Slovenija
101 ogledov

Prenos delnic: strošek trgovalnih računov bo bistveno nižji

slovenija 27.03.2012 denar, bankovci, Evro, finance, placevanje, foto: Bostjan T Boštjan Tacol
Poslanci so na odboru soglasno podprli avtentično razlago zakona, ki omejuje najvišje možne stroške trgovalnih računov.

Poslanci so danes na odboru za finance soglasno sprejeli avtentično razlago zakona, ki bo bistveno znižala strošek trgovalnih računov, na katere mora zaradi ukinitve brezplačnih registrskih računov delnice prenesti četrt milijona Slovencev. 

Avtentična razlaga pravi, da je zakonsko omejitev o stroških vodenja računa in nadomestila za vzdrževanje stanja treba razumeti tako, da gre za zgornjo mejo vseh stroškov upravljanja računa za fizično osebo. Državni zbor bo avtentično razlago obravnavala na novembrski seji, zato velja z odpiranjem trgovalnega račun in prenosom delnic z registrskega računa še počakati. 

Stroške bo mogoče izterjati tudi za nazaj

"Če bo državni zbor razlago sprejel, bo morala Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) sankcionirati posrednike, ki to določbo kršijo. Ker razlaga velja od uveljavitve zakona, bodo imeli potrošniki, ki so trgovalne račune že odprli, pravico do vračila preveč zaračunanih stroškov," so sporočili iz Združene levice. 

Če imate tisoč evrov, bo dopusten strošek 5 evrov ne leto

Doslej so namreč borzne hiše in banke sicer upoštevale zakon, a so zraven zaračunavale še druge stvari, na primer nadomestilo za vzdrževanje evidence stanj, vzpostavitev poslovnega razmerja, identifikacija stranke in pregled dokumentacije ter podobno. 

48. člen zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih določa, da "/l/etni strošek vodenja računa in nadomestila za vzdrževanje stanja na računu, ki ga vodi član centralne depotne družbe za fizično osebo, ne sme presegati 0,5 odstotka povprečne vrednosti nematerializiranih vrednostnih papirjev na tem računu". Pri vrednosti delnic tisoč evrov bo tako dopusten letni strošek največ pet evrov. Do zdaj so se stroški gibali pri okrog 20 evrih

Pinoza: Če je manj kot pet tisoč evrov, se ne splača

Po besedah pomočnika direktorja ATVP Primoža Pinoze morajo borznoposredniške družbe in banke izpolnjevati še zahteve iz množice drugih zakonov, katerih namen je zagotovitev kakovosti storitev za stranke in varnost njihovega premoženja. "Seveda to stane," je dejal in dodal še, da se borznoposredniškim družbam izplača voditi le trgovalne račune, na katerih je najmanj 5000 evrov premoženja. S tem je razjezil poslance tako opozicije kot koalicije.

"Če teh storitev ne morejo izvajati v okviru zakona, naj jih pač ne izvajajo," je menil vlagatelj avtentične razlage, poslanec ZL Luka Mesec. ATVP je očital, da je na strani borznoposredniških družb in jim dopušča ozko branje zakona, da lahko odirajo državljane, ki morajo do konca leta odpreti trgovalne račune.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 3
  • Marko Rossi 17:49 28.oktober 2016.

    poser..m se na te poslance, vsi so isti nič za narod, vse za svoj žep.sigurno imajo kaj od tega da so to sprejeli

  • Vseslovensko Združenje Malih D 16:08 28.oktober 2016.

    Na dejstvo, da ponudniki trgovalnih računov (borznoposredniške družbe in banke), kljub zakonski omejitvi pogosto »izumljajo« nove stroške, ki dodatno bremenijo delničarje, v VZMD opozarjajo že dalj časa. Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, pa je na to tudi ob neposrednem sestanku ...prikaži več maja letos izrecno opozoril vodstvo ATVP, ki doslej žal ni ukrepal skladno s svojimi tozadevnimi pristojnostmi. Ob tem so bili poslanci ogorčeni nad ravnanji in izjavami predstavnikov ATVP, ki so po njihovih besedah namesto regulatorja, v vlogi odvetnika borzno-posredniških družb. Čeprav avtentična razlaga 48. člena ZNVP-1 ni potrebna, saj je zakon jasen, pa v VZMD upajo, da bo le ta primorala ATVP in borzno-posredniške družbe k upoštevanju in spoštovanju zakonodaje. www.vzmd.si/novice/poslanci-soglasno-in-poenoteno-podprli-avtenticno-razlago-znvp-ponovno-potrdili-omejitev-stroskov-trgovalnih-racunov-ter-izrazili-ogorcenje-nad-stalisci-in-ravnanji-atvp

  • Avatar praufo
    praufo 13:43 28.oktober 2016.

    natega vseh nateg, državljanom so dali vrednostne papirje, ki naj bi postali delnice, nekateri so obogateli, drugi jih pa ne morejo prodat, ... ker jih pač nihče ne kupi ... živela titova jugoslavija in njegov socializem povrh pa še kardeljevo samoupravljanje