Svet
22 ogledov

Nepal stresel nov močan potres

Katmandu
1/8
EPA
Novi potres v Nepalu do sedaj terjal 20 mrtvih, 600 je ranjenih. Agencije poročajo o številnih poškodovanih zgradbah. Pet mrtvih tudi v sosednjih državah.

V Nepalu, ki ga je konec aprila prizadel uničujoč potres, v katerem je umrlo prek 8000 ljudi, so danes zabeležili nov hud potres, tokrat z magnitudo 7,3. Po zadnjih podatkih je terjal prek 20 življenj, več kot 600 ljudi je ranjenih, poškodovane naj bi bile številne zgradbe, poročajo tuje tiskovne agencije. Pet smrtnih žrtev je terjal v sosednjih državah.


Po podatkih ameriškega geološkega centra (USGS) je območje stresel potres z magnitudo 7,4, s središčem 68 kilometrov zahodno od mesta Namche Bazar in žariščem 10 kilometrov pod površjem zemlje v bližini Mount Everesta. Potres, ki je območje prizadel 25. aprila, je imel magnitudo 7,8.

Nepal | Avtor: EPA EPA

"Ta potresni sunek je bil res velik," je za medije povedal Prakash Shilpakar, lastnik trgovinice s spominki v Katmanduju, potem ko je poskušal na telefon dobiti svoje starše v Bhaktapurju, ki je bil uničen v potresu konec aprila.

Čutili so ga vse do New Delhija

Potres so čutili na severu Indije vse do prestolnice New Delhi, kjer so se stavbe zatresle za več kot minuto, ljudje pa so zbežali na ulice.Čutili so ga tudi prebivalci Dake, prestolnice Bangladeša.

Prebivalci Katmanduja so po poročanju Reutersa ob 12.35 po lokalnem času, ko je začelo tresti, zbežali na ulice, trgovine so zaprte.

New Delhi | Avtor: EPA EPA

Potres so čutili tudi na kitajski strani. Viceguverner Jilonga Wang Wenxiang je za kitajsko tiskovno agencijo dejal, da "so se v gorah krušile skale" ter da so "morda nekater stavbe porušene ali poškodovane".

Epicenter potresa je v bližini baznega tabora pod Mount Everestom, ki so ga po uničujočem potresu, v katerem je umrlo tudi 18 alpinistov, konec aprila evakuriali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.