Slovenija
17 ogledov

Praprotnik izbran transparentno

Goran Klemenčič Anže Petkovšek
V NLB so pojasnili, da so Roka Praprotnika izbrali na strokoven in transparenten način. V banki bo direktor centra za skladnost poslovanja.

V Novi Ljubljanski banki (NLB) zagotavljajo, da delo v banki na področju skladnosti in integritete prehaja v nov ciklus. Banka je lani organom pregona posredovala v obravnavo 32 primerov sumov kaznivih dejanja, povezanih s posameznimi naložbami, v treh primerih pa so vložili tudi odškodninske tožbe. V prvih dveh mesecih letos pa so v obravnavo dali še 11 novih primerov sumov kaznivih dejanj, aktivnosti pa se nadaljujejo.

Delo zahteva "širše izkušnje"

Za delo na tem področju so iskali osebo s "širšimi izkušnjami", saj je pred direktorjem centra za skladnost poslovanja težka in zahtevna naloga. Da je temu tako, naj bi dokazovalo tudi dejstvo, da na interni razpis ni prispela niti ena vloga, na sočasno izpeljani zunanji razpis pa se je prijavilo 13 kandidatov.

Med prijavljenimi je uprava na podlagi "strokovno in transparentno vodenega procesa ocene kompetenc in primernosti" sprejela soglasno odločitev o izboru Roka Praprotnika, nekdanjega podpredsednika Komisije za preprečevanje korupcije. Pri odločitvi zanj so odločale tudi izkušnje in vizija kandidata na področju vzpostavljanja in komuniciranja integritete, razumevanje in poznavanje pristopov h preprečevanju in odpravljanju nepravilnosti v organizaciji in procesih, pa tudi "velika energija ter iskrena zavzetost za uvajanje pozitivnih sprememb v NLB"

Praprotnik ima "odlične reference"

Z odločitvijo Praprotnika, da se pridruži NLB, je vodstvo zadovoljno. Kot pravijo, ima odlične reference in bo "dodatno okrepil prizadevanja banke na področju izgradnje pozitivne organizacijske kulture, obvladovanja tveganj nastanka prepovedanih in škodljivih dejanj ter krepitve integritete in skladnosti poslovanja".

V centru za skladnost poslovanja bo zaposlenih 17 ljudi, kar naj bi bilo glede na mednarodne primerjave v bančnih skupinah glede na velikost NLB zelo učinkovito. Pogoji Praprotnikove zaposlitve naj bi bili v vseh elementih skladni z veljavno zakonodajo, kolektivno pogodbo in politiko banke na tem področju, ter primerni nalogam in pristojnostim.

Bo lahko začel aprila?

Praprotnikov mandat je neodvisen od mandata uprave banke, z delom pa naj bi začel aprila. A po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije funkcionar komisije, ki mu je potekel mandat, opravlja funkcijo do imenovanja novega funkcionarja na njegovo funkcijo.

Pravnik Rajko Pirnat je nedavno za STA dejal, da bosta morala do imenovanja novih namestnikov predsednika KPK, potem ko sta nedavno odstopila novoimenovana namestnika Jurij Ferme in Darko Stare, to delo opravljati zdajšnja namestnika v odstopu, torej Praprotnik in Liljana Selinšek.

Enako menijo tudi v uradu predsednika republike Boruta Pahorja, pa čeprav je Pahorjev ukaz o njuni razrešitvi z 31. marcem že objavljen v uradnem listu.

Komentarjev 4
  • Tupamaros 07:07 29.marec 2014.

    Za nagrado je pridobil že drugo sinekuro. Slovenci so narod, ki živi v iluziji.

  • ennanova 08:39 28.marec 2014.

    Karizmatičen Štefanec ne rabi referencOb neki priložnosti sem pobarala Roka Praprotnika zakaj hudiča so vrgli puško v koruzo in odstopili. Odgovoril mi je, da je bil njihov namen zbuditi močno reakcijo ob izročenem odstopu pri predsedniku države, ki pa ...prikaži več je le-ta ni pokazal, ampak je odstop enostavno sprejel kot dejstvo. „Ste pa res zelo naivni, če ste kaj takega pričakovali od predsednika Pahorja!“ Kar pomnim g. Pahor še nikoli ni naredil odločnega, …http://za-misli.si/kolumne/elena-pecaric/1551-karizmaticen-stefanec-ne-rabi-referenc

  • 1111 08:38 28.marec 2014.

    Banda, ušiva...