• Sre 17 do 28 °C
  • Čet 19 do 24 °C
  • Pet 18 do 24 °C
več na vreme.net

Sojenje

2 komentarja

Primer jeseniške deklice: "Želel se je je znebiti in dati v posvojitev"

Na sodišču so zaslišali babico pokojne jeseniške deklice.

STA, B. P. / Kranj

 

Obtožena mati pokojne deklice. (Foto: Saša Despot)

Na kranjskem sodišču se je nadaljevalo sojenje Sandi Alibabić in Mirzanu Jakupiju za smrt dveletne deklice julija lani. Sodišče je zaslišalo mamo obtožene Sande Alibabić.

Sabiha Alibabić je pojasnila, da je Jakupija spoznala konec decembra 2015, ko se je hči odselila od svojega dolgoletnega partnerja in skupaj z dvema od štirih hčera zaživela z njim. Ko jih je prvič obiskala, je videla, da nimajo nobenega pohištva in hrane ter da spijo na tleh, zato jim je prinesla posteljo in hrano.

"Jakupi mi že od začetka ni bil všeč," je povedala in dodala, da po 19. marcu Jakupi ni več želel, da bi hodila k njim na obisk. Obtoženi Jakupi je nato odvrnil, da je bila Sanda tista, ki je odločala, kdo bo stopil v stanovanje in kdo ne.

Tedaj je bila njena druga vnukinja zaradi bolezni že v Stični, z Jakupijem in Alibabićevo pa je živela le najmlajša. Večkrat je prišla do vrat stanovanja, da bi jo videla, vendar je niso spustili notri, je povedala. Z deklico je zato govorila le po telefonu.

Nazadnje je bila pred vrati le nekaj dni pred 2. julijem, ko so že neodzivno deklico odpeljali reševalci. Kot je dejala, ji je odprla Sanda. Prosila jo je, če lahko vidi svojo vnukinjo, a ji je rekla, da spi.

Babica o vnukinji: bila je povsem običajen otrok

Babica umrle deklice sicer v preteklosti na njej ni opazila nobenih poškodb, razen enkrat na čelu, ko so ji rekli, da je padla s trampolina. Zavrnila je tudi Jakupijeve navedbe, da je bila deklica poseben otrok, ki bi potrebovala posebno skrb in se je v jezi sama butala z glavo. Kot je poudarila, je bila povsem običajen otrok, živahen in nasmejan.

Ocenila je, da je bil Sandin odnos do otrok normalen. Jakupija nikoli ni videla, da bi bil nasilen, se je pa želel deklice znebiti in jo dati v posvojitev, je povedala Sabiha Alibabić. Dodala je, da ji hči ni nikdar omenila, da se Jakupija boji, vendar pa je bila po njenem mnenju podvržena njegovim pritiskom. Po smrti deklice je večkrat slišala tudi, da Jakupi v priporu grozi njej in otrokom, da jih bo pobil, ker so mu uničili življenje.

Zaslišali bivšo ženo

Sodnica je zaslišala tudi Jakupijevo bivšo ženo in predstavnico jeseniškega centra za socialno delo. Zaradi zaščite drugih otrok je javnost v tem delu izključila. Na prihodnjem sojenju, ki bo 29. maja, bo zaslišan tudi oče umrle deklice.

Sanda Alibabić in Mirzan Jakupi sta obtožena več kaznivih dejanj, ki so privedla do smrti deklice. Deklici naj bi povzročila več lažjih poškodb po telesu in hudo poškodbe glave, zaradi katere je umrla. Pred smrtjo naj bi jo zanemarjala, puščala samo doma in jo trpinčila. Oba obtožena vse očitke zanikata, krivdo pa valita druga na drugega in na pokojno deklico.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarja (2)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima