Slovenija
1664 ogledov

Pri petdesetih že v penzijo

Policist Sabina Gosenica
MNZ. Letos se bodo upokojevali policisti z letnico rojstva 1962.

Za 342 policistov še vedno velja, da se jim vsako polno leto delovne dobe šteje, kot da so delali 16 mesecev. Koliko dodatnih mesecev delovne dobe dobijo policisti in pri kakšni starosti se lahko upokojijo, smo preverjali, ker se nam je precej policistov oglasilo in dejalo, da tako imenovane beneficirane dobe oziroma dobe s povečanjem ni več.

Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) so nam pojasnili, da so dobo s štirimesečnim povečanjem (sistem je veljal do konca leta 2000) ohranili vsi policisti, ki so imeli na dan 1. januarja 2001 25 let (moški) oziroma 23 let (ženske) delovne dobe. Pojasnili so nam še, da tako letos pogoje za upokojitev izpolnjujejo že policisti z "letnico rojstva 1962, če so zaposleni v policiji od kadetnice in jim torej vsako leto delovne dobe prinese štiri dodatne mesece".

Na zavodu za pokojninsko zavarovanje smo dobili nekoliko drugačen odgovor. Po njihovih izračunih policist, ki je od 18 leta zaposlen pri policiji, pogoje za upokojitev (delovno dobo in starost) izpolni pri 53 letih in pol, policistka pa bi se lahko upokojila pri 48 letih in pol.

Tri dodatne mesece

Vsem preostalim policistom, teh je 6.923, pa MNZ vsak mesec plačuje premije obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja Kapitalski družbi (Kad). Vsi ti so tako od leta 2001 v sistemu poklicnih pokojnin. To pomeni, da se jim vsako leto dela šteje, kot da so delali 15 mesecev (torej še vedno dobijo tri dodatne mesece delovne dobe na leto).

Vsem tem, kot smo že poročali, delodajalec vsak mesec na njihov osebni račun pri Kadu nakaže premijo v višini 10,55 odstotka bruto plače. Na Kadu tudi zanikajo navedbe številnih policistov, ki so se oglasili, da o teh računih ne vedo nič. Kad namreč vsem enkrat na leto, in sicer konec januarja, pošlje obvestilo o stanju na njihovem računu.

Komentarjev 13
  • karel 07:30 19.junij 2012.

    graff ne bluzi to ni res, prvi steber je redna pokojnina in tu deluje solidarnostni sistem, o tem kar je pisala novinarka je govora v drugem stebru kjer sta zaprti sklad za javne uslužbence v katerga delodajalec nakazuje razliko neizplačane ...prikaži več plače od leta 2002 naprej, potem pa je tu še ODPZ se pravi obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje, ki je leta 2001 nadomestilo klasično benifikacijo. V policiji so pa še vedno ljudje, ki imajo klasično benifikacijo 12/16 in o teh je govora. Ko že omenjaš SPS, na tvojem mestu bi bil tiho, takih diletantov še nisme videl, prberei sporzaum z valdo pa premisli kaj so dosegli, nič še več razlik med policisti, začetniki bodo pa itak še naprej tam kjer so, ker ne bodo imeli pogojev za zasedbo višjih nazivov zaradi premalo delovnih izkušenj, dobro so vas preveslali ni kaj.

  • graff 18:51 18.junij 2012.

    Andreja Basle očitnio ne prebavi policistov, tokrat že drugič laže in zavaja, njen članek sedaj berejo na speltu SPS-a in upam, da odreagirajo.Policistom je od leta 2000 z Ropovo pokojninsko reformo, ukinjena beneficirana delovna doba, to kar plačuje država ...prikaži več , je prvi pokojninski steber, ki je prazen, de facto, saj mnogi tam niso videli niti ficka.Policistom pa javen poziv, naj si zapomnijo ime te ,,prozorne,, avotrice nerseničnega, bombastičnega članka, ki je daleč pod mejo normalnega, seveda za ,,BREZPLAČNIK,, ki ga vodijo mafijski interesi iz ozadja pa je dober.

  • hud.hren 13:28 18.junij 2012.

    Za nas torej velja 40 let plačevanja za povprečno 16 let koriščenja (poročilo ZPIZ 2011). Zanje pa 32 let plačevanja (po višji stopnji 1,25 ki jo krije davkoplačevalec tako, da je vplačano enako) in nato koriščenje 16+8 let. Tistih 8+ ...prikaži več+ let izplačevana časti solidarnost !?. Tako kot predčasno upokojevanje poslancev !!