Slovenija
131 ogledov

Brežice močno streslo, potres čutili po vsej Slovenijo

Potres v Brežicah arso.gov.si
Brežice je ob 8.52 stresel močan potres. Na spletni strani Agencije Republike Slovenije za okolje, kjer beležijo potrese, piše, da je šlo za potres z intenziteto 4,2. Žarišče potresa je bilo osem kilometrov jugozahodno od Brežic.

Gre sicer za preliminarne podatke. Na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla V-VI. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci celotne Slovenije, zahodne Hrvaške, Istre, Trsta v Italiji.

V uredništvo so se nam javili bralci iz Krškega, ki so dejali, da je bil potres zelo močan, sledili pa so popotresni sunki.

Na STA pišejo, da Iz Kostanjevice ob Krki očividci poročajo o nekaj porušenih dimnikih.

Iz Nuklearne elektrarne Krško so sporočili, da niso imeli nobenih težav pri delu zaradi potresa, piše hrvaški spletni portal 24 sata.

Na spletni strani Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra (EMSC), ki beleži vse svetovne potrese, so ocenili, da je bil potres še močnejši, in sicer z intenziteto 4,8. Ob 9.08 je sledil popotresni sunek z intenziteto 3,5.

Potres v Brežicah | Avtor: emsc-csem.org emsc-csem.org

 

Albanijo streslo še močneje, kot Brežice

Še preden je močno treslo v Sloveniji pa je še močneje streslo Albanij. Potres, ki se je zgodil ob 7.26 je imel magnitudo 5,3, čutili pa so ga tudi v Črni gori in Makedoniji, navedbe Evropskega sredozemskega seizmološkega centra v Podgorici povzemajo tuje tiskovne agencije.

Potres | Avtor: EMSC EMSC


Žarišče potresa je bilo kakih 30 kilometrov vzhodno od Tirane na globini deset kilometrov. Nekaj minut pred tem so na istem območju zabeležili potresni sunek z magnitudo 3,3, še poročajo tuje tiskovne agencije.

Komentarjev 3
  • encijan 18:29 01.november 2015.

    Takoj poklicat pred mednarodno sodišče lažnivce , ki so posredovali izvajalcu gradnje NUK lažna seizmološka potrdila, ki pravi, da je področje potresno varno.

  • Ferluci 11:42 01.november 2015.

    V Murglah se vedno trese rdeča rasa, pa če je rekel Janez Zemljarić ali pa kar tako.

  • h3o 10:48 01.november 2015.

    Kaj je Janez spet rekel, da se je v Murglah treslo?