Šport
23 ogledov

Prevc: "Z veseljem bi dal okrog vratu še kaj težjega"

Prevc Stoch Kasai Soči 2014 olimpijske igre velika skakalnica naprava Stanko Gruden/STA
Peter Prevc je nov fantastičen dan na olimpijskih igrah v Sočiju zaokrožil s peto slovensko kolajno. Prevc se je po osvojenem bronu jezil na lastne napake.

Nova velika tekma – nova kolajna za Petra Prevca. Šampion iz Dolenje vasi je znova udaril na veliki sceni in po tekmi na mali skakalnici, kjer je osvojil srebro, v osebno zbirko pospravil še bron, ki je slovensko bero na letošnjih igrah dvignil že na pet kolajn.

"Tekmovalec za velike tekme? Na to vprašanje bi znal verjetno zelo hitro najti odgovor kakšen psiholog ... Ne vem, na teh tekmovanjih se mi poklopi. V bistvu zdaj že redno dosegam dobre rezultate, mislim, da ni bilo veliko tekem, na katerih ne bi ulovil stopničk. Izide se mi takrat, ko je to potrebno. In to je glavno," je po osvojenem bronu za TV Slovenija povedal Prevc.

"Z veseljem še kaj težjega okoli vratu"

"Razočaranje zaradi brona? Kolajna je kolajna, to je to, kar šteje na olimpijskih igrah.  Po tem se me bodo zapomnili in vesel sem teh rezultatov. Z veseljem pa bi si dal še kaj težjega okoli vratu. Naredil sem napako na odskočnem pomolu. Ampak to je šport – jaz sem človek, nisem robot, zato se te napake dogajajo," je nadaljeval.

Prevca in slovenske orle pred odhodom v domovino, kjer se že pripravlja kraljevski sprejem po najuspešnejših igrah v zgodovini, čaka še ekipna preizkušnja. Uživanju v uspehih se Prevc, ki bo v svetovnem pokalu tako kot v Sočiju lovil Poljaka Kamila Stocha, (še) ne bo prepustil.

"Uživanju ob teh uspehih se bom prepustil, ko bom imel tam nekje 70 let. Takrat bom imel na voljo dovolj časa, da bom o tem razmišljal in užival. Kamil je tako ali tako razred zase. Ekipna tekma? Potruditi se bo treba, dali bomo vse od sebe in videli bomo, kaj nam bo to prineslo," je še dodal.

Janus: "Upam, da bo tako 'teral' naprej"

"Zelo sem ponosen na Petra in vse ostale. Današnja tekma je bila zelo težka, vremenski pogoji so se nenehno spreminjali. Peter je naredil dve majhni napaki, a z bronasto kolajno je na koncu vse super," je za slovensko državno televizijo dejal glavni trener reprezentance Goran Janus.

"(Prevc, op. a.) Je drugi v skupnem seštevku, nenehno je na stopničkah. Res je, da smo to od njega pričakovali, jaz pa sem vesel, da mu je to tudi uspelo. Na največjih tekmah je dokazal, da je sestavljen, da ima glavo na pravem mestu. Jaz upam, da bo samo tako naprej 'teral'. Finalna serija je bila napeta, Peter si je nabral nekaj minusa. Vesel sem, da mu je uspelo. Vsi smo si želeli, da tekma slučajno ne bi odpadla. Žirija se je odločila, da so šli dva naleta nižje. Peter je močen v tem trenutku, tudi če je manjša zaletna hitrost. O željah pred ekipno tekmo ne bi, bo zelo težko, kajti šest ekip bo zelo izenačenih."

Prevc Soči 2014 olimpijske igre velika skakalnica naprava palec prst gor | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA

Noro v Dolenji vasi

Prevčevi sovaščani so danes v Dolenji vasi v bližini Železnikov množično in bučno proslavili novo olimpijsko kolajno "Pera mišice". Njegov nastop in pot do brona je v ogrevanem šotoru, ki ga je pripravilo Športno društvo Dolenja vas, spremljalo več kot 600 ljudi, večinoma domačinov in njegovih drugih zvestih navijačev.

V športnem društvu, kjer so pripravili šotor in veliko platno za spremljanje vseh tekem smučarskih skakalcev na olimpijskih igrah v Sočiju, so bili nad množičnim odzivom ljudi, ki so med tekmo šotor docela napolnili, prijetno presenečeni. Znova so ugotovili, da Prevc, ki kljub doseženi slavi še vedno velja za preprostega in prijaznega fanta, vselej pripravljenega priskočiti na pomoč, uživa veliko podpore. Kot je povedal predsednik Krajevne skupnosti Dolenja vas Jernej Bešter, so Petrovi uspehi povezali ne le celo vas, temveč tudi ljudi v občini in širše.

Prikupil se je večini Slovencev

"Mislim, da je Peter oseba, ki se je s svojimi nastopi tako v športu kot v javnosti prikupil večini Slovencev," je izpostavil Bešter. Na spremljanje tekme nocojšnje tekme so navijači, med katerimi je bilo zlasti veliko mladih, prišli z upanjem na še eno olimpijsko kolajno. Vendar, kot so poudarili, bi bili tudi, če bi Peter tokrat ostal brez kolajne, zelo ponosni nanj.

"Za nas je Peter junak," je poudarila njegova sestrična Brigita Prevc. Kot je pojasnila, so skoki predvsem v Petrovi družini in ne tudi v širšem sorodstvu.

"V zimskem času in zlasti sedaj med olimpijskimi igrami pa so skoki v celem sorodstvu, saj vsi z vsem srcem navijamo zanj," je dejala Brigita Prevc, ki je tudi po Petrovem četrtem mestu po prvi seriji verjela v njegov napad na kolajno v drugem skoku. Medtem, ko Petrova ožja družina njegovega novega uspeha ni spremljala na javni prireditvi v Dolenji vasi, pa so se skupnega navijanja zanj in za ostale slovenske orle, udeležili številni drugi krajani. Med njimi je bila na primer skupina glasbenikov, ki so prepričani, da Petru veliko pomeni, da ima doma podporo.

Pahor v čestitki: "Dve medalji in ena beseda – fenomenalno!"

Predsednik republike Borut Pahor je Prevcu že čestital za novo odličje. "Vi ste naša zvezda. Naj vam umirjenost in tekmovalni duh še naprej utirata pot do zmagovalnega vrha," je zapisal Pahor. Prevcu so čestitali tudi drugi predstavniki političnega vrha.

"Spoštovani Peter Prevc, dve tekmi, dve medalji in ena beseda – fenomenalno! Hvala vam za veselje, ki ga Slovenke in Slovenci delimo z vami. In hvala, ker naša srca, srca vaših vdanih navijačev, navdihujete s trdim delom, pogumom in ekipno radostjo. Tako na najbolj prepričljiv način pokažete, kaj je potrebno, da se zavihtiš visoko, više in med zvezde," je zapisal Pahor.

"Naj vam umirjenost in tekmovalni duh še naprej utirata pot do zmagovalnega vrha. Mi, vaši navijači, pa vas bomo še naprej z vsem srcem bodrili in visoko vihteli zastave za dober veter v pomoč."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.