Slovenija
45 ogledov

Pri preprodaji surovin utajili davek

Davki Shutterstock
Slovenski državljan je bil obsojen, ker je sodeloval v verigi, ki je v Nemčiji zatajila za 2,6 milijona evrov DDV.

Slovenski davčni organ je s strani nemških kolegov prejel predlog za sodelovanje v sočasnem davčnem nadzoru z namenom pridobivanja informacij in dokumentacije pri trgovanju z odpadnimi surovinami med slovenskimi in nemškimi zavezanci. Zaradi obsega davčne goljufije je prišlo tudi do sodelovanja nemških in slovenskih organov pregona. 

Nadzor je pokazal, da je šlo za sistemsko davčno utajo, v kateri so slovenski zavezanci sodelovali kot vmesni čen v verigi transakcij. Davčna utaja je potekala s preprodajo odpadnih surovin iz tretjih držav, predvsem iz držav bivše Jugoslavije, prek slovenskih podjetij na nemško tržišče, kjer se je z vključitvijo navideznih podjetij zlorabil sistem DDV. 

Kot so sporočili z Dursa, je bilo utajenih za 2,6 milijona evrov DDV. Osebam, ki so sodelovale v davčni goljufiji, je bila izrečena 28,5 letna skupna zaporna kazen, tudi z zaporno obsodbo slovenskega državljana. Omenjeni državljan je bil  odgovorna oseba zavezanca za davek, ki je kot vmesni člen preprodajalca odpadnih surovin omogočil izvedbo zatajitve davka v Nemčiji.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 14:44 21.julij 2014.

    Samo Surovina ima odkup surovim iz ex YU !