da tu živim že od rojstva, tu je moja družina, moji prijatelji. Po eni strani mi je všeč narava, možnosti za številne aktivnosti v naravi, po drugi strani pa je pri nas vse tako dostopno, glavno mesto eno uro vožnje, Celovec eno uro vožnje, letališče pol ure vožje, jezera, hribi, gore, šole, službe … Zakaj jo je vredno obiskati? Mene navdušuje njena tradicija, raznolikost in pestrost. Ponuja številne možnosti za mir in oddih ali aktivnosti, ki so proč od turističnih množic.

Katere kulturne znamenitosti bi si moral ogledati čisto vsak in zakaj?
V naši občini imamo številne kulturne znamenitosti, na katere bi bili lahko ponosni, kot narod! Imamo tradicijo, ki nam jo zavidajo številni veliko večji narodi. Imamo ljudi, ki so ime naše dežele s ponosom ponesli v svet, kot npr. Slavko Avsenik. Njegovi začetki, talent, trdo delo in svetovni uspeh so lepo prikazani v Muzeju Avsenik, ki ga toplo priporočam vsem, tudi tistim ki jim mogoče ta zvrst glasbe ni tako pri srcu. Slovenci smo inovativni, tudi v industriji, premalokrat slišimo zgodbe o uspehih in ta je lepo predstavljena tudi v muzeju Elan. Tretji muzej, ki ga res priporočam vsem je Čebelarski muzej v Radovljici, ki nam predstavi zgodbo čebel in njihov pomen za nadaljevanje človeške vrste.

Katere naravne znamenitosti bi si moral ogledati čisto vsak?
"Je lepša dežela še kje, kot moja kjer sem doma?", je o lepotah rodnega kraja prepeval Slavko Avsenik. Lepa narava, ki obkroža Begunje na Gorenjskem je bila navdih za številne skladbe Ansambla Avsenik. Kdo ne pozna skladb o Begunjščici in Roblekovem domu? Na drugi strani radovljiške ravnine sta dolina reke Save in Lipniška dolina. Nad njo pa se vzpenja gozdnata Jelovica. Meni najljubši kraji so sv. Peter, Jamnik ter Pusti grad.

Na katere dogodke ste najbolj ponosni?
Festival čokolade, rdeča nit je čokolada in čokoladni izdelki, degustacije, izobraževalne vsebine, pester zabavni program, animacije, promocija majhnih slovenskih proizvajalcev čokolade in širitev festivala tudi s sodelovanjem tujih čokoladnic. Letos se bo festival odvijal od 12. do 14. aprila, prvič bo na festivalu predstavljena novost RUBY čokolada, ter z njo povezana nagradna igra čokoladni bingo. Novembrski festival Okusov Radol'ce povezovanje gostiln in restavracij ter dobaviteljev in zavedanja pomembnosti lokalnih surovin.

festival čokolade | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Bi lahko predlagali dve ideji za izlet v vaši občini?
Za prvi izlet bi predlagala pot Radovljica in Kropa. Izlet pričnemo s sprehodom po Radovljici, enem najlepših starih mestnih jeder v Sloveniji. Iz nekdanjega grajskega parka mimo rojstne hiše znamenitega slovenskega arhitekta Ivana Vurnika dosežemo ostanke mestnega obzidja. Pot skozi skrivnostni srednjeveški obrambni jarek stop nas privede do nekdanjih mestnih vrat in živahnega Linhartovega trga, kjer nas z vseh strani obkrožajo živopisane fasade starih meščanskih hiš in palač. Najznamenitejše med njimi: Šivčeva hiša, Vidičev dvorec, župnijski dvorec ter Radovljiška graščina nas gotovo ne pustijo ravnodušne. Na razgledni točki na koncu trga se nam odpre veličasten pogled na dolino reke Save in Julijske Alpe s Triglavom.

Po ogledu mesta si lahko privoščimo kavo ali sladoled v eni od kavarn v starem mestnem jedru, ali pa obiščemo znameniti čebelarski muzej v Radovljiški graščini. Radovljica je znana kot prestolnica čokolade in medu, zato ljubitelji sladkega ne bi smeli zamuditi tudi obiska lectarske delavnice v znameniti gostilni Lectar.

Iz Radovljice pot lahko nadaljujemo peš prek reke Savo v čudovito Lipniško dolino. Ljubitelji zgodovine si lahko ogledajo razvaline Pustega gradu ali pa prehodijo del poti ob tematski poti Prisluhni reki Savi in se pri mostu na Sp onjem Lancovem, vrnejo nazaj proti mestnemu jedru Radovljice. Približen čas trajanja je štiri ure

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jost Gantar (@jostgantar) on

Za drugi izlet bi predlagala pot Begunje in Brezje. Begunje na Gorenjskem so rojstni kraj slovenske narodnozabavne glasbe in kraj navdiha za najlepše skladbe bratov Avsenik, zato se spodobi da izlet pričnemo z obiskom Muzeja Avsenik na domačiji Pri Jožovcu. Priljubljena Lambergova zgodovinska pot nas vabi, da se iz središča vasi mimo graščine Katzenstein in skrivnostnih arheoloških najdišč v stenah Jamarskega vrha sprehodimo vse do razvalin Gradu Kamen. Dom slavnega viteza Lamberga je nekoč veljal za enega največjih na Kranjskem, slikovita lega med gorami pa njegovo lepoto le še poudari. S strme pečine se nam odpre pogled na mogočno goro Begunjščico ter zeleno naročje doline Drage. Pot nadaljujemo lahko vse do zatrepa doline (kjer si privoščimo odlično kosilo), ali pa se vrnemo nazaj v vas in obiščemo Muzej Talcev ali starodavni Robačnekov mlin.

Begunje v svetu niso znane le po glasbi in naravnih lepotah, ampak tudi kot dom svetovnoznane tovarne smuči Elan. Postanek v Alpskem smučarskem muzeju gotovo ne bo razočaral ljubiteljev smučanja in slovenske smučarske zgodovine. Pot začnete na parkirišču pri Gostilni in restavraciji Avsenik, čas trajanja je od štiri do pet ur. 

Pridružite se vseslovenskemu projektu #TukajŽivim

S februarjem na portalu Žurnal24.si v sodelovanju s forumsko platformo Potovanja.Over.Net začenjamo z vseslovenskim projektom #TukajŽivim, kjer boste prebivalci sami povedali, zakaj je tako lepo živeti v vašem kraju in zakaj ga je vredno obiskati ter raziskati. V obširnem projektu lahko med drugim sledite in sodelujete na forumu Izleti po Sloveniji, na Popotniku Žurnala24 pa iščete nove ideje. 

#TukajŽivim | Avtor: #TukajŽivim #TukajŽivim

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.