Slovenija > Črna kronika
42 ogledov

Pridobijo sporne fotografije, nato jih izsiljujejo

Pornografija EPA
Ljubljanski policisti v zadnjem tednu prejeli štiri prijave o sumih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. Žrtve so najstniki. Vsa kazniva dejanja so bila storjena na spletu.

Skupno vsem primerom je, da oseba, ki se predstavlja kot najstnica, zaprosi za sklenitev t.i. prijateljstva preko družbenih omrežjih. V nadaljevanju komunikacije žrtev pripravijo do tega, da prične posredovati fotografije delov telesa, ki se stopnjuje do te mere, da žrtvi pričnejo groziti z javno objavo že prejetih fotografij, v kolikor jih ne bo posredovala še več in še bolj intimnih.

Druga oblika izsiljevanja pa se dogaja na spletnih straneh, ki omogočajo prenos slike s pomočjo spletne kamere. Tudi v teh primerih žrtev pripravijo do tega, da se prične pred spletno kamero slačiti in preden se žrtve zavedo svojega početja, postanejo žrtev izsiljevanja za denar. Saj v kolikor ne bodo nakazali določene vsote denarja (v teh primerih je razpon od 300-1500 evrov), bo njihovo početje pred spletno kamero objavljeno. Storilci grožnjo z objavo potrdijo s tem, da posnetek slačenja pred spletno kamero žrtvi tudi predvajajo.

Obstaja verjetnost, da so žrtve tudi polnoletne osebe, še poudarjajo ljubljanski policisti.

Starši oziroma skrbniki naj mladoletnike podučijo o varni rabi svetovnega spleta (priporočila so dosegljiva tudi na spletu). “Predvsem je pomembno, da se mladostnike nauči kako pomembno je, da varujejo zasebnost, kako naj varujejo zasebnost in da naj dobro premislijo koga bodo potrdili za prijatelja,” pri tem opozarja Nataša Pučko z ljubljanske policije. 

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:28 23.marec 2015.

    Cyber sex je brezveze...mislm mladostniki k hočjo uporablat internet naj najprej pridobijo osnovno znanje interneta ne pa da se jih najprej spusti na internet pa delajo pol take traparije. Starši so tud eni čudaki da pač ne razložijo nevarnosti interneta. ...prikaži več To mi je tok čudn..kak da starši niso bolj odgovorni.