Slovenija
59 ogledov

Prekrškarji v povprečju 100 kilometrov na uro

cestninska postaja Videž Suzana Kos
Kritika. Policija ne odgovarja na očitek, da je meritev hitrosti z ročnim laserskim merilcem na avtocesti neprimerna. Tako sicer meni koprski župan Boris Popovič

"Drugi kršitelji so vozili s povprečno hitrostjo sto kilometrov na uro," odgovarjajo na koprski policijski upravi na vprašanje kako hitro so, razen rekorderja vozili drugi "prekrškarji". Koprski prometni policisti so namreč 24. oktobra izvajali meritve hitrosti na cestninski postaji Videž in v 30 minutah ujeli osem prehitrih voznikov; najhitrejši je čez cestninsko postajo namesto s hitrostjo 60 kilometrov na uro, zapeljal kar s hitrostjo 132 kilometrov. Voznik z najbolj težko nogo na pedalu za plin se je javno razkril sam, to je koprski župan Boris Popovič, ki se je tedaj peljal na pogovor na protikorupcijsko komisijo.

Popovič je napovedal, da se bo pritožil; meni namreč, da tako hitro ni vozil, sploh pa se mu  merjenje z ročnim laserskim merilnikom ne zdi primerno in pravilno. "Vse  meritve  so  bile  opravljene  strokovno, policista pa sta bila strokovno  usposobljena za rokovanje z laserskim merilnikom hitrosti. Meritve sta opravljala zunaj vozila, tako kot nalaga stroka," poudarjajo na policiji.

Še nihče k sodniku

Popovič ima za napovedano pritožbo časa osem dni; rok se zaradi praznikov izteče v četrtek. Na vprašanje, ali je bila doslej kakšna pritožba, da ročni laserski merilnik ni izmeril točno, sploh uspešna, na policiji povedo, da za omenjene kršitve do sedaj ni bilo zahtev za sodno varstvo. Ali obstaja kot dokaz tudi slika njegovega prehitrega vozila, nas je med drugim še zanimalo. "Stroka za meritve hitrosti z laserskim merilnikom nalaga policiji, da kršitelja le seznani z ugotovljeno  kršitvijo in mu to pokaže na displeju merilnika. Vse preostale podatke o certifikatu naprave in usposobljenosti policistov se dostavi na sodišče za prekrške, v kolikor kršitelj poda zahtevo za  sodno varstvo. Na obstoječih laserskih merilnikih ni kamere, z izjemo laserskega merilnika Traffi V," pojasnjujejo postopek policisti. Po predpisanem postopku vsako zahtevo za sodno varstvo, ki prispe na sedež enote, pregleda prekrškovni inšpektor oziroma jo po zakonu za prekrške preizkusi. V kolikor je utemeljena, prekrškovni organ odpravi plačilni nalog, v nasprotnem primeru  pa zahtevo za sodno varstvo s podrobnim opisom pošlje na pristojno okrajno sodišče v nadaljnje odločanje.

Enaka kazen za drvenje

Policista, ki sta Popoviča ustavila, sta mu na ročnem merilniku pokazala, kakšno hitrost sta mu izmerila, mu napisala položnico za 1.200 evrov ter dodala še devet kazenskih točk.

Popovič ocenjuje, da ni vozil s hitrostjo 132 kilometrov na uro, prav tako ni prepričan, da je policist izmeril prav hitrost njegovega vozila, saj naj bi se v tistem trenutku skozi Videž zapeljalo kar nekaj vozil. Policisti naj dokažejo, da so izmerili prav njega. Povsem enaka kazen kot koprskega župana, je bila sicer izdana tudi dan kasneje, in sicer na avtocesti med Postojno in Sežano, ko so policisti ustavili voznika BMW-ja, ki je vozil povprečno skoraj 220 kilometrov na uro; ko je najbolj pritisnil na plin, je drvel 242 kilometrov na uro.

Komentarjev 34
  • ac-dc 22:08 02.november 2013.

    Nesi si ga domov, če je tak car in si ga postavi na omaro. Kmalu boš brez pohištva, ročne ure, psa, avta pa še brez babe...

  • Niko Žiberna 22:03 02.november 2013.

    Mislim, da je imel Mitsubishi-ja Lancer z nalepko Ozare.

  • Bostjan Cas 21:16 02.november 2013.

    Kako je možno da se meritve na cestninski postaji izvajajo z ročnim laserskim merilnikom? Ustavljanje vozil na avtocesti naj ne bi bilo dovoljeno razen v izrednih primerih. Zapustil je celo vozilo.. Ostali peš niti blizu avtoceste ne smemo. Ne zagovarjam ...prikaži več kršitev in hitre vožnje skozi cestninsko postajo.. Za nadzor se naj uporabljajo vozila s sistemom provida oz stacionarni radarji.... Vsa ostala oprema pa po mojem mnenju sodi na ostale ceste.