Slovenija
129 ogledov

Pripravite se, najhujše prinaša noč

Neurje Sobotainfo.com
Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. V večernih urah je državo zajelo pestro vremensko dogajanje.

Zaradi močnega nevihtnega vetra zahodnih smeri je morje razburkano in lahko v večjem obsegu poplavi nižje dele obale. Arso ob tem opozarja na možnost večje materialne škode na plovilih, vozilih, obalnih cestah in obalni infrastrukturi ter na objektih v urbanem priobalnem območju.

Nekatere priobalne ceste so lahko povsem neprevozne, sprehajalne poti ob morju neuporabne, dostop do plovil pa otežen ali nemogoč. Nastanejo lahko težave z odvajanjem komunalnih vodov in komunalne infrastrukture v obalnih mestih, poveča se tudi možnost ekoloških nesreč, povezanih s komunalnimi vodi.

"Ne hodite ob morju in sprehajalnih poteh ob morju. Ne plavajte v morju. Ne vozite po poplavljenih obalnih cestah, avtomobile parkirajte na parkiriščih, ki niso v neposredni bližini morja. Lastniki plovil, preverite stanje na privezih. Pozorno spremljajte obvestila o morebitnih težavah s komunalnimi vodi in kanalizacijo. Upoštevajte navodila civilne zaščite in uprave za pomorstvo," svetujejo na Arsu.

Bodite pozorni na dogajanje v tleh

Geološki zavod Slovenije pa zaradi napovedanih padavin opozarja na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na območju zahodne in severozahodne Slovenije. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. "Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine ter na znake zamakanja vode na zemljišču," so sporočili iz zavoda.

Veter odkrival strehe in podiral drevesa

Po 20. uri se je število težav zaradi vetroloma in vode, ki ogroža številne objekte, dramatično povečalo. Iz Tržiča, Kranja, Žiri, Bleda, Šenčurja in Vipave poročajo o vodi, ki ogroža objetke. Podrta drevesa povzročajo težave v Kamniku, Domžalah, Medvodah, Ljubljani, Framu. Močan veter je odkrival strehe v Domžalah, Kamniku, Trzinu, Mengšu.  

Tudi na območju Brezovice pri naselju Pod Goricami so pže v popoldanskem času imeli težave zaradi zamašenih prepustov meteorne vode, pri naseljih Notranje Gorice in Kamnik pod Krimom pa so zaradi poplav morali črpati meteorno vodo.

 

Nevihte se bodo krepile

Agencija za okolje je izdala opozorilo pred močnimi nevihtami in krajevnimi neurji, ki se bodo pojavljali ob prehodu vremenske fronte. Neurja in nalivi bodo zajeli večji del Slovenije.

 

Posebno opozorilo velja pred močnimi sunki vetra zahodnih smeri, ki bodo najprej zajeli obalo. To naj bi se po njihovih predvidevanjih zgodilo okoli 22. ure. V približno treh urah naj bi vetrovi prešli vso Slovenijo. Morje bo razburkano, možni pa so tudi hitri porasti hudourniških voda. V drugi polovici noči se bodo vremenske razmere umirile.  

Previdno na cesti

Družba za avtoceste v RS in policija opozarjata, da je v primeru neurja in toče ustavljanje na avtocesti in hitri cesti, v predorih ali pod nadvozi izredno nevarno. "Vozniki lahko ustavijo vozilo na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo vozišču," svetuje policija.

V neurju je treba vožnjo prilagoditi razmeram. "Če ste takrat na avtocesti, se izključite iz prometa na prvem primernem mestu, nato pa poiščite primerno zavetje za vozilo, kjer je to dovoljeno," so še zapisali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8