Slovenija
20 ogledov

"Vlada se z lastno koalicijo ne pogaja"

Žiga Turk Anže Petkovšek
Koalicija, po izjavah pred srečanjem s premierjem Janšo sodeč, popušča pri varčevalnih ukrepih na področju družine. Dogovorili so se, da bo država vrtec za drugega otroka krila v 70 odstotkih, je potrdil minister Turk. Glede porodniške NSi predlaga 100-odstotno nadomestilo tri mesece, nato pa 90-odstotno.

Potem ko smo podrobno pretresli rebalans proračuna in zakona o uravnoteženju javnih financ, smo se strinjali, da boljše reištve ni, je po srečanju koalicijskih poslancev povedal premier Janez Janša. "Koalicija je enotna, ker smo bili danes sezanjeni s stališči opozicije, da bodo Slovenijo pustili na cedilu in koalicija prevzema odgovoronost v celoti. Vodja SD Borut Pahor predloge podpira, vendar to ni dovolj. Potrebujemo vse glasove manjše opozicijske stranke. Če je teh glasov samo sedem ali manj, smo prekratki," je povedal.

"Vlada se z lastno koalicijo ne pogaja," je še povedal o zahtevah Desusa in NSi in dodal, da danes odgovora o spremembah varčevalnih ukrepov ni mogoče dati. Pa tudi pogajanja s socialnimi partnerji še potekajo. Koalicija je sicer enotna o smeri in obsegu predloga. Za izredno sejo je 10. maj je realen oziroma bo v tistem tednu.

Popuščajo pri varčevanju na družinah

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je je sicer pred začetkom srečanja potrdil, da se je vlada odločila omiliti ukrep, ki je sprva predvidel ukinitev brezplačnega vrtca za drugega otroka. Kot je pojasnil novinarjem, že dolgo opažajo, da je bilo na tem področju predvideno varčevanje, ki bi prizadelo veliko družin in družinsko politiko. Glede na to, da se različne strani že nekaj časa zavzemajo za mehkejši ukrep, se je vlada po njegovih besedah odločila, da bo vrtec za drugega otroka v 70 odstotkih ostal brezplačen.

"Družini očitno naklonjena tudi vlada"

NSi je predlagala, da bi država porodniško nadomestilo v prvih treh mesecih krila 100-odstotno, ostalih devet mesecev pa 90-odstotno. Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu in predsednica NSi Ljudmila Novak na vprašanje, ali se je vladna koalicija o tem predlogu uskladila, ni odgovorila konkretno. Je pa zatrdila, da si NSi prizadeva za družini prijazno politiko in da je "družini očitno naklonjena tudi vlada". "S to vlado se je možno pogajati," pravi Novakova, ki verjame, da bodo varčevalni ukrepi na koncu taki, da bodo učinkoviti in državljanom prijazni.

"Kmalu znano, kje bo vlada popustila"

Po besedah vodje poslancev SDS Jožeta Tanka pogajanja s sindikati še potekajo in bo na nekaterih področjih zagotovo prišlo še do uskladitve. Tudi koalicija bo najbrž na tem področju še nekaj storila, pravi. Vsekakor po njegovih besedah želijo, da se velika večina ukrepov sprejme v besedilu in z učinki, kot so predvideni, na katerih področjih bo dejansko prišlo do popuščanja in do usklajevanja, pa se bo pokazalo v prihodnjih dneh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.