Slovenija
1280 ogledov

Pred aneksom za mobitel ne reši niti smrt

tzdenar 29.10.2007, odrezki od poloznic, poloznice, racuni, placevanje, foto: BO Boštjan Tacol
Čeprav vedo, da je umrl, mu pošljejo račun.

"Umrla mi je mama, na Telekom sem poslal mrliški list, da so prekinili naročniško razmerje za mobitel, zdaj pa so na njeno ime poslali račun za cel mesec in še stroške prekinitve aneksa. Malo neokusno se mi zdi vse skupaj, naprej da mrtvemu pošiljajo račun, poleg tega pa, kaj niti smrt ni dovolj dober razlog za brezplačno prekinitev aneksa," pravi bralec.

Telekom: Pogodbene obveznosti je treba poravnati

"V primeru smrti naročnika tako ne zaračunamo stroškov izklopa številke, naročnina pa se obračuna za tekoči mesec, v katerem je bilo naročniško razmerje prekinjeno. Če je imel naročnik sklenjen aneks za nakup aparata po akcijski ceni, je potrebno odprte pogodbene obveznosti poplačati, saj aparat ostane del premoženja preminulega oziroma zapuščine. Navedeno velja enako, kakor v primeru, da bi imel preminuli na primer neodplačano bančno posojilo ali katerokoli drugo obveznost. Skladno z zakonodajo namreč dediči prevzamejo tako ugodnosti kot obveznosti pokojnega, vendar le do višine vrednosti dediščine," pojasnjujejo v Telekomu Slovenije. 

"Telekom aparata ni zahteval nazaj, saj je jasno, da ni vreden nič," odgovarja bralec. "Nov Samsung S5611 v njihovi ponudbi brez vezave stane 76,26 evra, telefon pa je star vsaj 18 mesecev. Zanj je Telekom računal 50 evrov zaradi prekinitve 24 mesečne vezave. Če zaračunavajo kazen, ker je bil telefon cenejši, potem naj zahtevajo aparat nazaj, ne pa da zaračunajo kazen brez te možnosti. Telefon jim takoj vrnemo," zgroženo dodaja.

Podobno ravnajo pri Tušmobilu, kjer ne zaračunajo stroška prekinitve in stroška predčasnega prenehanja razmerja, a je prav tako treba poravnavti sorazmerni del ugodnosti, ki jo je pokojni naročnik dobil ob podpisu aneksa, saj se telefon deduje.

"Obravnava računov za mobilno telefonijo se ne razlikuje bistveno od drugih tekočih stroškov pokojnika, na primer komunale in elektrike, ki gredo v breme dediščine," pravijo.

Le Simobil stroškov aneksa ne zaračuna.

"V primeru smrti naročniško razmerje prekinemo brez kakršnikoli stroškov vračila prejete ugodnosti ali stroškov prekinitve, prav tako odobrimo dobropis na zadnjem izdanem računu, če opazimo, da naročnik storitev praktično ni več uporabljal," pa pravijo pri Simobilu, kjer naročniško razmerje prekinejo z dnem obvestila svojcev ali najkasneje 15 dni po prejemu mrliškega lista. 

Kaj, če za pokojnega ne poravnaš računa

Navadno se dediči javijo in poravnajo račun, če se ne javijo, pa lahko terjatev mobilni operater prijavi v zapuščinski postopek. Tušmobil pravi, da to storijo, če je znesek višji od 50 evrov, možno pa je tudi vložiti izvršbo zoper dediče.

Koliko znaša povprečen račun po smrti naročnika in koliko obveznosti ostane neporavnanih, pa ni razkril nobeden od mobilnih operaterjev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • Janez_53 08:59 21.april 2015.

    S svojim komentarjem si povedal vse! Tudi to, kdo je "mali lopov"! Nekateri smo pač bili vzgojeni v duhu poštenja. Nekateri pa očitno ne.

  • Pepe007 15:18 20.april 2015.

    Torej so vsi, ki kupijo aparat brez vezave budale, ker ga operater tako ali tako daje aparat zastonj, ker g aimaš za uporabo njihovih storitev? V resnici se sodobni telefoni čedalje manj uporabljajo na infrastrukturi operaterja.@Rozman, žal zelo malo ...prikaži več poznaš dejansko stanje v realnem življenju. Ni mi poznano, da bi Elektro Lj komu častil števec. Ko imaš prvi priklop, ga moraš kupiti in ga s pogodbo predati v njihovo last skupaj z dostopom do merilnega mesta. V bistvu je še precej večji nateg kot pri telefoniji.

  • tecumseh_1975 15:07 20.april 2015.

    ne vem zakaj takšen halo.. pogoji vezave so jasni in Simobil ni karitas. Enako bi postopali vsi operaterji. kaj pa bi bilo če bi odpisovali dolgove vsem ki umrejo?Vsi ste za to da se bi dolgove umrlih odpisalo, amapk ...prikaži več ko je pa treba podpisat XY aneks zato da imate najvoejši Iphone, takarat pa ni omejitev in bi prodali tudi dušo.