Svet
13 ogledov

Pri prečkanju reke Suva trije utopljeni

Begunci v Idomeni EPA
Več sto beguncev se je odpravilo iz grškega Idiomenija proti makedonski meji, da bi našli alternativne poti za prečkanje meje. Pri prečkanju reke Suva so se trije utopili, 23 so jih uspešno rešili.

Nesreča, v kateri naj bi se utopila dva moška in ženska, domnevno iz Afganistana, se je zgodila v bližini Gevgelije na makedonsko-grški meji. Skupina migrantov naj bi poskušala preplavati reko, ki pa je močno narasla po zadnjem obilnejšem deževju na območju. Rešene so prepeljali v zbirni center, kjer so jih medicinsko oskrbeli.

Danes je okoli 2 tisoč migrantov spet zapustilo begunski Indomeni in po več urah hoda prečkalo makedonsko mejo preko reke. Makedonski vojaki naj bi nekaj beguncev odpeljali s tovornjaki, vendar ni znano kam.

Na območju na grški strani meje sicer še vedno v slabih razmerah ždi in čaka okoli 12.000 migrantov, ki upajo, da bo Makedonija spet odprla mejo in sprostila balkansko migrantsko pot, ki se je zaprla prejšnji teden.

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je danes sporočil, da so razmere v prenapolnjenem begunskem taboru v Idomeniju na grško-makedonski meji dosegle nepredstavljivo raven.

Katastrofalne razmere v Idomeniju

"Priča smo vrhuncu človeške bede v Evropi. Razmere na obmejnem območju v Idomeniju so preprosto neverjetne," je dejal predstavnik UNHCR Babar Baloch. "Nepredstavljivo je, kako grozno lahko postane, in vsak dan pade več dežja, ljudje pa trpijo," je dodal po poročanju makedonske tiskovne agencija Mia.

Po podatkih grških oblasti je v taboru v Idomeniju 12.000 beguncev, medtem ko je po navedbah nevladnih organizacij na okoliških poljih še dodatnih 2000 ljudi. Higienske razmere so tam katastrofalne - stranišča so popravljena, več deset otrok pa je hospitaliziranih zaradi težav z dihanjem in različnih virusov, poroča Mia.

Prečkanje meje na lastno pest

Na stotine migrantov se je že v preteklih dnevih odpravilo iz kampa v bližini grškega Idiomenija ter se odpravilo v smeri proti grško-makedonski meji, da bi našli alternativne poti za prečkanje meje. Prizori, ki jih je na svojem Twitterju objavila Moving Europe, spominjajo na prizore prečkanja hrvaško-slovenske meje, ob prvem valu beguncev preko Slovenije.

Iz Bruslja so medtem sporočili, da bo Grčija prek mehanizma EU na področju civilne zaščite prejela dodatno materialno pomoč drugih držav članic v podporo beguncem v državi.

Pomoč prihaja, a premalo

V zadnjih dneh so Nizozemska, Velika Britanija in Luksemburg Grčiji že dostavili oziroma napovedali dostavo 12 kombiniranih vozil, 120 električnih generatorjev, prek 1000 šotorov, 16 sanitarnih in bivalnih zabojnikov, 6000 posod za vodo, 750 žimnic, 300 stolov, 5000 vzglavnikov in 500 pogradov. Ta teden bodo dodatno pomoč poslale še Avstrija, Nemčija, Španija, Litva, Madžarska, Norveška in Švedska.

Grčija je zaprosila za podporo prek mehanizma EU na področju civilne zaščite decembra lani, pomoč pa je do zdaj prispevalo trinajst držav članic EU in Norveška. Grčija je prejela več kot 87.000 kosov materialne pomoči, kot so odeje, medicinska oprema, šotori, postelje in žimnice, so še navedli v Bruslju.

Komentarjev 12
  • Johan Spohan 13:03 17.marec 2016.

    Krokodili ne požrejo dreka

  • Gigiiinjo 07:12 17.marec 2016.

    na drugi strani te skupine pa so stali izdajalci in jim pomagali . voda je pa bila visoka kvečjemu do kolen. ampak očitno imate vi take raziskovalnega novinarje da je še povprašat težko... žalostno da človek izve več iz ...prikaži več skupin na fb kot iz kao nekega profesionalnega častnika..

  • ojla 14:20 16.marec 2016.

    A še jim zmeraj perejo možgane, da si jih želimo in jih rabimo...Rabili bi jih v svoji domovini "moške" a so zbežali pred odgovornostjo do svoje domovine...To maso ljudi bo težko zaustavit.Preusmerit k svojim muslimanskim bogatim bratom. A jih ...prikaži več ne marajo , ker jih dobro poznajo