Svet
19 ogledov

Preobrat? Turčija Putina prosi za sestanek

Vladimir Putin   EPA
Težke besede med Turčijo in Rusijo po s strani Turčije sestreljenem ruskem letalu nad turško-sirsko mejo, nato pa preobrat. Kremelj trdi, da Turčija prosi za sestanek z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. S 1. januarjem Turki precej težje v Rusijo.

Rusija je po incidentu na turško-sirski meji, ko so Turki sestrelili rusko vojaško letalo, tekom tedna poudarila, da ne bo dopustila, da bi prihajalo do podobnih primerov. Sledile so težke besede in s strani Rusije “okrepljen nadzor” nad prehranskimi izdelki, ki jih Turčija izvaža v Rusijo.

V Sirijo je Rusija že napotila najmodernejši protiraketni sistem, ki bo, poudarja uradni Kremelj, uničil vsakogar, ki bi ogrožal njihova letala. Turčija medtem še vedno trdi, da je bilo rusko sestreljeno letalo v njihovem zračnem prostoru, v dokaz so objavili posnetek, ki naj bi dokazoval, da so ruska pilota večkrat opozorili na kršitev.

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj poudaril, da doslej Rusija še ni dobila opravičila s strani Turčije in hkrati zagotovila, da do takšnih incidentov ne bo več prihajalo ter hkrati tudi zagotovila, da bodo odgovorni kaznovani.

Sestreljeno rusko letalo | Avtor: EPA EPA

 

 

Turčija kupovala nafto od Islamske države?

Odnosi med Ankaro in Moskvo so se še zaostrili, ko je Rusija omenila, da naj bi Turčija rusko letalo sestrelila zaradi maščevanja nad ruskim posredovanjem v Siriji, saj naj bi Turčija trgovala z Islamsko državo.

Obtožba je sprva prišla s strani Sirije; tamkajšnji minister informiranja Omran al-Zoubi je Turčijo obtožil, da je rusko letalo sestrelila v znak maščevanja zaradi uničenja na stotine cistern z nafto, ki jih je Islamska država iz Sirije poslala Turčiji, kar so poročali ruski mediji.

Al-Zoubi je hkrati zatrdil, da je nafto kupoval sin turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki ima v lasti naftno družbo. “Ne uvažajo le nafte, pač pa tudi pšenico in zgodovinske artefakte,” je zatrdil al-Zoubi.

Turčija se je odzvala, naj postrežejo z dokazi; tako Sirija kot Rusija, sicer ju Turčija lahko obtoži navadnih klevet. Ne gre za prve obtožbe, da Turčija trguje z islamisti; kar je že večkrat izpostavila Sirija, ravno tako je ruski premier Dmitrij Medvedjev dan po napadu na rusko letalo poudaril, da Ankara ščiti Islamsko državo zaradi finančnih interesov.

Putin in Hollande | Avtor: EPA EPA

Rusija in zahodna koalicija pod vodstvom ZDA na svojem bregu

Zahodne sile niso pripravljene oblikovati koalicije z Rusijo v boju proti Islamski državi v Siriji, pa je po sinočnjih pogovorih ruskega predsednika Vladimirja Putina s francoskim kolegom Francoisem Hollandom danes ruskim medijem povedal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Predsednika sta sicer dosegla dogovor o usklajenih zračnih napadih in izmenjavi obveščevalnih podatkov, kar je po oceni opazovalcev najbolj konkreten napredek Hollandovega diplomatskega maratona, v okviru katerega se je pogovarjal z voditelji ZDA, Nemčije, Velike Britanije in Italije.

Ameriški predsednik Barack Obama pred tem ni podprl ideje o enotni koaliciji zahodnih sil in Rusije.

Turčija korak nazaj?

Uradni Kremelj je medtem danes sporočil, da je turški predsednik Erdogan zaprosil za sestanek z ruskim predsednikom Putinom, do katerega naj bi prišlo v ponedeljek v Parizu.

Predlog turške strani smo predali predsedniku Putinu,” je pri tem povedal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.To je vse, kar lahko v tem trenutku povem,” je dodal danes dopoldne. 

Popoldan pa je prišla konkretna zaostritev: s 1. januarjem Rusija zaostruje vizumsko politiko do turških državljanov. Viza bo odslej obvezna za vse, ki bodo želeli vstopiti v Rusko federacijo.

Komentarjev 7
  • Tupamaros 07:49 09.december 2015.

    Čisto navadna propaganda v stilu CCCP. Ne morejo pa preboleti sestrelitve. Užaljeni ego.

  • Tupamaros 07:49 09.december 2015.

    Čisto navadna propaganda v stilu CCCP. Ne morejo pa preboleti sestrelitve. Užaljeni ego.

  • Žurnalček 16:17 28.november 2015.

    Jaz ti lahko pošljem audio posnetek , kjer je gor dokaz , da niso opozarjali ! Kva si ti naiven ! Nobenega razloga , da bi kršilo tuji zračni prostor pri takem opozorilu- lahko je bilo dano , pa ...prikaži več ne slišano na radiu Rusov - nima posadka strogo namenskega aviona-su 24 uničevalec tankov , pandan EU 10-tki - ker se nima s čim braniti . Avion ima rakete zrak zemlja in ni za zračne boje. To je bilo isto kot , da jaz pripravim pišolo in te pozovem , da ti prvi potegneš , pištole pa sploh nimaš. Bi ti potegnil ali bi zbežal ?Da je bilo opozorilo dano SU od 27 naprej , potem bi bilo pa to o njegovem ogrožanju Turškega zračnega prostora utemeljeno . Vsak avion lahko zaradi teh. napake zaide v tuj zračni prostor , kjer je postopek takšen da dva prestreznika blokirata v letu tuj avion in ga prisilita , da pristane na njihovem aerodromu . Šele , ko postane jasno , da tujec to ne misli poslušati - gledati navodil , se domaći prestrezniki umaknejo in ga upravičeno napadejo !