Slovenija
263 ogledov

Priznal, da je v policiste vrgel granitno kocko

Žarko Strahinić Žurnal24 main
Dvanajst priprtih po protestih danes na predobravnalnih narokih. Prvi že priznal krivdo.

Žarko Strahinić, ki so ga policisti priprli na protestu v Mariboru 3. decembra, je pred sodnico v celoti priznal krivdo. On in še enajst preostalih je obtoženih, da so na policiste, ki so varovali protestni shod, naj bi namreč metali granitne kocke, lesene palice in steklenice ter se kljub večkratnim opozorilom niso želeli raziti.

Vodila sta ga razočaranje in obup

Petintridesetletni Strahinić je svoje dejanje obžaloval. Povedal je, da je nekdanji protestantski duhovnik, ki pa je pred leti opustil duhovništvo in zdaj dela v domu starostnikov v Avstriji. Je poročen in oče dveh majhnih otrok ter edini v družini, ki je zaposlen.

"Obžalujem, kar sem s tem naredil svoji družini. Po drugi strani pa je težko gledati vse to, kar se dogaja okoli nas," je povedal. Kot je dejal, ga je h kaznivemu dejanju vodilo razočaranje in obup, najprej nad razmerami v državi, nato pa zaradi nasilja policistov. Poudaril je, da je na protest prišel neopremljen in sam, skupini izgrednikov pa se je pridružil po naključju, ko zaradi policijskega kordona ni mogel domov.

Sodnica se je odločila za pogojno obsodbo, ki bo veljala štiri leta. Prav tako je odredila, da se Strahinića takoj izpusti na prostost.

Večina še v priporu

Pred sodnico so bili poklicani še Borut Podgrajski, Matej Lorber, Niko Štampar, Sanel Canović, Jernej Bohak, Antonio Merdaus, Jurij Škerget in Nino Krtanjek. Lorber, Štampar in Merdaus krivde niso priznali. Canović je krivdo priznal in dobil kazen pogojno 4 mesece na preizkusno dobo 3 let. Dvanajsterica je bila aretirana na protestu v Mariboru 3. decembra, ki se je sprevrgel v nasilje in vandalizem. T. i. tretje mariborske vstaje se je po podatkih policije udeležilo okoli osem tisoč ljudi. Policisti so takrat pridržali 119 ljudi, od tega jih je 28 ostalo pridržanih. Večina jih je še vedno v priporu.

Komentarjev 15
  • privat 08:43 22.december 2012.

    To so Vam novi politiki ,ki Vam bojo sodili in vzeli vse kar mate in kar boste imeli v življenju...pa dragi skorupiranci-sodite jim če upate!!

  • feferon 13:28 21.december 2012.

    No ja , zdaj se vidi, da verni ljudje tudi znajo marsikakšno ušpičiti! Pa gre k spovedi potem pa nadaljuje svojo pot.

  • Fertel 11:25 21.december 2012.

    Ala je frajer, Kanglerju pa ni upal še reči nič, kaj šele kaj vreči... fuj !!!