Svet
1262 ogledov

Bliža se zgodovinska prva presaditev glave na človeku

Valerij Spiridonov EPA
Kontroverzni italijanski nevrokirurg dr. Sergio Canavero bo leta 2017 pripravljen na prvo operacijo, pri kateri bodo na človeku presadili glavo. Ena od ključnih stvari bo pacientu omogočiti, da živi tudi po odstranitvi glave.

Dr. Sergio Canavero je svojo zamisel predstavil pred dvema letoma, zdaj pa je sporočil, kako bo operacijo izpeljal. Po pisanju revije New Scientist želi italijanski nevrokirurg s presaditvijo glave podaljšati življenje ljudem, ki imajo okvare živčnega ali mišičnega sistema, kot tudi pri tistih, ki so zboleli za rakom. Canavero trdi, da je vse prepreke, ki bi lahko ogrozile presaditev, že uspešno odstranil.

Pacienta že ima

Njegov pacient bo Valerij Spiridonov, katerega glavo bodo poskusili presaditi na zdravo telo. Svoje življenje je pripravljen dati v roke kontroverznemu zdravniku Sergiu Canaveru, ki je prepričan, da je tako operacijo mogoče izvesti že leta 2017. Njegovi kritiki so prepričani, da so to le sanje in da je nor. 

Valerij se je rodil z Werdnig-Hoffmanovo boleznijo in je prikovan na voziček, za Daily Mail pa je povedal, da je njegova odločitev za operacijo dokončna. "Če se bojim? Seveda se, ampak ni samo zelo strašljivo, ampak tudi zelo zanimivo,“ je pred časom dejal Rus, doma iz mesta Vladimir, okrog 150 kilometrov vzhodno od Moskve. "Poleg tega nimam veliko izbire. Če ne poskusim, bo moja usoda zelo žalostna. Vsako leto je slabše," je dejal.

Valerij Spiridonov | Avtor: EPA EPA

To bo najbolj natančna operacija vseh časov

Canavero je pred nekaj dnevi predstavil virtualni sistem in pokazal proces priprave pacienta za operacijo. Canavero pravi, da bo presaditev revolucionarna za zdravljenje v prihodnosti. Presaditev glave na drugo telo lahko povzroči različne psihološke reakcije, zato, pojasnjuje Italijan, je pomembno, kako se pacienta pripravi na operacijo. To bo storil s pomočjo virtualnega prikaza. 
Ob tej priložnosti je pokazal poseben skalpel, s katerim bo izvajal operacijo. Skalpel mu omogoča reze velikosti mikrometra. To pomeni, da bi lahko bila to najbolj natančna operacija, ki jo je kdajkoli izvedel kirurg.

Pravijo, da je poseg na opici uspel

Canavero je skupaj s kitajskimi kirurgi v Harbin Medical University že uspešno presadil glavo opice. Opica je po operaciji zaradi etičnih razlogov živela samo 20 ur. Zdravniki naj bi povezali dotok krvi med glavo in novim telesom, niso pa poskušali povezati hrbtenjače.

"Opica je v celoti preživela postopek brez nevroloških poškodb," je povedal in dodal, da so iz etičnih razlogov opico po 20 urah uspavali. Sicer pa študija ni bila še javno predstavljena, dokumentov niso videli niti na uredništvu New Scientist. Zato je vprašljivo, ali je bila presaditev res uspešna. Skeptični so tudi ostali strokovnjaki, saj se ponavadi najprej objavi študijo z vso potrebno dokumentacijo in šele nato spregovorili širši javnosti.

Kritiki pravijo, da so njegovo načrti nerealni in ga primerjajo z doktorjem Frankesteinom, Arthur Caplan, odgovoren za medicinsko etiko v newyorkški univerzitetni bolnišnici Langoone ga je označil za norega. Hunt Batjer, predsednik združenja ameriških nevrokirurgov pa je dejal, da presaditve svoje glave ne bi dovolil, saj je "veliko stvari hujših od smrti". 

Komentarjev 3
  • smuc 23:55 05.december 2016.

    Nikoli ne reči nikoli ampak mislim, da noben človek niti stroj ni sposoben povezati dveh delov hrbtenjače, v njej je lahko milijon "žic", ki jih noben človek in nobeden stroj ne more niti videti kaj šele povezati. Opica, ki so ...prikaži več ji presadili glavo je sicer preživela ampak je samo vegetirala, ni videla, ni slišala, ni jedla, ni se premikala, skratka bila je popoln invalid!!

  • Avatar praufo
    praufo 09:23 04.december 2016.

    če bodo uspel vse drate prov zvezat pa ror za kanalizacijo in prezračevanje, bo delovalo, sicer pa ... jah eni so majstri

  • mph 08:13 04.december 2016.

    Edino kar temeljito dvomim je, da je tehnično to možno izvesti, saj še vedno ne uspejo delno poškodovane hrbtenjače usposobiti za delovanje. Če pa uspe, bo pa to noro dober napredek v medicini za najhujše paciente. Če pa bi ta ...prikaži več zgoraj modrijan Hunt Batjer imel sam to bolezen, me zanima, če bi enako mislil.