Slovenija
16 ogledov

Pripravite se na -14 stopinj Celzija!

slovenija 14.01.2009 sneg, snezni plug, snezne razmere, cesta, avtomobili, Ljubl
1/18
Boštjan Tacol
Ponoči bo rahlo sneženje povsod ponehalo, začelo se bo jasniti. Pihal bo okrepljen severni veter, na Primorskem močna burja.

Napovedi meteorologov so se uresničile. Slovenija je pod snežno odejo, ki se bo predvidoma še nekaj časa obdržala. Na agenciji za okolje napovedujejo, da bo ponoči sneženje povsod ponehalo, še naprej pa bo pihal okrepljen severni veter, na Primorskem močna burja. Obetajo se nam tudi nizke temperature: najnižje jutranje temperature bodo od -11 do -6, v alpskih dolinah okrog -14, ob morju -3, najvišje dnevne od -5 do -1, na Primorskem do okoli 2 stopinj Celzija.

Največ snega na gorenjski avtocesti

Dars je za čiščenje cest od včeraj uporabil 2.100 ton posipnih materialov. Na postojnskem delu so včeraj porabili 67 ton posipnih materialov, v nočnem času pa 215 ton. Največ snega je zapadlo na gorenjski avtocesti in sicer okoli 40 cm, na štajerski 25 centimetrov, notranjski 30 centimetrov, na dolenjski pa 30 centimetrov, so sporočili z Darsa.

"Bilo je delovno na vseh koncih Slovenije, a večjih težav ni bilo, razen na Primorskem, ko so morali tovorna vozila izločati iz prometa. Vse ekipe so bile in so še na delu. Ceste so splužene in prevozne. Sedaj se nadaljuje posipavanje. Čakamo sicer, kaj bo popoldne z burjo. Začelo je tudi močneje pihati, tako da na Primorskem lahko nastane kakšna težavice, drugje pa ne. Dežurali bomo seveda ves dan,“ je za Žurnal24 vodja tehnične službe pri Darsu Andrej Sever in dodal: "Na srečo je nedelja. Šele pri prvi intervenciji se namreč vidi, ali se je kaj pokvarilo na mehanizaciji. Poleti namreč vse stoji. Lahko povem, da je bilo vse v redu.“

Kaj imajo darsovci na razpolago?

Na podlagi izvedbenega programa zimske službe je bilo za zimsko sezono 2014/2015 za izvajanje zimske službe razpoložljivih:

- 176 tovornih vozil in specialnih vozil (UNIMOG), večinoma opremljenih z GPS napravami,
- 94 pregledniških vozil,
- 159 posipalcev,
- 132 plugov (čelni za tovorna vozila),
- 70 stranskih plugov,
- 42 čelnih plugov za specialna vozila,
- 24 priključnih rezkarjev in dva samohodna rezkarja,
- 14 skladišč za sol ter 20 silosov za sol v skupni količini 20.000 ton soli,
- 24 cistern za CaCl2 z in brez mešalnih naprav v skupni količini 540.000 litrov,
- 21.200 snežnih kolov,
- 662 prometnih znakov (dodatnih, postavljenih le za obdobje zimske službe) in
- 2.500 m2 palisad za zaščito vozišč pred morebitnimi snežnimi zameti.

Na cestah strpno!

Dars še opozarja, da se v času sneženja in zimskih razmer na pot odpravite samo s predpisano zimsko opremo, upoštevajte prometno signalizacijo, ostanite strpni in vožnjo prilagodite razmeram na cesti, ne prehitevajte plužnih skupin, saj lahko s tem ogrožate svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu, računajte, da bo potovanje trajalo dlje, zato se na pot odpravite prej kot po navadi.

Pomoč prišla prepozno

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je na svoji spletni strani sporočila, da so morali gasilci nekaj po 4. uri v naselju Stanovišče, v občini Kobarid, pomagati reševalcem Zdravstvenega doma Tolmin. Ker je bila cesta do obolele osebe zaradi snega težko prevozna, so potrebovali spremstvo. Gasilci PGD Kobarid so do prihoda reševalcev z defibrilatorjem oživljali mlajšega moškega ter nudili pomoč reševalcem, vendar je občan kljub hitri intervenciji umrl.

Več podrtih dreves, težave imela tudi policija

Gasilci so imeli s podrtimi drevesi polne roke dela. Gasilci PGD Jelšane, Ilirska Bistrica ter delavci CP Koper so odstranili podrta drevesa na magistralni cesti Ilirska Bistrica–Jelšane v Dolenjskem potoku, na lokalni cesti proti Velikemu Brdu in na lokalni cesti vasi Mala Bukovica. Danes malo čez polnoč so gasilcem sive lase povzročala tudi podrta drevesa na lokalni cesti proti Mali Bukovici, občina Ilirska Bistrica. Ob 0.59 pa je v Dolenjem Potoku, v občini Ilirska Bistrica, med podrtimi drevesi ostala ujeta policijska patrulja.

 

Kakšne so razmere pri vas? Pošljite nam fotografije!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.