Slovenija
61 ogledov

Poziv poslancem: Zavrnite novelo zakona o tujcih

Prihod beguncev Ministrstvo za notranje zadeve
V daljšem pismu slovenskim poslancem komisar SE za človekove pravice opozarja na kršitve mednarodnega prava ter na efekt domin, ki bi se sprožil v drugih državah.

"Pozivam Državni zbor Republike Slovenije, da zavrne novelo zakona o tujcih, ki je v nasprotju z mednarodnimi zakoni in spodkopava človekove pravice," v pismu predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu poziva komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks.

"Poslanci bi morali namesto tega zagotoviti, da bi izredni ukrepi glede migracijskega pritiska vsebovali dostop do učinkovitega in individualnega ocenjevalnega procesa."

Gre za že drugo opozorilo kakega visokega evropskega predstavnika, ki se odziva na novelo zakona o tujcih. Prejšnjo sredo je zaskrbljenost v pismu premierju Miru Cerarju izrazil tudi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland. Početje Slovenije so otro obsodili tudi v Uradu visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR).

Pismo Brglezu | Avtor: Svet Evrope Svet Evrope

Nils Muižnieks | Avtor: EPA EPA
"Ne razumem kako bodo varovalke delovale"

Komisar opozarja, da novela zakona o tujcih ne omogoča postopka individualne obravnave, v katerem bi ocenili, ali je nekdo, ki pride na slovensko mejo oziroma naj bi ga izgnali, upravičen do  potrebe po zaščiti oziroma mu grozi mučenje ali pošiljanje v države, kjer bi mu to grozilo posredno ali neposredno. Kot ugotavlja komisar predlog novele sicer predvideva izjeme za bolne, za mladoletne brez spremstva ali če obstaja resna nevarnost mučenja. "Težko je razumeti, kako bodo te varovalke zagotovljene v praksi, če ni procesa individualne obravnave."

Ljudi bi vračali v države, kjer so ogroženi

Muižnieks sicer priznava, da so skrbi Slovenije, ko skuša preprečiti kaos, kakršen je vladal s pritiskom več tisoč migrantov in med njimi tudi prosilcev za azil v drugi polovici leta 2015 in v začetku leta 2016, upravičene, vendar pa predlagane rešitve kršijo več evropskih in mednarodnih standardov, še posebej prepoved kolektivnih izgonov in vračanja oseb v države, kjer bi lahko bilo ogroženo njihovo življenje ali kjer bi lahko bili podvrženi mučenju, nečloveškemu ali ponižujočemu ravnanju.

Muižnieks ob tem opozarja, da bi tak način pomenil tudi posredno vračanje. Slovenska zavrnitev osebe bi povzročila učinek domin tudi pri drugih državah in bi torej to pripeljalo do vrnitve te osebe v državo, kjer bi mu grozila smrt ali nečloveško ravnanje.

"Migrante prikazujete kot grožnjo"

Muižnieks je obžaloval tudi utemeljevanje novega zakona o tujcih na tem, da je "treba znižati stopnjo varnostne ogroženosti za slovensko prebivalstvo". "To pošilja negativno sporočilo javnosti, ko prikazuje migrante in prosilce azila kot grožnjo, namesto da bi se poudarjalo, da mnogi od njih bežijo z območij konfliktov in potrebujejo zaščito," je v pismu poudaril komisar.

"Poteptali boste, tisto za kar ste se borili sami"

Komisar spomni še na slovensko željo po osamosvojitvi, ki je zrasla tudi iz zahteve po spoštovanju čklovekovih pravic in na njene prve korake, ki so bili povezani s sprejemanjem zakonodaje, ki je to zagotovila. "Obžalovanja vredno bi bilo, če bi Slovenija umazala svojo zapuščino zavzemanja za človekove pravice s tem korakom, ki bi spodkopal človekove pravice, poteza pa pa ne bi imela negativnih posledic samo v Sloveniji, ki je spoštovanje človekovih pravic jemala zelo resno pač pa bi lahko povzreočil domino efekt v sosednjih državah in regiji."  

Brglez odgovarja: Spremembe predloga so še vedno možne

SMC kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Predsednik državnega zbora Milan Brglez je v odgovoru komisarju poudaril, da bo pomislekom v  pismu namenil posebno pozornost ter zagotovil, da Slovenija je in ostaja zavezana k celovitemu uresničevanju človekovih pravic. "Državni zbor se zaveda svoje odgovornosti, da zagotovi, da je vsa zakonodaja, ki jo sprejme, strogo skladna z ustavnimi določbami in mednarodnimi obveznostmi Slovenije. Zato je nujno poudariti, da so spremembe Zakona o tujcih, ki jih je predlagala vlada, šele v zgodnjih fazah zakonodajnega postopka in so še vedno odprte za morebitne potrebne spremembe. Prepričan sem, da bodo poslanke in poslanci Državnega zbora v največji možni meri upoštevali mnenja relevantnih služb Državnega zbora in uglednih pravnih strokovnjakov," odgovarja Brglez.

Opozicija proti nujnemu postopku

Poslanci naj bi o predlogu novele zakona o tujcih odločal po nujnem postopku na redni seji, ki se bo začela 23. januarja

Kolegij predsednika DZ Milana Brgleza je tako odločil kljub opozorilom iz opozicije, da s tem onemogočajo razpravo o tako pomembnem zakonu. V opoziciji menijo, da je ravnanje vlade, ki da je novelo  pripravljala pol leta, zdaj pa jo želi po nujnem postopku sprejeti, neodgovorno.

Poudarjajo, da vlada ves čas pojasnjuje, da se varnostne razmere niso poslabšale in da tudi  v prihodnjih dneh, mesecih ni pričakovati, da se bo stanje spremenilo. "Predloge zakonov je po nujnem postopku med drugim mogoče obravnavati le, če gre za interese varnosti ali obrambo države, odpravo posledic naravnih nesreč in preprečevanje težko popravljivih posledic za delovanje države," sporočajo iz opozicijskega Zavezništva. .

Predlog je tudi v javnosti deležen številnih dilem in kritik.
 
sergeja.hadner@zurnal24.si
 
 

 

Komentarjev 34
  • wolf.ata 17:51 18.januar 2017.

    vsak si naj kroji svojo usodo,se pravi doma se boriti za svoje vrednote ne pa po Eu čakat,daj jim vse dajo,mi smo pomagali beguncem,ki so to zaslužili v vojni na Balkanu in imamo sedaj že polovico državljanov neslovencev pa še ...prikaži več iz Kosova delavci vlečejo cele družine v slovenijo,pa poglejte kako kulturo imajo,ja še malo pa nas ne bo več,izpodrinjeni bomo,če še pride par tisoč teh inženirjev za eksploziv,poglejte kako so oblečeni,kake telefone imajo,cele šope po 500euro,ja,ja,kar ta model jih naj k sebi na Baltik vzame,banda

  • Avatar praufo
    praufo 13:40 18.januar 2017.

    svet evrope, evropski svet ali še kaj podobnega ... koga to briga, važno za nas je kaj nam to pomaga in kaj si s tem lahko pomagamo, ... seveda brez službic v brukslu v zameno ... dokler bodo politiki delali ...prikaži več za svoje žepe in svojo korist, ne bo nič bolje ... po dosedanjih izkušnjah so slovenski politiki največji izdajalci tega naroda, takoj ko pridejo v bruksel, začnejo blebetat o tej blaženi evropi, čeprav je država vedno oškodovana ... ne razumem, zakaj ne bi mogli sami upravljat s svojimi financami in z vsem kar se tiče države, zakaj vedno poslušamo kako in kaj ... politik izvoljen od slovenkega ljudstva mora najprej izjaviti "tukaj smo mi gospodar"

  • erikkk 11:45 18.januar 2017.

    hrvati niso krivi ... tako mislijo v EU ... še ime trean so jim dolelili da ga lahko uuporabljajo ...